Fajman: Cilj zapadni Balkan u EU

nedelja, 30. jun 2013, 11:03 – 11:21

Austrijski kancelar Verner Fajman poručio da je cilj EU integracija svih država zapadnog Balkana, ali da te zemlje moraju nadoknaditi zaostajanje u vladavini prava, politici i ekonomiji. Srbija još daleko od pristupa EU, ocenio Fajman.

Austrijski kancelar Verner Fajman, povodom prijema Hrvatske u članstvo u EU, ističe da je cilj integracija svih zemalja zapadnog Balkana i da je evropska perspektiva za Srbiju veoma važna.

Fajman.jpg

„Srbija je dosta toga uradila za dobijanje perspektive pristupa. Važna tačka je slabljenje nacionalizma, koji uvek vodi ka ekstremnoj politici. Evropska perspektiva za Srbiju je odlučujuća i pristupna konferencija će biti održana u januaru“, rekao je austrijski kancelar u intervjuu bečkom dnevniku „Kurir“.

Fajman je ukazao da je Srbija još daleko od pristupa EU i da se danas još ne može govoriti o datumu prijema u članstvo.

„Integracija svih zemalja Balkana je naš cilj. Međutim, te zemlje najpre moraju nadoknaditi zaostajanje u oblastima vladavine prava, politike i ekonomije. Videli smo prošli put da kandidati za prijem nisu uvek dostizali te standarde EU. Približavanje nivou EU je potrebno“, poručio je Fajman.

Prema njegovim rečima, proširenje EU je politički i istorijski zadatak, obezbeđivanje mira, posebno u regionu koji je tako blizu Austrije.

Fajman je mišljenja da će pristup Hrvatske podstaći privredu, dodajući da se ta zemlja, međutim, nalazi pred bitnim zadacima.

„Biće potrebno još vremena za prilagođavanje penzija, plata i industrijalizaciju, ali ako Hrvati članstvo u EU vide kao šansu za bolju budućnost, onda je ta ocena ispravna“, poručio je on.

Inače, iako je Hrvatska omiljena letnja destinacija Austrijanaca, svega 46 odsto podržava članstvo te države u EU, pokazuje istraživanje Austrijskog društva za evropsku politiku (OeGfE).

Istovremeno je 29 odsto striktno protiv pristupa Hrvatske, a 22 odsto kaže da im je svejedno.

„Hrvatska je zemlja čiji pristup Austrijanci, u poređenju sa drugim kandidatima, najviše podržavaju“, ukazao je generalni sekretar Paul Šmit.

Najveću podršku pristupanje Hrvatske ima u austrijskoj pokrajini Koruška (64 odsto), Burgenlandu (58), a najmanju u Forarlbergu (32).

Pre dve godine podrška prijemu Hrvatske u EU bila je veća, i iznosila je 2011. godine čak 54 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.