Dačić: Za Srbiju važno obnavljanje odnosa sa nesvrstanima

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je danas u Alžiru da je jedan od centralnih ciljeva spoljne politike Srbije obnavljanje prijateljskih veza sa nesvrstanim zemljama, jer je njihov pokret velika politička snaga u svetu koja okuplja 120 država, od kojih 75 nije priznalo nezavisnost Kosova.

„Srbija je kao što znate posmatrač u Pokretu nesvrstanih. Iako je bivša Jugoslavija bila osnivač, naše opredeljenje je da pošto smo samo posmatrači, razvijamo što bolje odnose i što više učestvujemo u njegovim aktivnostima, imajući u vidu da on predstavlja veliku političku snagu u svetu, jer okuplja 120 država, od kojih 75 nije priznalo nezavisnost Kosova“, rekao je Dačić.

 

On je u izjavi novinarima prvog dana ministarske konferencije Pokreta nesvrstanih zemalja u Alžiru istakao da je učešće Srbije na njoj od velikog značaja, imajući u vidu i da je sa svim zemljama članicama Pokreta Jugoslavija, odnosno Srbija koja je sada njen nastavljač, imala izuzetno dobre i prijateljske, i političke, a
naročito razvijene ekonomske odnose.

 

„Očekujem da Srbija u narednom periodu mnogo više pažnje posveti upravo odnosima sa tim zemljama, gde možemo da imamo veoma značajne ekonomske interese. Jer podsetiću da se sa nekim od tih zemalja sa kojima je bivša Jugoslavija imala po 100, 200 ili 300 miliona dolara godišnje spoljnotrgovinske razmene, sada nivo te razmene svodi samo na nekoliko miliona ili desetina miliona dolara godišnje“, rekao je Dačić.

 

On je ocenio da je „to svakako velika šteta“.

 

„Ako neko misli da je to ostatak prošlosti, podsetiću da i (bivše jugoslovenske republike) Hrvatska, BiH, Crna Gora imaju status posmatrača u Pokretu nesvrstanih“, rekao je Dačić.

 

On je naveo da se na marginama konferencije sastao sa ministrom spoljnih poslova Turske Ahmetom Davutogluom koji, kako je naveo, „želi da dođe u Srbiju zbog solidarnosti i pomoći koju Turska želi da da Srbiji zbog poplava“.

 

Dodao je da je razgovarao i sa Grigorijem Karasinom, zamenikom ministra spoljnih poslova Rusije, koja takođe ima status posmatrača u Pokretu nesvrstanih, i to „u cilju naših konsultacija u vezi sa spoljnom politikom i raznim aktivnostima koje smo najavili za naredni period“.

 

„U svakom slučaju veoma uspešan nastup naše delegacije ovde. Cilj je da se do sledećeg samita u Venecueli Srbija što bolje pripremi i da ostvari što čvršće odnose sa što više zemalja koje su veoma prijateljske i za koje je bivša Jugoslavija, i sada Srbija, sinonim za prijateljsku zemlju“, poručio je Dačić.

 

Dačić će, kako je najavio, i sutra, kada se završava ministarska konferencija Pokreta nesvrstanih, imati niz bilateralnih sastanaka.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U Četvrtak deo Prijepolja bez struje

Elektrodistribucija Srbije doo Beograd, Pogon Prijepolje, obaveštava kupce da će u četvrtak, 14. septembra u perodu od 08:00h do 16:00h, bez napaja električnom energijom biti

Nešto više »

Nеsvakidašnji gеst prеdsеdnika opštinе Prijеpoljе: Drago Popadić novac za kupovinu novog službеnog automobila prеusmеrio na oprеmanjе vrtića – na taj način smanjеnе listе čеkanja

Prеdsеdnik opštinе Prijеpoljе učinio jе nеsvakidašnji gеst kada jе srеdstva iz budžеta opštinе, oprеdеljеna za kupovinu novog vozila za prvog čovеka opštinе, prеusmеrio za rеnoviranjе

Nešto više »

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.