Debata u UN: Različito o Kosovu, jedinstveno u saučešću Srbiji

Podeli vest:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Debata u UN: Različito o Kosovu, jedinstveno u saučešću Srbiji
Grad PrijepoljeGrad PrijepoljeGrad Prijepolje
MARKETING

Tanjug, FoNet | 28. 05. 2014. – 00:12h izmena vesti 00:34h
| Foto: AP-Arhiva | Komentara: 0

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić zahvalio se večeras zemljama-članicama UN na iskazanom saučešću i solidarnosti sa narodom Srbije i drugih zemalja Balkana pogođenim katastrofalnim poplavama.

U okviru debate na sednici Saveta bezbednosti UN o Kosovu svi stalni predstavnici 15 članica ovog tela izrazili su saušečhe Srbiji.

Nikolić nije želeo da komentariše suprostavljene stavove o situaciji na Kosovu iznete tokom debate ali je poručio svima da razmišljaju o problemu kao da se dešava u njihovoj zemlji, iako ne bi poželeo da im se to ikada desi.

Stalni predstavnik Rusije je tokom rasprave potvrdio da pozicija zvanične Moskve ostaje nepromenjena kada je reč o nepriznavanju nezavisnosti Kosova.
“Mi poštujemo integritet Srbije i rezolicija 1244 ostaje obavezujući pravni okvir za nas”, rekao je on.

Čurkin je ocenio da položaj Srba nije popravljen i da nema napretka u povratku rasljenih i rekao da je važno stvoriti uslove za povratak.

Formiranje Zajednice srpskih opština je instrument za zaštitu srpskih interesa i faktora stabilnosti, dodao je on, osudivši napade na Srbe, kao i na pripadnike Euleksa i uzurpiranje srpske imovine, oštećivanje spomenika i grobalja.

On je pozdravio odluku o produženju misije EU, kao i uspostavljanje suda o izveštaju Dika Martija o trgovini ljudskim organima.

 

I stalni predstavnik Kine podsetio je da Peking poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije i da razume stav Beograd.

Rešenje za Kosovo mora biti postignuto kroz dijalog i prihvatanje obe strane, naglasio je ambasador, dodavši da ohrabruje nastavak pregovora, primenu sporazuma, kao i to da Unmik da nastavi sa primenom svog mandata.

Predstavnik Francuske je pozvao sve građane Kosova da izađu na predstojeće izbore i ocenio da je važno da Beograd i Priština nastave dijalog i da nastave da rade u konstruktivnom duhu u potrazi za kompromisom.

Srbija je, po njegovim rečima, napravila značajan napredak u domaćim reformama i odnosima sa susedima.

Francuska pozdravlja odluku kosovskog parlamenta da ratifikuje sporazum sa EU i to, kako je naveo, pokazuje jasnu viziju i političku zrelost Kosova. On je ocenio da je generalno situacija na Kosovu stabilna, ali je osudio napade na Euleks i Kfor i druge incidente.

Stalna predstavnica SAD je ohrabrila napore u dijalogu Beograda i Prištine i istakla da su obe vlade napravile teške odluke od ključnog znacajana za mir i prosperitet regiona.

Ona je izrazila zahvalnost novoj vladi Srbije na tome što želi da nastavi proces normalizacije odnosa sa Prištinom, dok je za lokalne izbore održane na KiM rekla da su pokazali kapacitet Kosova da ispuni međunarodne standarde i da daju nadu da će i parlamentarni izbori proteći dobro.

Kada je reč o formiranju oružanih snaga, SAD podržavaju postepeni prelazak kosovskih bezbednosnih snaga u oružane snage, i angažovane su u saradnji sa kosovskim vlastima radeći na tome.
Stav SAD po pitanju Kosova se nije promenio, istakla je ona.

Australija pozdravlja odluku kosovske skupštine o uspostavljanju Specijalnog suda, ocenjujući da je to bila teška odluka, ali da ona treba da treba da doprinese rasvetljavanju zločina.

Ambasadorka Australije je rekla da njena zemlja priznaje pravo Kosova kao nezavisne zemlje da fomrira oružane snage, ali da treba da budu formirane transparetno i u dijalogu sa svim susedima.

Povratak raseljenih lica je neophodna za pomirenje, ali to nemoguće bez obebeđenja okvira, kao što su rešavanje stambenog pitanja, radnih mesta, bezbednosti, slobode kretanja.

Ambasador Velike Britanije takođe se osvrnuo na najavljeno formiranje oružanih snaga na Kosovu, navodeći da se one ne pominju niti zabranjuju u Rezoluciji 1244.

