Dačić: Srbija daleko od bankrota

subota, 01. jun 2013, 15:04 – 16:03

Ekonomska situacija u Srbiji je teška, ali je ona daleko od bankrota, rekao u Jagodini Ivica Dačić. Potrošnja mora da se smanji, ali ne smanjivanjem ili zamrzavanjem plata i penzija, naveo premijer.

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je da je ekonomska situacija u Srbiji teška, ali je istakao da je ona daleko od bankrota.

Premijer Ivica Dačić izjavio je da u Srbiji neće biti prodaje važnih državnih resursa poput „Telekoma“ „da bi se pokrile neke rupe ili deficiti u budžetu“, i da bi prodaja bila opravdana jedino ako bi bila u cilju podsticanja društvenog razvoja.

„Vlada Srbije nikada nije imala kao svoju osnovnu politiku rasprodaju državnih preduzeća, jer smo svesni da bi neka državna preduzeća mogla da ostanu u državnoj svojini ako je posao profitabilan“, rekao je Dačić u Jagodini.

On je istakao da „Telekom“ više nema monopol, zbog čega je država već nekoliko puta u poslednjih 10 do 15 godina pokušala prodaju „Telekoma“.

„I prethodna vlada je pokušavala i nije uspela da postigne dobru cenu. Sada ima zainteresovanih kompanija koje žele da kupe Telekom, ali o tome ćemo razgovarati narednih dana“, rekao je premijer.

Javna potrošnja se mora smanjiti, ali je problem u tome što su penzije i plate već male, rekao je Dačić u Jagodini, gde je prisustvovao polaganju kamena temeljca za izgradnju fabrike kartona i kartonske ambalaže ruske kompanije „Nort karton“.

„Sigurno da se teret krize ne može prevaliti samo na najsiromašnije. Nama nije prioritetna politika zamrzavanje ili smanjivanje plata i penzija. Niko ne govori o tome da je to bilo čiji partijski stav, već govorimo o realnim podacima o tome da plate i penzije ne treba da se smanjuju, ali je pitanje koliko brzo treba da rastu imajući u vidu ekononsku situaciju“, naveo je Dačić.

Premijer je najavio da će o tome sutra razgovarati s potpredsednikom vlade Aleksandom Vučićem i ministrom finansija Mlađanom Dinkićem.

Dačić je podsetio da je o ekonomskoj krizi govorio i u svom ekspozeu u Skupštini kada je izabran za premijera.

„Bio sam u parlamentu da čujem koji su to predlozi i nisam ih čuo. Pitao sam one koji su predlagali zašto to nisu preduzeli kada su bili na vlasti. Svako je čekao nekog drugog“, rekao je Dačić.

On je naveo da je sadašnja vlada prva vlada koja se suočava s problemima i ne zove ih problemima nego izazovima, i ponovio da je cilj bolji život građana.

„Da bi se živelo bolje neophodno je da postoji politička i regionalna stabilnost. Radimo na tome na isti način kao što smo veoma odgovorno, u cilju budućnosti Srbije, pristupili razgovorima s Prištinom i stvaranju stabilnosti u čitavom regionu da bi investitori mogli da dolaze u Srbiju. Sa takvom ozbiljnošću treba pristupiti i stabilizaciji ekonomskih prilika i društvenom rastu“, naveo je Dačić.

Premijer Srbije je naveo da će se o tome tek razgovarati, ali se o merama neće govoriti na sednici vlade u ponedeljak.

„Naš cilj mora da bude da Srbija do kraja mandata ove vlade ima ozbiljniju stopu društvenog rasta, jer s rastom od jedan ili dva odsto građani sigurno ne mogu da osete boljitak u svom životu“, rekao je Dačić.

Premijer je dodao da vlada ne beži od problema i da ih neće stavljati pod tepih i čekati neku novu vladu da ih reši.

O briselskom sporazumu

Govoreći o briselskom sporazumu, premijer je rekao da se Srbija pridržava svega napisanog u tom sporazumu o Kosovu i u planu za njegovo sprovođenje, i istakao da ne može i neće odustati od dogovorenog.

„Priština pokušava da ono što je dogovoreno tumači na neki svoj način. U tom smislu postoje određene teškoće u pregovorima“, rekao je Dačić.

Ocenio je da je uloga delegacije Srbije u razgovorima o primeni sporazuma bila konkstruktivna.

„Razgovori će se nastaviti u utorak. Mi smo privrženi tome da implementiramo ono o čemu smo se dogovorili“, naveo je premijer.

Plan primene, kako je objasnio, nije kratkoročan i ne govori o tome da neke stvari treba rešiti za jedan dan.

„I dalje je sve u rokovima. Mi ćemo realizovati sve što je zapisano. EU ima odgovornost u smislu posrednika u razgovoru. Mislim da je svima njima jasno gde postoji problem“, rekao je Dačić.

