Dačić: Prevareni smo ako ne dobijemo datum

Podeli vest:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Grad PrijepoljeGrad PrijepoljeGrad Prijepolje
MARKETING

nedelja, 09. jun 2013, 17:05 – 19:52

Srbija je prevarena ukoliko ne dobije datum za početak pregovora sa Evropskom unijem, izjavio premijer Ivica Dačić. Negativna odluka Saveta EU mogla bi ozbiljno da ugrozi sprovođenje briselskog sporazuma, upozorava Dačić.

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da je Srbija prevarena ukoliko ne dobije datum za početak pregovora sa Evropskom Unijim.

Dačić je, novinarima u Palati Srbija posle sednice Štaba za vanredne situacije, rekao da je bilo dogovoreno da se postigne sporazum s Kosovom, usvoji plan njegovog sprovođenja i da počne sprovođenje, te da će uslediti pozitivna odluka o dobijanju datuma.

“Ako bude drugačije, Srbija to neće lako prihvatiti. Ako sada, posle svega, ne zaslužujemo takvu odluku, ne znam kada ćemo je dobiti”, rekao je Dačić i upozorio da bi negativna odluka mogla da “ozbiljno ugrozi” sprovođenje briselskog sporazuma.  

Nedobijanje datuma Srbija neće prihvatiti olako, rekao je premijer i naglasio da očekuje da će Brisel ispuniti svoj deo obaveze.

“To zeleno svetlo, nismo mi saobraćajci. Interesuje nas pozitivna odluka Saveta EU”, rekao je Dačić u Palati Srbija.

Premijer je istakao da ne zna kada bi Srbija mogla da dobije datum za početak pregovora ukoliko ga ne dobije sada, posle svega što je učinila.

Dačić je naglasio da ukoliko se svi ne budu pridržavali dogovorenog ne zna “kako i na koji način bismo motivisali naše ljude i građane da ispunjavaju sve dogovoreno, ako to ne čine ovi drugi”. 

Ranije je šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer izjavio da Srbija može da očekuje “zeleno svetlo” za početak pregovora na zasedanju Saveta EU 28. juna, i naglasio da bi u tom slučaju, odmah mogla da počne priprema pregovaračkog okvira, dok bi formalni datum na jesen odredilo Predsedništvo EU.

Agencija Beta je prenela da Nemačka vlada namerava da predloži da se na samitu EU krajem juna načelno odluči da otpočnu pristupni pregovor EU sa Srbijom, a tačan datum trebalo bi, u zavisnosti od napretka u sprovođenju sporazuma Beograda i Prištine, da bude utvrđen u decembru.

Srbija neće bankrotirati, kao što nije ni Grčka

Govoreće o ekonomskoj situaciji, Dačić je izjavio da teret ekonomske krize ne treba da ponesu građani i istakao da ni Srbija neće bankrotirati, kao što nije ni Grčka.

“Kada je Srbija preživala stanje rata i bombardovanje i sankcije sigurno je da će preživeti i sada. Kada je preživela najveći deficit na kraju vlade Mirka Cvetkovića, preživeće i sada. Srbiji je potrebna ekonomska i politička stabilnost”, rekao je Dačić.

Kako je rekao, vlada će očuvati finansijsku stabilnost smanjenjem troškova i deficita i naglaso da izlazak iz krize ne može da bude samo štednja.

Dačić je podsetio da su lideri vladajuće koalicije razgovarali o trenutnoj ekonomskoj situaciji i da su se usaglasili da teret mera ne treba prebaciti na građane.

“Mi možemo i danas da kažemo da je situacija (na Dunavu) kritična i da se očekuje poplavni talas, ali mi to ne govorimo zato što to nije tačno. Kada Grčka nije bankrotirala neće ni Srbija”, rekao je Dačić.

MARKETING

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

POVEZANE VESTI

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Grad Prijepolje

Grad Prijepolje se nalazi u jugozapadnom delu Srbije na tromeđi Bosne...

Istorija Prijepolja

Na prostoru Prijepolja postoje ostaci ljudskog stanovanja još iz praistorijskog oba...

Kulturno istorijski spomenici

Ibrahim – pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju. Prvi put...

Most sultana Mehmeda Fatiha

Prvi pomeni mosta na Limu datiraju kada i o Prijepolju, jer...

Kanjon Mileševke

Klisure reka Lima i Mileševke, koja se uliva u Lim kod...

Reka Lim

Reka Lim Prijepolje jedna od najlepših reka Srbije. Izvire iz Plavskog...

Sahat Kula

Sahat-kula u Prijepolju je izgrađena u 16. veku. Prepoznatljiva je kao...

Ibrahim – pašina džamija

Ibrahim-pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju, prvi put se pominje...

Manastir Mileševa

Manastir Mileševa je srpski srednjovekovni manastir. Nalazi se na šestom kilometru...

Sopotnica

Sopotnica se nalazi u jugozapadnom delu Srbije, nedaleko od Prijepolja, na...

Kuća Jusufagića

Kuća Jusufagića predstavlja tipičnu begovsku kuću ovih prostora. Građena je na...

Park narodnih heroja

Park pored reke Mileševke u Vakufu, nazvan je Park narodnih heroja...

Rimska nekropola Kolovrat

Kolovrat je naselje i nekropola na ušću Seljašnice u Lim, kod...

Kompleks “Boško Buha”

Memorijalni kompleks „Boško Buha“ se nalazi u selu Jabuka, kod Prijepolja...

MARKETING
Grad PrijepoljeGrad PrijepoljeGrad Prijepolje
MARKETING