Gradonačelnik Niša: Svi sa "sindromom Cvijana" proći će kao i on

Podeli vest:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Gradonačelnik Niša: Svi sa "sindromom Cvijana" proći će kao i on
Grad PrijepoljeGrad PrijepoljeGrad Prijepolje
MARKETING

Rad i rezultati me štite i dok je tako na dobrom sam putu i ne plašim se smene ili svađe sa rukovodstvom SNS, izjavio je gradonačelnik Niša Zoran Perišić.

Sumirajući svoj sedamnaestomesečni mandat gradonačelnika i stalne pokušaje pojedinih grupa iz SNS da ga “posvađaju” sa rukovodstvom u Beogradu, Perišić je istakao da oni koji ga smenjuju od prvog dana mandata dobro znaju da je “njegov rad jako dobro ocenjen od onih koji taj rad treba da ocenjuju”.

 

– Priča da je meni neko naklonjen ili nenaklonjen je nepotrebna i iluzorna – naveo je Perišić u intervjuu Tanjugu i još jednom ponovio da je on predsednik Gradskog odbora SNS u Nišu.

– Stranka dobro zna da ostaviti me bez političke moći (mesta predsednika GO SNS) znači onemogućiti me da budem dobar gradonačelnik – rekao je Perišić, komentarišući učestala pitanja o smenjivanju u isčekivanju spiska gradonačelnika i predsednika opština koji nisu ispunili očekivanja rukovodstva SNS.
 

Na pitanje da li se i u njegovom okruženju javlja “sindrom Cvijan”, Perišić je odgovorio da “takvih poput Vladimira Cvijana u njegovom okruženju nema, a ako ih baš i bude, proći će kao Cvijan”.
 

Vladajuća koalicija u Nišu (SNS, URS, SPS-PUPS-JS) je stabilna, a to što su neke političke grupacije, pa i one iz SNS, napadale, spinovale, smenjivale, deo je političkog folklora u kome Perišić, kako je rekao, kao ozbiljan političar nije hteo da učestvuje.

Priznajući da sada ima mnogo jasniju situaciju u gradu u odnosu na početak mandata i da je ona u mnogim aspektima teža nego što je očekivao, Perišić je kazao da je najveći problem sa kojim se suočio bila prezaduženost grada.
 

Punjenje budžeta ostvareno je sa oko 70 odsto u odnosu na plan prihoda od nešto više od 10 milijardi dinara, pa se u projekciji budžeta za 2014. godinu išlo sa smanjenjem od oko 10 odsto, rekao je niški gradonačelnik, dodajući da se “moralo voditi računa o štednji, ali isto tako u gradu se ne možete zaustaviti život”.
 

Kreditno zaduženje je smanjeno za 10 miliona evra, dugovi prema izvođačima radova i dobavljačima su manji za oko dve milijarde dinara, ali i dalje prelaze nekoliko milijardi dinara, tako da je nekada teško proceniti koliko tačno iznose, napomenuo je Perišić.
 

Procene za dugove po osnovu eksproprijacije iz ranijeg perioda kreću se od 600 miliona do milijarde, pa čak i do milijarde i 400 miliona dinara, ilustruje svoju tvrđu Perišić.
 

Grad najviše duguje za gradski prevoz i to nekoliko stotina miliona dinara, sa prevoznicima su potpisani protokoli o isplati dugovanja, a Perišić najavljuje da će tek krajem 2015. godine budžet biti stabilniji.
 

Najveće uštede, prema njegovim rečima, učinjene su u javnim nabavkama, nepristajanjem na izgradnju bez ispunjenosti svih zakonom predviđenih uslova, jer se sa divljom gradnjom u Nišu jednom moralo prestati, ukazuje Perišić i dodao da je i promena načina naplate u javnom prevozu donela mesečno po nekoliko miliona dinara.
 

Napominjujući da je neprekidno u kontaktu sa investitorima, ali da od 30 ili 40 poziva možda samo jedan bude uspešan, Perišić je poručio da su investicije, inostrane i domaće, poželjne i da će svako od njih dobiti maksimalno korektne uslove u okviru zakona.
 

