Džejkobson: Blizu rešenje za Tribunal

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Prištini Trejsi Džejkobson izjavila je da je blizu rešenje pitanja specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu, ali da se i dalje nastavljaju razgovori Prištine i Evropske unije o tome.

– Mislim da rešenje treba da bude takvo da ispunjava zahteve tužilastva, međunarodne zajednice i potrebe Kosova. Mislim da smo veoma blizu rešenja tog pitanja, ali ne želim da govorim ovako rano o tome jer se razgovori i dalje vode između Kosova i EU – rekla je Džejkobson listu „Ekspres“.

U intervjuu, koji je, kako navodi list, realizovan u četvrtak, ona je dodala: „Možda o ovom pitanju možete da me pitate naredne nedelje.“

Na pitanje da li pre raspuštanja skupštine Kosova treba da se eventualno usvoji odluka o osnivanju Tribunala za ratne zločine, ambasadorka je podsetila da su SAD podržale Specijalnu jedinicu za istragu koja radi pod kišobranom EU.

– Ne želim da kometarišem proces istrage, ali želim da kažem da će biti veoma značajno za Kosovo da vlada i parlament sačine sporazum sa EU kako da se ide napred po tom pitanju – rekla je Džejkobson.

Ona je napomenula da u ovom trenutku ne može da komentariše kakav će biti modalitet za jedan takav sud, kako će izgledati i gde će mu biti sedište.
– Ali ono što želimo da vidimo jeste da to bude jedan međunarodni kredibilan proces nakon čega mozemo da se fokusiramo na ostale izazove s kojima se suočava Kosovo – rekla je Džejkobson.

Na pitanje da li smatra da kosovska strana ima tvrd stav povodom Tribunala kad inisistira da on ne treba da bude van Kosova, ambasadorka je rekla da bi bilo „uništavajuće za imidž Kosova da sudska procedura bude netransparentna i da ne ispunjava međunarodne standarde što sa međunarodnog aspekta nije kredibilno“.

– To bi bilo uništavajuće za imidž Kosova a ne gde će biti sedište Suda – dodala je ona.


Rezervisana mesta

Džejkobson se osvrnula i na pitanje o rezervisanim mestima u skupštini Kosova za srpsku zajednicu.
– Nastavak rezervisanih mesta za još jedan mandat imao bi pozitivan razvoj za Kosovo i time poslao snažan pozitivan signal za Kosovo u ovom vremenu, posebno kada su ljudi na severu prvi ucestvovali na izborima, a takođe bi međunarodnoj zajednici bila poslato jaka i kredibilna poruka da je Kosovo spremno da ide napred kao multietničko društvo – poručila je Džejkobson.
Ističući da o tome treba da odluči skupština, ona je navela da lično smatra da je to „dobra ideja“, ali da zna da u parlamentu ima onih koji su protiv nje, poput Demokratskog saveza Kosova i pokreta Samoopredeljenje.
– Za nastavak mandata za rezervisana mesta potrebno je dve trećine glasova, tako da je to jedna velika prepreka i to je nešto što parlament treba da odluci. Ako ne budu ostala rezervisana mesta smatram da bi to bila greška i loš signal. Međutim, odluka o tome je na Skupštini Kosova – zaključila je ambasadorka.

 

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.