Pozovite nas

Đurić: Nikolićeva poseta ojačala strateško partnerstvo sa Kinom

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Štampaj
Facebook
Email
WhatsApp
Đurić: Nikolićeva poseta ojačala strateško partnerstvo sa Kinom

Poseta Kini predsednika Srbije Tomislava Nikolića produbila je i ojačala strateško partnerstvo sa Kinom, koja Srbiju smatra jednim od svojih najbližih partnera, izjavio je danas FoNetu savetnik predsednika Srbije za spoljnu politiku Marko Đurić i naglasio da Beograd vodi nacionalno odgovornu spoljnu politiku pružene ruke.

– Veliko mi je zadovoljstvo da mogu da kažem da Kina smatra Srbiju jednim od svojih najbližih partnera u međunarodnoj zajednici. S obzirom na veličinu, značaj i uticaj Kine u svetskim političkim i ekonomskim odnosima, to predstavlja šansu za Srbiju, njenu državu i građane – naveo je on.

Govoreći o ekonomskom aspektu saradnje dve zemlje, Đurić je ocenio da se Srbiji ovom posetom, osim dobijanja finansijske pomoći i potpisanih ugovora, otvorila mogućnost da dve privrede sarađuju intenzivnije nego ikada do sada.

– To je u potpunosti podržano sa političkog nivoa Kine, gde organizacija, planiranje i podsticaj od strane državnog rukovodstva imaju suštinski značaj. Dobili smo uveravanja najviših predstavnika Kine da je saradnja sa Srbijom ključni interes i u ekonomskoj sferi – istakao je Đurić.

U tom smislu, prema njegovim rečima, možemo očekivati da privrednici Kine učine makisimalan napor da, u saradnji sa državom i privrednicima Srbije, iznađu način da obe zemlje počnu da stvaraju daleko intenzivniju ekonomsku saradnju.

– Nikolićevom posetom Kini odnos dve države je produbljen – ocenio je Đurić, i u budućnosti će se zasnivati i na ličnom prijateljstvu predsednika Nikolića i Si Đinpinga, kao i na saradnji brojnih privrednika koji su bili u delegaciji.

Đurić podseća da je, prilikom posete, potpisana zajednička izjava o produbljivanju strateških odnosa, što govori koliki značaj Kina pridaje odnosima sa Srbijom, iako je ona daleko manja u ekonomskom i političkom smislu.

 

Politika pružene ruke

 

Govoreći o spoljnoj politici, Đurić je naglasio da Srbija danas u svetu nema neprijatelje, već ima i želi da ima samo manje i veće prijatelje. On je najavio da će Srbija raditi na tome da sve zemlje sa kojima ima nesporazume uključi u razgovore o rešavanju svih otvorenih pitanja.

– Želimo da u dogledno, vidljivo i opipljivo, vreme, ugled naše zemlje i pozicija u međunarodnoj zajedinici budu takvi da njena priveda, građani i sve oblasti života u našem društvu mogu kroz tu saradnju da jačaju i da se unapređuju – objasnio je Đurić.

On je ocenio da Srbija danas vodi nacionalno odgovornu spoljnu politiku pružene ruke i naglasio saradnju sa zemljama Evropske unije, „s obzirom na to da je naš nesumnjivi interes da sednemo za evropski sto“,

 

– Pri tome, međutim, ne zaboravljamo naša istorijska i tradicionalna prijateljstva, zemlje Afrike, Azije i Latinske Amerike – rekao je Đurić, što je specifična razlika i prednost u odnosu na neke druge zemlje.

– Naša saradnja u ekonomskoj i političkoj sferi ne mora da bude orijentisana i ograničena isključivo na zemlje koje su u našem neposrednom okruženju i sa kojima već imamo i produbljivačemo odnose. Ona treba da bude orijentisana i na jačanje i produbljivanje odnosa sa zemljama sa kojima naša saradnja ima utemeljenje na svaki mogući način – zaključio je Đurić.

NE PROPUSTITE

MARKETING
MARKETING
Grad PrijepoljeGrad PrijepoljeGrad Prijepolje
MARKETING

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

POVEZANE VESTI

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Grad Prijepolje

Grad Prijepolje se nalazi u jugozapadnom delu Srbije na tromeđi Bosne...

Prijepolje kroz vrijeme

To je u stara vremena bio veliki šeher. Kad je Osvajač...

Istorija Prijepolja

Na prostoru Prijepolja postoje ostaci ljudskog stanovanja još iz praistorijskog oba...

Kulturno istorijski spomenici

Ibrahim – pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju. Prvi put...

Most sultana Mehmeda Fatiha

Prvi pomeni mosta na Limu datiraju kada i o Prijepolju, jer...

Kanjon Mileševke

Klisure reka Lima i Mileševke, koja se uliva u Lim kod...

Reka Lim

Reka Lim Prijepolje jedna od najlepših reka Srbije. Izvire iz Plavskog...

Sahat Kula

Sahat-kula u Prijepolju je izgrađena u 16. veku. Prepoznatljiva je kao...

Ibrahim – pašina džamija

Ibrahim-pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju, prvi put se pominje...

Manastir Mileševa

Manastir Mileševa je srpski srednjovekovni manastir. Nalazi se na šestom kilometru...

Sopotnica

Sopotnica se nalazi u jugozapadnom delu Srbije, nedaleko od Prijepolja, na...

Kuća Jusufagića

Kuća Jusufagića predstavlja tipičnu begovsku kuću ovih prostora. Građena je na...

Park narodnih heroja

Park pored reke Mileševke u Vakufu, nazvan je Park narodnih heroja...

Rimska nekropola Kolovrat

Kolovrat je naselje i nekropola na ušću Seljašnice u Lim, kod...

Kompleks “Boško Buha”

Memorijalni kompleks „Boško Buha“ se nalazi u selu Jabuka, kod Prijepolja...

Dešavanja u gradu

16 апр
Tue 18:00
Dom Kulture, Prijepolje

BABA JAGA – SINH

Prijepolje na društvenim mrežama

Grad Prijepolje

Poslovni vodič

MARKETING
Grad PrijepoljeGrad PrijepoljeGrad Prijepolje
MARKETING
×