EU: Prireme za početak pregovora po planu

ponedeljak, 16. sep 2013, 15:53 – 19:58

Dan uoči posete delegacije Vlade Srbije Briselu, u Evropskoj uniji kažu da pripreme za početak pregovora o pridruživanju teku po planu. Konačna verzija nacrta pregovaračke platforme biće usvojena pre kraja godine, kako bi pregovori počeli najkasnije u januaru, kaže Peter Stano, portparol Štefana Filea.

Pripreme za početak pregovora o pridruživanju Srbije Evropskoj uniji teku po planu, rečeno je u Evrpskoj komsiji, dan uoči posete delegacije Vlade Srbije Briselu.

Evropska-komisija-Brisel.jpg

U Briselu će sutra boraviti ministar bez portfelja za evropske integracije Branko Ružić i šefica srpskog pregovaračkog tima Tanja Miščević, koji će razgovarati sa komesarom za proširenje Štefanom Fileom.

„Za sada se sve odvija prema predviđenoj proceduri“, rekao je za Tanjug Peter Stano, portparol komesara za proširenje EU Štefana Filea, i podsetio da je radna grupa za proširenje pri Evropskom savetu još početkom ovog meseca počela diskusiju o nacrtu platforme za pregovore koju je letos predložila Komisija.

Stano očekuje da će konačna verzija nacrta platforme biti usvojena pre kraja godine, kako bi pregovori o pridruživanju počeli najkasnije u januaru.

„I Srbija do tada treba da pripremi svoju pregovaračku platformu“, ukazao je Stano.

Nema novih uslova

Diplomatski izvori u Briselu kažu da tokom dosadašnjeg toka diskusije o evropskom nacrtu platforme niko nije pominjao nove uslove za otvaranje pregovora o pridruživanju.

„Slučaj Srbije je donekle specifičan jer će sva poglavlja o kojima se bude pregovaralo u manjoj ili većoj meri biti u vezi sa normalizacijom odnosa sa Kosovom“, kaže za Tanjug evropski diplomata koji je želeo da ostane anoniman, dodajući da to nije prepreka da pregovori počnu na vreme.

Zvaničan početak pregovora označiće međuvladina konferencija, čiji će datum do kraja godine odrediti Savet.

Naporedo sa radom na platformi, odvijaće se eksplanatorni skrining, to jest proces sagledavanja u kojoj meri su zakoni i propisi u Srbiji usklađeni sa EU.

Skrining će početi 26. septembra u Briselu, ali Stano kaže da tim povodom neće biti nikakve ceremonije.

Radi se prosto o vrlo dugim i složenim razgovorima tokom kojih sa obe strane stola sede eksperti za pojedina područja“, objasnio je Stano.

Proces skrininga, koji služi kao neka vrsta pripreme za prave pregovore, trajaće nekoliko meseci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U Četvrtak deo Prijepolja bez struje

Elektrodistribucija Srbije doo Beograd, Pogon Prijepolje, obaveštava kupce da će u četvrtak, 14. septembra u perodu od 08:00h do 16:00h, bez napaja električnom energijom biti

Nešto više »

Nеsvakidašnji gеst prеdsеdnika opštinе Prijеpoljе: Drago Popadić novac za kupovinu novog službеnog automobila prеusmеrio na oprеmanjе vrtića – na taj način smanjеnе listе čеkanja

Prеdsеdnik opštinе Prijеpoljе učinio jе nеsvakidašnji gеst kada jе srеdstva iz budžеta opštinе, oprеdеljеna za kupovinu novog vozila za prvog čovеka opštinе, prеusmеrio za rеnoviranjе

Nešto više »

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.