Upitan da li će biti rekonstrukcije vlade, premijer je rekao da o toj temi nije bilo reči proteklih meseci.

„Razgovaraćemo i o tome. To je ideja od pre nekoliko meseci. Rekonstrukcije vlade će biti ukoliko to bude stav koalicionih partnera. Nema nikakvih nesuglasica oko toga“, istakao je Dačić.

MARKETING

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

POVEZANE VESTI

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Grad Prijepolje

Grad Prijepolje se nalazi u jugozapadnom delu Srbije na tromeđi Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore.
Pročitaj više

Most sultana Mehmeda Fatiha

Prvi pomeni mosta na Limu datiraju kada i o Prijepolju, jer se sa njegove lijeve obale morao preći most pa doći u Prijepolje.
Pročitaj više

Kanjon Mileševke

Klisure reka Lima i Mileševke, koja se uliva u Lim kod Prijepolja, nalaze se u jugozapadnoj Srbiji.
Pročitaj više

Kompleks “Boško Buha”

Memorijalni kompleks „Boško Buha“ se nalazi u selu Jabuka, kod Prijepolja i posvećen je pionirima i omladincima.
Pročitaj više

Reka Lim

Reka Lim Prijepolje jedna od najlepših reka Srbije. Izvire iz Plavskog jezera i teče dužinom od 174 kilometra.
Pročitaj više

Park narodnih heroja

Park pored reke Mileševke u Vakufu, nazvan je Park narodnih heroja jer je u njemu postavljena bista četvorice heroja.
Pročitaj više

Rimska nekropola Kolovrat

Kolovrat je naselje i nekropola na ušću Seljašnice u Lim, kod današnjeg Prijepolja, Srbija.
Pročitaj više

Istorija Prijepolja

Na prostoru Prijepolja postoje ostaci ljudskog stanovanja još iz praistorijskog oba pa sve do današnjih dana.
Pročitaj više

Kulturno istorijski spomenici

Ibrahim – pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju. Prvi put se pominje u „Putopisu“ Evlije Čelebije.
Pročitaj više

Sahat Kula

Sahat-kula u Prijepolju je izgrađena u 16. veku. Prepoznatljiva je kao jedan od simbola Prijepolja.
Pročitaj više

Aco Pejović

Aco Pejović (Prijepolje, 18. april 1972) je pop pevač. Odrastao je u malom naselju Kolovrat sa braćom Predragom i Radojicom. Priznao je da su poput mnogih dečaka bili nestašni i da su svako leto čekali da se kupaju na Limu i prave brane.
Pročitaj više

Manastir Mileševa

Manastir Mileševa je srpski srednjovekovni manastir. Nalazi se na šestom kilometru od Prijepolja na reci Mileševci.
Pročitaj više

Ibrahim – pašina džamija

Ibrahim-pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju, prvi put se pominje u Putopisu Evlije Čelebije iz 1664. godine.
Pročitaj više

Sopotnica

Sopotnica se nalazi u jugozapadnom delu Srbije, nedaleko od Prijepolja, na planini Jadovnik.
Pročitaj više

Kuća Jusufagića

Kuća Jusufagića predstavlja tipičnu begovsku kuću ovih prostora. Građena je na brežuljku iznad centra grada.
Pročitaj više

Stećci u Hrtima

Stećci u selu Hrta, kao redak primer srednjovekovnog groblja čija su nadgrobna obeležja.
Pročitaj više

Dženan Lončarević

Dženan Lončarević (Prijepolje, 10. april 1975) je pop pevač. Muzičku karijeru započeo je po lokalnim kafićima i klubovima, a javnost ga je upoznala kada su snimci njegovih nastupa počeli da se šire po internetu.
Pročitaj više

Vlade Divac

Vlade Divac (Prijepolje, 3. februar 1968) je proslavljeni bivši jugoslovenski i srpski košarkaš. Od 2009. godine je predsednik Olimpijskog komiteta Srbije. Vlade Divac je trenirao košarku od malena u rodnom Prijepolju.
Pročitaj više

Nemanja Petrić

Nemanja Petrić (Prijepolje, 28. jul 1987) je srpski odbojkaš. Visok je 202 cm i igra na poziciji primača servisa u ruskoj ekipi Belogorje. Početak Petrićeve profesionalne karijere usko je povezan sa Igorom Kolakovićem.
Pročitaj više

Nadir Dacić

Nadir Dacić (Prijepolje, 4. januar 1969) iz Cetanovića, od oca Hafiza i majke Safe, rođene Batkić. U rodnome mjestu završio je osnovnu školu, Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu. Fakultet za islamske studije u Novom Pazaru.
Pročitaj više
MARKETING

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2024. Sva prava zadržana.