Drecun: Ako nema datuma, odgovornost na najuticajnijima u EU

Predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je danas da je optimista da će Srbija dobiti datum za otpočinjanje pregovora sa EU, a ako se to ne desi, odgovornost će snositi najuticajnije članice Unije koje o tome odlučuju.

„Odogovornost je na onima koji treba da odlučuju o dodeljivanju datuma – zvaničnicima EU i nauticajnijim članicama, koje treba da kažu šta je to na šta Srbija nije odgovorila“, rekao je Drecun za TV Pink.

Komentarišući izjavu predsednika SNS Aleksandra Vučića da snositi odgovornost za eventualno nedobijanje datuma, Drecun je rekao da je to Vučićev lični stav i da on ne smatra da tu odgovornost treba da snose SNS i lider te partije.

On je naglasio i da, ako Srbija ne dobije datum, to neće biti dobro za čitav Zapadni Balkan.

„Srbija je najjača i najuticajnija zemlja Zapadnog Balkana i od njenog prosperiteta zavisi prosperitet regiona…Dizanje ruku od Zapadnog Balkana ne odgovara ni Vašingtonu“, kazao je Drecun.

Govoreći o briselskom sporazumu, on je naveo da Priština opstrukcijom sporazuma pokušava da izdejstvuje dodatne ustupke Beograda, ali da u tome neće uspeti.

„Ima i drugih stvari koje treba rešavati poput telekomunikacija, ali Priština pokusava da svako rešenje, čak i kad je reč o tehničkim pitanjima, preusmeri na političko rešenje, pa da ispadne da se radi o dogovoru dve nezavisne države. To za nas nije prihvatljivo“, istakao je Drecun.

Kad je reč o oficirima za vezu koje će sutra razmeniti Beograd i Priština, Drecun je ponovio da oni nisu diplomatski predstavnici, kako se to može čuti iz Prištine, već su to „pojednici koji će olakšati komunikaciju između Beograda i Prištine“.

„Sada će postojati direktna komunikacija između Beograda i Prištine“, naglasio je Drecun, dodajući da treba postići još niz sporazuma kojima će se normalizovati odnosi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.