Dačić sa direktorom FBI

četvrtak, 07. feb 2013, 09:04 – 12:21

Premijer Ivica Dačić razgovarao je u Vašingtonu sa direktorom američkog Ef-Bi-Aja Robertom Milerom. Dogovorena je pomoć u obuci naših kadrova u oblasti terorizma i
visoko-tehnološkog kriminala, rekao je Dačić.

Premijer Srbije Ivica Dačić sastao se u sredu u Vašingtonu sa direktorom Federalnog istražnog biroa (FBI) Robertom Milerom i rekao da su se njih dvojica tom prilikom dogovorili da ta institucija pomogne u obuci srpskih kadrova, ali i o razmeni podataka, prenosi Tanjug.

Premijer Ivica Dačić ocenio je da susret predsednika Srbije Tomislava Nikolića sa predsednicom privremenih institucija Prištine Atifete Jahjagom predstavlja značajan pomak i najavio da će politički dijalog sa Prištinom biti nastavljen 19. i 20. februara.

„Mi imamo jednu zajedničku politiku koja se pre svega bazira na tome da pokušamo da kroz dijalog, znači kao aktivni činilac, kao zemlja koja će ipak učestvovati u odlučivanju, a ne samo biti na meniju za stolom, nego biti jedan od učesnika tog procesa, da pokušamo da odbranimo naše nacionalne i državne interese“, rekao je Dačić u intervjuu „Glasu Amerike“.

Dačić je u Vašingtonu prethodno razgovarao sa američkim kongresmenima Robertom Aderholtom, Eliotom Ejndželom, Danom Rorabekerom i Tedom Poom.

Američki kongresmeni rekli su premijeru Srbije Ivici Dačiću da SAD pružaju punu podršku evropskom putu Srbije i pozitivno ocenjuju reforme i nastojanja Vlade Srbije da dijalogom i mirnim putem dođe do pravednog rešenja za probleme na Kosovu i Metohiji, piše u saopštenju Vladine Kancelarije za saradnju sa medijima.

Dačić je na sastanku u sedištu Federalnog istražnog biroa pozvao direktora Roberta Milera da poseti Srbiju, što bi, kako je rekao premijer, bila prva poseta direktora Ef-Bi-Aja Srbiji u istoriji.

„I moje dve posete su bile prve posete srpskih državnih organa Ef-Bi-Aju i mislim da je to pokazatelj da imamo veoma dobru saradnju koja će siguran sam dati doprinos i političkim odnosima između naše dve države“, poručio je Dačić.

On je rekao da je zadovoljan sastankom sa Milerom i istakao da su tokom sastanka ponovili ono što je Miler govorio pre četiri godine, „a to je da postoji veoma veliki zajednički interes za razvoj naše saradnje koja jeste i operativna i u pogledu odluke naših kadrova“.

Miler je zahvalio srpskoj policiji i bezbednosnim službama na svoj pomoći koju je Srbija davala svih ovih godina kada je reč o borbi protiv terorizma, rekao je srpski premijer.

„Istakao je da informacije koje smo mi dali o islamskom ekstremizmu prilikom napada na ambasadu SAD u Sarajevu bile najkvalitetnije informacije koje su dobili“, rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, dogovorili su se da FBI pomogne u obuci srpskih kadrova i dodao da je do sada već nekoliko naših diplomaca završilo Akademiju Ef-Bi-Aja.

„FBI će najverovatnije u narednim mesecima shodno obdobrenju iz budžeta imati jedno lice u Beogradu koje će upravo biti zaduženo da sarađuje sa našim organima kada je reč o borbi protiv visokotehnološkog kriminala“, naglasio je premijer.

Dačić je rekao da se sa Milerom dogovorio nastavku brze i operativne razmene podataka kao i do sada.

„Miler je ubeđen da je Beograd regionalni lider u ovoj oblasti. Ne postoje terorističke grupe ili organizovane kriminalne grupe koje mi imamo nameru da štitimo. Naprotiv imamo nameru da ih sve pohapsimo sa našim partnerima i u tom smislu je naša saradnja kljucna sa drugim američkim agencijama koje se bave vladavinom zakona“, poručio je Dačić.

Premijer Srbije Ivica Dačić danas će u Vašingtonu prisustvovati molitvenom doručku koji organizuje predsednik SAD Barak Obama. Svakog prvog četvrtka u februaru, prema tradiciji dugoj 61 godinu u Vašingtonu se, u zajedničkoj molitvi okupljaju američki predsednik, članovi Kongresa, političari, vojni lideri i gosti iz stotinak zemlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.