Demokrate u Vojvodini izgubile vlast u 30 opština

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Štampaj
Facebook
Email
WhatsApp
Demokrate u Vojvodini izgubile vlast u 30 opština

SNS traži vanredne izbore u Vojvodini, gde je posle serije prekomponovanja vlasti u lokalnim samoupravama DS ostala na vlasti u svega sedam od ukupno 37 opština koje je imala nakon prošlogodišnjih izbora. Naprednjaci traže izbore i u Kragujevcu, gde su, kako tvrde, osvojili većinu na izborima za savete mesnih zajednica, dok je grad Beograd želja koja je za sada ostavljena po strani.

Prekomponovanje vlasti na lokalnom nivou nije, međutim, novina na političkoj sceni Srbije. To je ustanovljeno kao praksa posle republičkih izbora 2008. godine kada je koalicija na čelu sa DS zatražila da se na lokalu preslika koalicija koja je činila Vladu Srbije.

KRAGUJEVAC

U Kragujevcu su se sukobili SNS i URS, ali u obe stranke tvrde da to nema veze sa koalicijom na republičkom nivou.

– SNS insistira da se raspišu novi lokalni izbori, i da se smeni gradonačelnik Veroljub Stevanović. SNS neće dozvoliti da Kragujevac i dalje propada – kaže Goran Kovačević, predsednik Gradskog odbora SNS.

Njemu je odgovorio Saša Milenić, predsednik Skupštine grada iz URS: „Ajde, čik sada vi iz SNS raspišite izbore za lokalnu samoupravu u Kragujevcu. URS je uštopovao nalet SNS kao „gumenče“, i to u srcu Srbije, u Šumadiji“.

– Voleo bih kada bismo se oprobali i na izborima, ali SNS neće smeti to da uradi jer su oni kao deca, pa poraz ne važi jer im je protivnik bio loš. Nama ovi izbori nisu bili toliko važni, a oni su ih shvatili kao životno pitanje. I pored toga su se spotakli i izgubili – kaže Veroljub Stevanović.

Predsednik Gradskog odbora naprednjaka Radomir Nikolić izjavio je za “Blic” da “legitimno traži lokalne izbore jer je, prema njihovim proračunima, SNS pobedila u 33 od 78 mesnih zajednica“.

VOJVODINA

Skoro u svim lokalnim samoupravama u Vojvodini po nekoliko puta menjane su opštinske i gradske vlasti po ugledu na republičku vladu. DS je nakon prošlogodišnjih izbora u koaliciji sa LSV, SVM i socijalistima formirala vlast u 37 od 45 opštinskih i gradskih skupština. Međutim, zbog čestog prekomponovanja vlasti DS danas vlada u sedam opština uključujući i Pančevo, u kojem su formirali savez sa naprednjacima. U preseljenju DS u opoziciju naprednjacima su pomogli odbornici preletači iz Čankove Lige socijaldemokrata Vojvodine, Srpskog pokreta obnove, SVM i LDP.

Nedavno je odbornička grupa LDP u Novom Bečeju uz pomoć SNS, SVM i SRS demokrate smestila u opoziciju. Većina DS nesigurna je u Beočinu i u Subotici. Mandat bi trebalo zasigurno da zadrži u Vrbasu, Inđiji i Vršcu.

Lider SVM i predsednik vojvođanske skupštine Ištvan Pastor je prekomponovanje lokalnih vlasti ocenio kao „normalna gibanja i razumljiv deo parlamentarnog života“.

– Prestalo je vreme da se vlast formira odmah posle izbora i da neizbežno mora da ostane ceo mandat. Nije dobro ako ima elemanata kupovine mandata i tome treba stati na put, ali podsećam da je to, kroz podelu paketa i kupovinu glasova, uvedeno pre prošlogodišnjih izbora, pa sada, na neki način, oni koji su sejali vetar žanju oluju – kaže Pastor.

BEOGRAD

Iako najprimamljiviji plen – mesto gradonačelnika Beograda naprednjacima trenutno nije u prvom planu, jer nemaju jakog kandidata za to mesto.

– Naprednjacima to sada nije ni interes zbog problema koje grad ima sa javnim prevozom, smanjenim budžetom, rastućim kriminalom- kaže izvor “Blica” iz gradske uprave, dodajući da je vrh SNS odbacio mogućnost da novi gradonačelnik bude socijalista Aleksandar Antić, sadašnji predsednik Skupštine grada.

Sigurno je da, kako se sledeći izbori budu približavali, ni naprednjaci ni socijalisti nisu raspoloženi da Đilas u predizbornu kampanju krene kao gradonačelnik Beograda. Zato je smena vlasti u Beogradu zapravo pitanje novih parlamentarnih izbora. Kada oni budu na vidiku, vrlo je verovatno da će pred početak predizborne kampanje biti i promene vlasti u prestonici.

 

NE PROPUSTITE

MARKETING
MARKETING
Grad PrijepoljeGrad PrijepoljeGrad Prijepolje
MARKETING

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

POVEZANE VESTI

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Grad Prijepolje

Grad Prijepolje se nalazi u jugozapadnom delu Srbije na tromeđi Bosne...

Prijepolje kroz vrijeme

To je u stara vremena bio veliki šeher. Kad je Osvajač...

Istorija Prijepolja

Na prostoru Prijepolja postoje ostaci ljudskog stanovanja još iz praistorijskog oba...

Kulturno istorijski spomenici

Ibrahim – pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju. Prvi put...

Most sultana Mehmeda Fatiha

Prvi pomeni mosta na Limu datiraju kada i o Prijepolju, jer...

Kanjon Mileševke

Klisure reka Lima i Mileševke, koja se uliva u Lim kod...

Reka Lim

Reka Lim Prijepolje jedna od najlepših reka Srbije. Izvire iz Plavskog...

Sahat Kula

Sahat-kula u Prijepolju je izgrađena u 16. veku. Prepoznatljiva je kao...

Ibrahim – pašina džamija

Ibrahim-pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju, prvi put se pominje...

Manastir Mileševa

Manastir Mileševa je srpski srednjovekovni manastir. Nalazi se na šestom kilometru...

Sopotnica

Sopotnica se nalazi u jugozapadnom delu Srbije, nedaleko od Prijepolja, na...

Kuća Jusufagića

Kuća Jusufagića predstavlja tipičnu begovsku kuću ovih prostora. Građena je na...

Park narodnih heroja

Park pored reke Mileševke u Vakufu, nazvan je Park narodnih heroja...

Rimska nekropola Kolovrat

Kolovrat je naselje i nekropola na ušću Seljašnice u Lim, kod...

Kompleks “Boško Buha”

Memorijalni kompleks „Boško Buha“ se nalazi u selu Jabuka, kod Prijepolja...

Dešavanja u gradu

16 апр
Tue 18:00
Dom Kulture, Prijepolje

BABA JAGA – SINH

Prijepolje na društvenim mrežama

Grad Prijepolje

Poslovni vodič

MARKETING
Grad PrijepoljeGrad PrijepoljeGrad Prijepolje
MARKETING
×