Dačić: Zakon o amnestiji na Kosovu veoma važan za Srbe

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je da je Zakon o amnestiji, čiji je predlog kosovska vlada dostavila parlamentu, veoma važan za Srbe na Kosovu i Metohiji.

„To znači da će na Kosovu i Metohiji biti proglašena amnestija za mnoga krivična dela za koja vlasti u Prištini smatraju da su krivična dela i kojima bi mogli da budu podložni Srbi i svi oni koji ne priznaju nezavisnost Kosova i Metohije“, rekao je Dačić novinarima u Prijepolju.

On je istakao da će usvajanje tog zakona imati velikog značaja za zapošljavanja Srba u određene ustanove na Kosovu i Metohiji kao što su policija i pravosuđe.

Prema njegovim rečima, amnestija je po prirodi stvari nešto što sledi posle ratnih sukoba.

Premijer Dačić je precizirao da je pomenuti predlog zakona usaglašen nekoliko dana posle poslednjeg sastanka u Briselu, i da je, iako je bilo izvesnih neslaganja, na kraju sve usaglašeno sa predstavnicima Prištine i EU.

Predlogom zakona o amnestiji, koji je kosovska vlada podnela parlamentu, a koji će biti razmatran na sednici u četvrtak, amnestiraju se počinioci 69 vrsta krivičnih dela.

Taj predlog zakona proistekao je iz briselskog sporazuma Beograda i Prištine postignutog 19. aprila.

Za pojedina dela Predlogom zakona predviđeno je potpuno oslobađanje od krivičnog gonjenja ili izvršavanja presude, dok se za druga daje oslobođenje od jedne petine, odnosno četvrtine ili čak polovine kazne zatvora u zavisnosti od krivičnog dela.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.