Fridom haus: Reforme na Balkanu u zastoju, korupcija visoka

Fridom haus: Reforme na Balkanu u zastoju, korupcija visoka

Ključne reforme u svim državama na Balkanu su u zastoju, a region i dalje odlikuje stalna korupcija, ocenila je američka nevladine organizacije „Fridom haus“, navodeći da Srbija ima dobre ocene u sprovođenju demokratskog procesa, ali da je malo postignuto u reformama.

U delu izveštaja koji se odnosi na Srbiju, navodi se da ona, uz Hrvatsku, ima najbolje ocene u sprovođenju demokratskog procesa, ali je malo postignuto u reformama u poslednje tri godine (2010-2012).

Srbija se, uz Bugarsku, Rumuniju, Hrvatsku, Crnu Goru i Makedoniju, nalazi u grupi država koje su ocenjene kao delimično konsolidovane demokratije i nalazi se u gornjoj polovini tabele. Ispod su, između ostalog, BiH, Moldavija, Kosovo, Rusija i druge.

U Srbiji su, zaključno sa 2012. godinom, najlošije ocenjeni pravosudni sistem, visoka korupcija i stanje u medijima. Stanje u medijima je, posmatrajući tabelu, najbolje bilo od 2004. do 2007. godine, dok je pad primetan od 2008. godine do sada. Dobre ocene su dobijene za stanje u civilnom sektoru i za sprovođenje izbornog procesa.

Uz ocenu da su Srbija i Hrvatska malo postigle u reformskom procesu, navodi se da su ostale zemlje – BiH, Makedonija, Albanija i Kosovo nazadovale po tom pitanju.

„U Srbiji, Vlada tek treba da pruži dokaze da sistematski istražuje i goni korupciju, posebno u važnim slučajevima“, dodaje se u izveštaju.

 

Pozivajući se na izveštaje svojih „lokalnih eksperata“, američka organizacija navodi da je na Balkanu sprovođenje reformi, uz vladavinu prava i nezavisnost sudstva i dalje nekomplento, površno i da ne postoji politička volja za njihovo potpuno ostvarenje.

U celom regionu javnim tenderima nedostaje transparentnost i odgovornost, pri čemu se politički interesi i lične veze između državnih i privrednih subjekata mešaju u nadmetanju.

Sudske institucije su, kako se navodi, pod političkim uticajem u celom regionu, a novinari koji prate organizovani kriminal i korupciju političke trpe pritiske, pretnje i napade.

Kao zemlja koja je najdalje otišla u borbi protiv korupcije ističe se Hrvatska i slučaj bivšeg premijera Ive Sanadera.

Negativan primer je Kosovo, gde vlasti nisu sprovele antikorupcijsku strategiju, a podseća se i na sumnjivo samoubistvo direktora kosovske agencije za privatizaciju. Kosovo je, takođe, tokom prošle godine nazadovalo po pitanju borbe protiv korupcije, kao i zaštiti građanskih sloboda.

Slovenija, Estonija i Letonija imaju najbolje ocene po ukupnim demokratskim standardima među zemljama u tranziciji, dok su na dnu liste Belorusija, Turkmenistan i Uzbekistan.

MARKETING

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

POVEZANE VESTI

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Grad Prijepolje

Grad Prijepolje se nalazi u jugozapadnom delu Srbije na tromeđi Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore.
Pročitaj više

Most sultana Mehmeda Fatiha

Prvi pomeni mosta na Limu datiraju kada i o Prijepolju, jer se sa njegove lijeve obale morao preći most pa doći u Prijepolje.
Pročitaj više

Kanjon Mileševke

Klisure reka Lima i Mileševke, koja se uliva u Lim kod Prijepolja, nalaze se u jugozapadnoj Srbiji.
Pročitaj više

Kompleks “Boško Buha”

Memorijalni kompleks „Boško Buha“ se nalazi u selu Jabuka, kod Prijepolja i posvećen je pionirima i omladincima.
Pročitaj više

Reka Lim

Reka Lim Prijepolje jedna od najlepših reka Srbije. Izvire iz Plavskog jezera i teče dužinom od 174 kilometra.
Pročitaj više

Park narodnih heroja

Park pored reke Mileševke u Vakufu, nazvan je Park narodnih heroja jer je u njemu postavljena bista četvorice heroja.
Pročitaj više

Rimska nekropola Kolovrat

Kolovrat je naselje i nekropola na ušću Seljašnice u Lim, kod današnjeg Prijepolja, Srbija.
Pročitaj više

Istorija Prijepolja

Na prostoru Prijepolja postoje ostaci ljudskog stanovanja još iz praistorijskog oba pa sve do današnjih dana.
Pročitaj više

Kulturno istorijski spomenici

Ibrahim – pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju. Prvi put se pominje u „Putopisu“ Evlije Čelebije.
Pročitaj više

Sahat Kula

Sahat-kula u Prijepolju je izgrađena u 16. veku. Prepoznatljiva je kao jedan od simbola Prijepolja.
Pročitaj više

Aco Pejović

Aco Pejović (Prijepolje, 18. april 1972) je pop pevač. Odrastao je u malom naselju Kolovrat sa braćom Predragom i Radojicom. Priznao je da su poput mnogih dečaka bili nestašni i da su svako leto čekali da se kupaju na Limu i prave brane.
Pročitaj više

Manastir Mileševa

Manastir Mileševa je srpski srednjovekovni manastir. Nalazi se na šestom kilometru od Prijepolja na reci Mileševci.
Pročitaj više

Ibrahim – pašina džamija

Ibrahim-pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju, prvi put se pominje u Putopisu Evlije Čelebije iz 1664. godine.
Pročitaj više

Sopotnica

Sopotnica se nalazi u jugozapadnom delu Srbije, nedaleko od Prijepolja, na planini Jadovnik.
Pročitaj više

Kuća Jusufagića

Kuća Jusufagića predstavlja tipičnu begovsku kuću ovih prostora. Građena je na brežuljku iznad centra grada.
Pročitaj više

Stećci u Hrtima

Stećci u selu Hrta, kao redak primer srednjovekovnog groblja čija su nadgrobna obeležja.
Pročitaj više

Dženan Lončarević

Dženan Lončarević (Prijepolje, 10. april 1975) je pop pevač. Muzičku karijeru započeo je po lokalnim kafićima i klubovima, a javnost ga je upoznala kada su snimci njegovih nastupa počeli da se šire po internetu.
Pročitaj više

Vlade Divac

Vlade Divac (Prijepolje, 3. februar 1968) je proslavljeni bivši jugoslovenski i srpski košarkaš. Od 2009. godine je predsednik Olimpijskog komiteta Srbije. Vlade Divac je trenirao košarku od malena u rodnom Prijepolju.
Pročitaj više

Nemanja Petrić

Nemanja Petrić (Prijepolje, 28. jul 1987) je srpski odbojkaš. Visok je 202 cm i igra na poziciji primača servisa u ruskoj ekipi Belogorje. Početak Petrićeve profesionalne karijere usko je povezan sa Igorom Kolakovićem.
Pročitaj više

Nadir Dacić

Nadir Dacić (Prijepolje, 4. januar 1969) iz Cetanovića, od oca Hafiza i majke Safe, rođene Batkić. U rodnome mjestu završio je osnovnu školu, Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu. Fakultet za islamske studije u Novom Pazaru.
Pročitaj više
MARKETING

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2024. Sva prava zadržana.