Dačić: Nastavak dijaloga sa sindikatima

petak, 27. dec 2013, 15:28 – 16:45

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je da je potrebno nastaviti razgovor sa sindikatima o izmenama Zakona o radu. Suština je da se njime ne oštete radnici, a da se preduzeća učine efikasnijim, rekao je Dačić.

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je da se razgovori o novom zakonu o radu moraju nastaviti i naći kompromis, jer je suština da se njime ne oštete radnici, a da se preduzeća učine efikasnijim.

Ivica Dacic kljucevi za stanove.jpg

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić rekao je da se nije bavio pozicijom te stranke u vladajućoj koaliciji u Novom Sadu i da će to uraditi ako bude potrebe.

„Ne znam, nisam se bavio tim pitanjem, bavićemo se ako bude potrebe“, rekao je Dačić na pitanje kakva je pozicija SPS u Novom Sadu.

Dačić je rekao i da ga nisu obavestili da bi trebalo da se bavi tim pitanjem i da postoje bitnije stvari.

„Ima važnijih tema od lokalne samouprave“, rekao je Dačić.

Dijalog sa sindikatima se mora nastaviti, rekao je Dačić nakon predaje rešenja za 23 stana pripadnicima policije koji će ih otplaćivati pod određenim uslovima,

Dačić je rekao i da su neka rešenja koja se odnose na zaposlene u policiji prevaziđena.

Istakao je da se postojeći Zakon o radu mora menjati i da zbog tog zakona problema ima i samo Ministarstvo unutrašnjih poslova na čijem je on čelu.

Kao primer je naveo da MUP ne zna na koje radno mesto da prebaci policajce za koje je utvrđeno da ne mogu da nose oružje jer za to nisu više psihički sposobni.

Reprezentativni sindikati i Ujedinjeni granski sindikat „Nezavisnost“ i Savez samostalnih sindikata Srbije protive se predloženim izmenama Zakona o radu navodeći da se njima smanjuju prava radnika i ugrožava njihov materijalni položaj.

Premijer je, na pitanje da li je tačno da austrijski investicioni fond želi da kupi „Železaru Smederevo“, odgovorio da bi voleo da to bude tako i da se stalno traže partneri.

Dačić je rekao da se stalno razgovara sa više potencijalnih partnera, podsetivši da je bilo više neuspelih pregovora sa zainteresovanima iz Rusije, Ukrajine i sa Zapada.

Kako je rekao, problem je pitanja isplativosti zbog ekonomske krize u kojoj je ta industrija.

Ključevi za 23 stana policajcima

Pripadnicima policije danas je premijer i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić uručio rešenja i ključeve 23 stana, navodeći da to nisu besplatni stanovi, već će ih oni otplaćivati pod određenim uslovima, što je jedan od načina da se stambeno zbrinu u otežanim ekonomskim prilikama.

kljucevi.jpg

Kako je rečeno na svečanosti u Palati „Srbija“, to je nastavak, ranije zapocete, akcije, a sada su uručeni ključevi za stanove u Leskovcu, Vlasotincu, Medveđi, Paraćinu i Beloj Crkvi.

Dačić je naglasio da, iako policajci rade izuzetno odgovoran posao i pri tome stradaju, mnogi nemaju rešeno stambeno pitanje.

Premijer je rekao da se naredne godine mora definisati status policajca kako se ne bi donosili zakoni, što je bilo u prošlosti, koji se ne poštuju, pa onda moraju da se ispravljaju takve greške.

Prema njegovim rečima, neko je to pogrešno nazvao bonusima, jer su to „socijalna davanja“, što je novac koji je pominjao i revizor u svom izveštaju.

Dačić je rekao da se nije poštovao zakon i da zato policajci nisu mogli da ostvare svoja prava, pa je uvedeno „tih deset hiljada“ (dinara) da ne bi tužili državu, jer bi šteta bila mnogo veća.

Osvrćući se na ovu godinu, Dačić je rekao da je policija bila uspešna u izvršavanju svojih zadatka.

Dačić je rekao da policija mora da očisti svoje redove od onih koji kaljaju njen ugled, ali policija mora da uživa poverenje države i celog društva da bi mogla da radi svoj posao.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.