Fridom haus: Reforme na Balkanu u zastoju, korupcija visoka

Ključne reforme u svim državama na Balkanu su u zastoju, a region i dalje odlikuje stalna korupcija, ocenila je američka nevladine organizacije „Fridom haus“, navodeći da Srbija ima dobre ocene u sprovođenju demokratskog procesa, ali da je malo postignuto u reformama.

U delu izveštaja koji se odnosi na Srbiju, navodi se da ona, uz Hrvatsku, ima najbolje ocene u sprovođenju demokratskog procesa, ali je malo postignuto u reformama u poslednje tri godine (2010-2012).

Srbija se, uz Bugarsku, Rumuniju, Hrvatsku, Crnu Goru i Makedoniju, nalazi u grupi država koje su ocenjene kao delimično konsolidovane demokratije i nalazi se u gornjoj polovini tabele. Ispod su, između ostalog, BiH, Moldavija, Kosovo, Rusija i druge.

U Srbiji su, zaključno sa 2012. godinom, najlošije ocenjeni pravosudni sistem, visoka korupcija i stanje u medijima. Stanje u medijima je, posmatrajući tabelu, najbolje bilo od 2004. do 2007. godine, dok je pad primetan od 2008. godine do sada. Dobre ocene su dobijene za stanje u civilnom sektoru i za sprovođenje izbornog procesa.

Uz ocenu da su Srbija i Hrvatska malo postigle u reformskom procesu, navodi se da su ostale zemlje – BiH, Makedonija, Albanija i Kosovo nazadovale po tom pitanju.

„U Srbiji, Vlada tek treba da pruži dokaze da sistematski istražuje i goni korupciju, posebno u važnim slučajevima“, dodaje se u izveštaju.

 

Pozivajući se na izveštaje svojih „lokalnih eksperata“, američka organizacija navodi da je na Balkanu sprovođenje reformi, uz vladavinu prava i nezavisnost sudstva i dalje nekomplento, površno i da ne postoji politička volja za njihovo potpuno ostvarenje.

U celom regionu javnim tenderima nedostaje transparentnost i odgovornost, pri čemu se politički interesi i lične veze između državnih i privrednih subjekata mešaju u nadmetanju.

Sudske institucije su, kako se navodi, pod političkim uticajem u celom regionu, a novinari koji prate organizovani kriminal i korupciju političke trpe pritiske, pretnje i napade.

Kao zemlja koja je najdalje otišla u borbi protiv korupcije ističe se Hrvatska i slučaj bivšeg premijera Ive Sanadera.

Negativan primer je Kosovo, gde vlasti nisu sprovele antikorupcijsku strategiju, a podseća se i na sumnjivo samoubistvo direktora kosovske agencije za privatizaciju. Kosovo je, takođe, tokom prošle godine nazadovalo po pitanju borbe protiv korupcije, kao i zaštiti građanskih sloboda.

Slovenija, Estonija i Letonija imaju najbolje ocene po ukupnim demokratskim standardima među zemljama u tranziciji, dok su na dnu liste Belorusija, Turkmenistan i Uzbekistan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U Četvrtak deo Prijepolja bez struje

Elektrodistribucija Srbije doo Beograd, Pogon Prijepolje, obaveštava kupce da će u četvrtak, 14. septembra u perodu od 08:00h do 16:00h, bez napaja električnom energijom biti

Nešto više »

Nеsvakidašnji gеst prеdsеdnika opštinе Prijеpoljе: Drago Popadić novac za kupovinu novog službеnog automobila prеusmеrio na oprеmanjе vrtića – na taj način smanjеnе listе čеkanja

Prеdsеdnik opštinе Prijеpoljе učinio jе nеsvakidašnji gеst kada jе srеdstva iz budžеta opštinе, oprеdеljеna za kupovinu novog vozila za prvog čovеka opštinе, prеusmеrio za rеnoviranjе

Nešto više »

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.