Dačić: Prevareni smo ako ne dobijemo datum

nedelja, 09. jun 2013, 17:05 – 19:52

Srbija je prevarena ukoliko ne dobije datum za početak pregovora sa Evropskom unijem, izjavio premijer Ivica Dačić. Negativna odluka Saveta EU mogla bi ozbiljno da ugrozi sprovođenje briselskog sporazuma, upozorava Dačić.

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da je Srbija prevarena ukoliko ne dobije datum za početak pregovora sa Evropskom Unijim.

Dačić je, novinarima u Palati Srbija posle sednice Štaba za vanredne situacije, rekao da je bilo dogovoreno da se postigne sporazum s Kosovom, usvoji plan njegovog sprovođenja i da počne sprovođenje, te da će uslediti pozitivna odluka o dobijanju datuma.

„Ako bude drugačije, Srbija to neće lako prihvatiti. Ako sada, posle svega, ne zaslužujemo takvu odluku, ne znam kada ćemo je dobiti“, rekao je Dačić i upozorio da bi negativna odluka mogla da „ozbiljno ugrozi“ sprovođenje briselskog sporazuma.  

Nedobijanje datuma Srbija neće prihvatiti olako, rekao je premijer i naglasio da očekuje da će Brisel ispuniti svoj deo obaveze.

„To zeleno svetlo, nismo mi saobraćajci. Interesuje nas pozitivna odluka Saveta EU“, rekao je Dačić u Palati Srbija.

Premijer je istakao da ne zna kada bi Srbija mogla da dobije datum za početak pregovora ukoliko ga ne dobije sada, posle svega što je učinila.

Dačić je naglasio da ukoliko se svi ne budu pridržavali dogovorenog ne zna „kako i na koji način bismo motivisali naše ljude i građane da ispunjavaju sve dogovoreno, ako to ne čine ovi drugi“. 

Ranije je šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer izjavio da Srbija može da očekuje „zeleno svetlo“ za početak pregovora na zasedanju Saveta EU 28. juna, i naglasio da bi u tom slučaju, odmah mogla da počne priprema pregovaračkog okvira, dok bi formalni datum na jesen odredilo Predsedništvo EU.

Agencija Beta je prenela da Nemačka vlada namerava da predloži da se na samitu EU krajem juna načelno odluči da otpočnu pristupni pregovor EU sa Srbijom, a tačan datum trebalo bi, u zavisnosti od napretka u sprovođenju sporazuma Beograda i Prištine, da bude utvrđen u decembru.

Srbija neće bankrotirati, kao što nije ni Grčka

Govoreće o ekonomskoj situaciji, Dačić je izjavio da teret ekonomske krize ne treba da ponesu građani i istakao da ni Srbija neće bankrotirati, kao što nije ni Grčka.

„Kada je Srbija preživala stanje rata i bombardovanje i sankcije sigurno je da će preživeti i sada. Kada je preživela najveći deficit na kraju vlade Mirka Cvetkovića, preživeće i sada. Srbiji je potrebna ekonomska i politička stabilnost“, rekao je Dačić.

Kako je rekao, vlada će očuvati finansijsku stabilnost smanjenjem troškova i deficita i naglaso da izlazak iz krize ne može da bude samo štednja.

Dačić je podsetio da su lideri vladajuće koalicije razgovarali o trenutnoj ekonomskoj situaciji i da su se usaglasili da teret mera ne treba prebaciti na građane.

„Mi možemo i danas da kažemo da je situacija (na Dunavu) kritična i da se očekuje poplavni talas, ali mi to ne govorimo zato što to nije tačno. Kada Grčka nije bankrotirala neće ni Srbija“, rekao je Dačić.

