Dačić: Nadam se da će biti dovoljno razuma u Briselu

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da se nada da će biti dovoljno razuma u Briselu i da će srpskim zvaničnicima biti omogućeno da odu na Kosovo pre lokalnih izbora, ali da će njegovo učešće u pregovorima sa Prištinom biti završeno ako odluka o zabrani ulaska ne bude promenjena.

„Nama je u interesu da mirovni proces bude nastavljen i da dođe do pozitivnih rezultata. Ja jesam optimista u smislu da sama činjenica da je sastanak sazvan pokazuje da svi shvataju kolika je težina problema u ovom trenutku, ali ako ta odluka bude nepromenjena s njihove strane, što se mene tiče, moje učešće je završeno“, rekao je Dačić novinarima u Vrbasu.

Upitan da li to znači da će Srbija otići korak nazad u evrointegracijama, Dačić je rekao da Srbija ne može da bude odgovorna za nešto što neko drugi radi i treba da se podeli jasno šta je čija odgovornost.

„Ne može Srbija da bude odgovorna za sprovođenje Briselskog sporazuma, a da nama ne daju da odemo na Kosovo, kako, u čemu smo onda mi odgovorni“, rekao je on.

Dačić je naglasio da je strateški cilj vlade da se evropske integracije nastave, da se problemi reše i da se postigne najbolje moguće kompromisno rešenje koje će dovesti do pozitivnog pomaka i kad je reč o građanima koji žive na Kosovu.

Premijer je rekao da je sastanak u Briselu sazvan jer se desio „neviđeni skandal“ i dodao da je i pre zabrane, kad je dobio informacije da se tako nešto može dogoditi, upozorio ambasadore i EU kakve posledice to može da izazove.

„Između ostalog, da potpuno obesmisli dalji dijalog i moje lično učesće u njemu, jer ako ja kao potpisnik Briselskog sporazuma ne mogu da odem na Kosovo i agitujem za izbore koji su raspisani po prištinskim zakonima, onda se postavlja pitanje kakva je svrha takve odluke i onda je to čista opstrukcija briselskog sporazuma“, rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.