Stalna predstavnica Litvanije je ocenila da situacija na severu Kosova ostaje krhka, na šta podsećaju poslednji napadi na pripadnike međunarodne misije.
Litvanija je otvorena za diskusiju o smanjenju međunarodnih snaga pod okriljem UN, kao i učestalosti sastanaka SB UN.

Za Argentinu rezolucija 1244 predstavlja međunarodno-pravnu osnovu za političko rešavanje problema, rekla je stalna predstavnica te zemlje. Ona je istakla važnu ulogu Unmika u obezbeđivanju stabilnosti i mira, kao i poštovanju ljudskih prava.

Argentina ohrabruje Beograd i Prištinu da nastave sa dijalogom na visokom političkom nivou i nastave da ulažu napore radi postizanja napretka u dijalogu.
I ambasador Ruande je pozvao na nastavak dijaloga Beograda i Prištine i istakao da je od implementacija Briselskog sporazuma od velikog značaja. On je osudio napade na imovinu Srba i Srpske pravoslavne crkve.

Ambasador Jordana je rekao da je odgovornost na obema stranama da nastave dijalog i implementiraju Briselski sporazum. Takođe, procesuiranje zločinaca tokom rata je glavni stub tranzicione pravde, ocenio je on i dodao da se Jordan nada da će izbori na Kosovu biti sprovedeni uz veliki odziv i na demokratski način.

Stalni predstavnik Čada izrazio je zadovoljstvo što Beograd i Priština nastavljaju dijalog. On je ocenio da napredak u dijalogu pomaže obe strane da harmoničnije sarađuju sa evropskim institucijama. Takođe je izrazio zabrinutost zbog najave osnivanja oružanih snaga Kosova, ocenivši da privremene vlasti deluju izvan rezolucije, te ih je pozvao da izbegavaju konflikte sa susedima.

Ambasador Nigerije je uputio saučešće narodu Srbije zbog žrtava i teških posledica poplava.

 

Gotovo svi ambasadori su osudili incidente na Kosovu, uključujući i napade na verske objekte SPC.

 

S tim u vezi kosovska predsedica Atifeta Jahjaga je podsetila ona oštro osudila iste, posebno poslednje grafite na manastiru u Dečanima. Istovremeno je rekla da se radi o neprihvatljivim akcijama i pozvala vlasti da što pre privedu licu pravde počinioce.

Kada je reč o stanovnicima Kosova koji idu u džihad u Siriji ona je kazala da se radi o tragičnom izazovu sa kojim su suočene sve zemlje regiona, a tako i Kosovo, te da su preduzete mere za suzbijanje.

MARKETING

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

POVEZANE VESTI

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Grad Prijepolje

Grad Prijepolje se nalazi u jugozapadnom delu Srbije na tromeđi Bosne...

Istorija Prijepolja

Na prostoru Prijepolja postoje ostaci ljudskog stanovanja još iz praistorijskog oba...

Kulturno istorijski spomenici

Ibrahim – pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju. Prvi put...

Most sultana Mehmeda Fatiha

Prvi pomeni mosta na Limu datiraju kada i o Prijepolju, jer...

Kanjon Mileševke

Klisure reka Lima i Mileševke, koja se uliva u Lim kod...

Reka Lim

Reka Lim Prijepolje jedna od najlepših reka Srbije. Izvire iz Plavskog...

Sahat Kula

Sahat-kula u Prijepolju je izgrađena u 16. veku. Prepoznatljiva je kao...

Ibrahim – pašina džamija

Ibrahim-pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju, prvi put se pominje...

Manastir Mileševa

Manastir Mileševa je srpski srednjovekovni manastir. Nalazi se na šestom kilometru...

Sopotnica

Sopotnica se nalazi u jugozapadnom delu Srbije, nedaleko od Prijepolja, na...

Kuća Jusufagića

Kuća Jusufagića predstavlja tipičnu begovsku kuću ovih prostora. Građena je na...

Park narodnih heroja

Park pored reke Mileševke u Vakufu, nazvan je Park narodnih heroja...

Rimska nekropola Kolovrat

Kolovrat je naselje i nekropola na ušću Seljašnice u Lim, kod...

Kompleks “Boško Buha”

Memorijalni kompleks „Boško Buha“ se nalazi u selu Jabuka, kod Prijepolja...

MARKETING
Grad PrijepoljeGrad PrijepoljeGrad Prijepolje
MARKETING