Dačić: Ne ucenjujem EU

Podeli vest:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Dačić: Ne ucenjujem EU
Grad PrijepoljeGrad PrijepoljeGrad Prijepolje
MARKETING

petak, 04. okt 2013, 12:18 – 13:07

Odluka Prištine da mi zabrani odlazak na Kosovo direktna je opstrukcija Briselskog sporazuma, ocenjuje premijer Srbije Ivica Dačić. Svojim stavom o tom pitanju ni na koji način ne ucenjujem Evropsku uniju, poručio Dačić.

Premijer Srbije Ivica Dačić ocenio je da odluka Prištine o zabrani njegovog odlaska na Kosovo predstavlja direknu opstrukciju Briselskog sporazuma.

Ivica-Dacic.jpg

Dačić je rekao da je dobio najave da će Priština doneti takve odluke i da je o tome obavestio šefa delegacije EU i predstavnike zemalja Kvinte (SAD, Velika Britanija, Francuska, Nemačka i Italija).

“Neki predstavnici zemalja EU poslali su mi poruku da ne mogu ja da ucenjujem Evropsku uniju. Ljudi, osvestite se. Nama su zabranili ulazak na Kosovo, odlučite prvo o tome, a lako ćete posle sa mojim ucenama. Nikakvih ucena nema. Vodite dijalog sa onim ko može da ode na Kosovo”, rekao je Dačić na konferenciji za novinare sa potpredsednikom turske vlade Bekirom Bozdagom.

Dačić je primetio da su se najviši evropski zvaničnici hitno oglasili povodom nekih zabrana nedavno donetih u Srbiji, a da se povodom toga još niko nije oglasio.

“Ako je to za Evropsku uniju normalno, nemam više interesa da učestvujem u tome”, rekao je Dačić.

Naglasio je da je Srbija za mir i dijalog, ali da niko ne može da je ponižava. Kako je rekao, interes Srbije je da se ovaj pregovarački proces nastavi.

“Evropska komisija se još nije oglasila povodom ovoga. Dosta je bilo takvog odnosa. Mi koji smo u Vladi, zbog državnog interesa smo rizikovali i život i karijere, i sada će neko da nas ponižava i da donosi ovakve odluke. Ako neko ne shvata – ovo je direktna opstrukcija Briselskog sporazuma”, kaže Dačić.

U ponedeljak u Briselu o problemima 

Dačić je rekao da je prihvatio poziv visoke predstavnice EU da u ponedeljak dođe u Brisel da razgovara o svim problemima.

“Neću dozvoliti da me iko ponižava. Neka traže drugoga za pregovore, nadam se da ovo neće biti moj poslednji odlazak u Brisel na dijalog, a ako i bude tako – neće mi baš nedostajati”, poručio je Dačić.

Dačić je rekao da je smisao njegove posete koja je bila najavljena za popodne u Štrpcu, da pozove Srbe da izađu na izbore koje je raspisala Priština i koji će se obaviti u skladu sa prištinskim pravilima.

Premijer Srbije je rekao da se ne može govoriti o poverenju u dijalogu, ako je njemu kao potpisniku Briselskog sporazuma onemogućeno da ode na Kosovo.

“Smatramo da je ova odluka usmerena protiv Briselskog sporazuma i da je u pitanje doveden kredibilitet i Brisela, a ne samo moj. Ja sam dostojan da sedim pored Ketrin Ešton, ali ne mogu na KiM? To je uvreda i za Eštonovu”, rekao je Dačić.

Podsetivši da je kosovska ministarka Fljora Čitaku bila u poseti Beogradu, Dačić je naglasio da je ovo pitanje za njega principijelno.

“Ili u nečemu učestvujemo iskreno i otvoreno, ili je sve ovo prazna priča”, kaže Dačić.

Istakao je da očekuje samo da se sprovede ono što je dogovoreno i poručio da na Kosovo ne želi da ulazi ni krišom ni silom, i da je kao premijer poštovao proceduru.

MARKETING

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

POVEZANE VESTI

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Grad Prijepolje

Grad Prijepolje se nalazi u jugozapadnom delu Srbije na tromeđi Bosne...

Istorija Prijepolja

Na prostoru Prijepolja postoje ostaci ljudskog stanovanja još iz praistorijskog oba...

Kulturno istorijski spomenici

Ibrahim – pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju. Prvi put...

Most sultana Mehmeda Fatiha

Prvi pomeni mosta na Limu datiraju kada i o Prijepolju, jer...

Kanjon Mileševke

Klisure reka Lima i Mileševke, koja se uliva u Lim kod...

Reka Lim

Reka Lim Prijepolje jedna od najlepših reka Srbije. Izvire iz Plavskog...

Sahat Kula

Sahat-kula u Prijepolju je izgrađena u 16. veku. Prepoznatljiva je kao...

Ibrahim – pašina džamija

Ibrahim-pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju, prvi put se pominje...

Manastir Mileševa

Manastir Mileševa je srpski srednjovekovni manastir. Nalazi se na šestom kilometru...

Sopotnica

Sopotnica se nalazi u jugozapadnom delu Srbije, nedaleko od Prijepolja, na...

Kuća Jusufagića

Kuća Jusufagića predstavlja tipičnu begovsku kuću ovih prostora. Građena je na...

Park narodnih heroja

Park pored reke Mileševke u Vakufu, nazvan je Park narodnih heroja...

Rimska nekropola Kolovrat

Kolovrat je naselje i nekropola na ušću Seljašnice u Lim, kod...

Kompleks “Boško Buha”

Memorijalni kompleks „Boško Buha“ se nalazi u selu Jabuka, kod Prijepolja...

MARKETING
Grad PrijepoljeGrad PrijepoljeGrad Prijepolje
MARKETING