Govoreći o infrastrukturnim projektima za narednu godinu, Perišić je naveo da će se graditi dva velika kolektora, položen visokonaponski kabl radi završetka Slobodne zone Sever, vrednosti od 40 miliona dinara, i proširenje drugih industrijskih zona.
 

Radiće se i na planovima za izmeštanje pruge iz gradskog jezgra i eksproprijaciji oko 1.000 parcela za te potrebe, nastavlja se izgradnja Kliničkog centra, raspisaće se tender za fabriku otpadnih voda i polako će se tražiti partner za upravljanje čvrstim otpadom kroz javno-privatno partnerstvo, najavio je on.
 

Govoreći o cilju da u Nišu za tri godine bude zaposleno 7.000 ljudi, on je ukazao da “Dzonson elektrik”, koji gradi fabriku, ima obavezu da zaposli 1.000 radnika, “Beneton” još oko 600, da će “Leoni” u Malošištu pored Niša zaposliti još oko 1.000 radnika, što je ukupno oko 2.500.
 

– Mnogo naših privrednika najavljuje proširenje svoje zone poslovanja i sa takvom vizijom i sa prilivom novca iz Evrope prema gradu, daćemo sve od sebe da ispunimo taj cilj – kazao je niški gradonačelnik.
 

Obeležavanjem 17. vekova Milanskog edikta Niš je, prema njegovom mišljenju, sada mnogo poznatiji na mapi sveta, nego ranije, a na pitanje u kojoj meri saradnici prate nametnuti tempo, Perišić je odgovorio da “nema mesta za sabotiranje, pasivizaciju i devizu ‘sutra ćemo’, jer očekuje rezultat i svakodnevni rad”..
 

Obaveze na Medicinskom fakultetu i Klinici za kardiologiju, koje je do skoro zanemario zbog pripreme budžeta za narednu godinu, nadoknadiće tako što će prvog dana u 2014. biti dežuran 24 sata u ekipi za akutni infarkt miokarda.

MARKETING

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

POVEZANE VESTI

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Grad Prijepolje

Grad Prijepolje se nalazi u jugozapadnom delu Srbije na tromeđi Bosne...

Istorija Prijepolja

Na prostoru Prijepolja postoje ostaci ljudskog stanovanja još iz praistorijskog oba...

Kulturno istorijski spomenici

Ibrahim – pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju. Prvi put...

Most sultana Mehmeda Fatiha

Prvi pomeni mosta na Limu datiraju kada i o Prijepolju, jer...

Kanjon Mileševke

Klisure reka Lima i Mileševke, koja se uliva u Lim kod...

Reka Lim

Reka Lim Prijepolje jedna od najlepših reka Srbije. Izvire iz Plavskog...

Sahat Kula

Sahat-kula u Prijepolju je izgrađena u 16. veku. Prepoznatljiva je kao...

Ibrahim – pašina džamija

Ibrahim-pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju, prvi put se pominje...

Manastir Mileševa

Manastir Mileševa je srpski srednjovekovni manastir. Nalazi se na šestom kilometru...

Sopotnica

Sopotnica se nalazi u jugozapadnom delu Srbije, nedaleko od Prijepolja, na...

Kuća Jusufagića

Kuća Jusufagića predstavlja tipičnu begovsku kuću ovih prostora. Građena je na...

Park narodnih heroja

Park pored reke Mileševke u Vakufu, nazvan je Park narodnih heroja...

Rimska nekropola Kolovrat

Kolovrat je naselje i nekropola na ušću Seljašnice u Lim, kod...

Kompleks “Boško Buha”

Memorijalni kompleks „Boško Buha“ se nalazi u selu Jabuka, kod Prijepolja...

Prijepolje na društvenim mrežama

MARKETING
Grad PrijepoljeGrad PrijepoljeGrad Prijepolje
MARKETING