MARKETING

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

POVEZANE VESTI

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Grad Prijepolje

Grad Prijepolje se nalazi u jugozapadnom delu Srbije na tromeđi Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore.
Pročitaj više

Most sultana Mehmeda Fatiha

Prvi pomeni mosta na Limu datiraju kada i o Prijepolju, jer se sa njegove lijeve obale morao preći most pa doći u Prijepolje.
Pročitaj više

Kanjon Mileševke

Klisure reka Lima i Mileševke, koja se uliva u Lim kod Prijepolja, nalaze se u jugozapadnoj Srbiji.
Pročitaj više

Kompleks “Boško Buha”

Memorijalni kompleks „Boško Buha“ se nalazi u selu Jabuka, kod Prijepolja i posvećen je pionirima i omladincima.
Pročitaj više

Reka Lim

Reka Lim Prijepolje jedna od najlepših reka Srbije. Izvire iz Plavskog jezera i teče dužinom od 174 kilometra.
Pročitaj više

Park narodnih heroja

Park pored reke Mileševke u Vakufu, nazvan je Park narodnih heroja jer je u njemu postavljena bista četvorice heroja.
Pročitaj više

Rimska nekropola Kolovrat

Kolovrat je naselje i nekropola na ušću Seljašnice u Lim, kod današnjeg Prijepolja, Srbija.
Pročitaj više

Istorija Prijepolja

Na prostoru Prijepolja postoje ostaci ljudskog stanovanja još iz praistorijskog oba pa sve do današnjih dana.
Pročitaj više

Kulturno istorijski spomenici

Ibrahim – pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju. Prvi put se pominje u „Putopisu“ Evlije Čelebije.
Pročitaj više

Sahat Kula

Sahat-kula u Prijepolju je izgrađena u 16. veku. Prepoznatljiva je kao jedan od simbola Prijepolja.
Pročitaj više

Aco Pejović

Aco Pejović (Prijepolje, 18. april 1972) je pop pevač. Odrastao je u malom naselju Kolovrat sa braćom Predragom i Radojicom. Priznao je da su poput mnogih dečaka bili nestašni i da su svako leto čekali da se kupaju na Limu i prave brane.
Pročitaj više

Manastir Mileševa

Manastir Mileševa je srpski srednjovekovni manastir. Nalazi se na šestom kilometru od Prijepolja na reci Mileševci.
Pročitaj više

Ibrahim – pašina džamija

Ibrahim-pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju, prvi put se pominje u Putopisu Evlije Čelebije iz 1664. godine.
Pročitaj više

Sopotnica

Sopotnica se nalazi u jugozapadnom delu Srbije, nedaleko od Prijepolja, na planini Jadovnik.
Pročitaj više

Kuća Jusufagića

Kuća Jusufagića predstavlja tipičnu begovsku kuću ovih prostora. Građena je na brežuljku iznad centra grada.
Pročitaj više

Stećci u Hrtima

Stećci u selu Hrta, kao redak primer srednjovekovnog groblja čija su nadgrobna obeležja.
Pročitaj više

Dženan Lončarević

Dženan Lončarević (Prijepolje, 10. april 1975) je pop pevač. Muzičku karijeru započeo je po lokalnim kafićima i klubovima, a javnost ga je upoznala kada su snimci njegovih nastupa počeli da se šire po internetu.
Pročitaj više

Vlade Divac

Vlade Divac (Prijepolje, 3. februar 1968) je proslavljeni bivši jugoslovenski i srpski košarkaš. Od 2009. godine je predsednik Olimpijskog komiteta Srbije. Vlade Divac je trenirao košarku od malena u rodnom Prijepolju.
Pročitaj više

Nemanja Petrić

Nemanja Petrić (Prijepolje, 28. jul 1987) je srpski odbojkaš. Visok je 202 cm i igra na poziciji primača servisa u ruskoj ekipi Belogorje. Početak Petrićeve profesionalne karijere usko je povezan sa Igorom Kolakovićem.
Pročitaj više

Nadir Dacić

Nadir Dacić (Prijepolje, 4. januar 1969) iz Cetanovića, od oca Hafiza i majke Safe, rođene Batkić. U rodnome mjestu završio je osnovnu školu, Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu. Fakultet za islamske studije u Novom Pazaru.
Pročitaj više
MARKETING

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2024. Sva prava zadržana.