Izgled glasačkih listića nije pominjan

ponedeljak, 12. avg 2013, 13:45 – 14:25

Kako će izgledati logo na glasačkim listićima za novembarske izbore na KiM, nije bila tema dosadašnjih razgovora, tvrdi predsednica Centralne kosovske izborne komisije Valjdete Daka.

Predsednica Centralne kosovske izborne komisije Valjdete Daka rekla je da se do sada nije razgovaralo o tome kako će izgledati logo na glasačkim listićima za novembarske izbore, negirajući da je bilo reči da to bude logo Republike Kosovo, ali je dodala da ne može da prejudicira ni da li će se on tamo naći.

Valjdete_Daka.jpg

„S potpunom odgovrnošću mogu da kažem da se nikada nije diskutovalo pitanje logoa niti je to bio deo sporazuma, tako da ja mogu da kažem da za sada ovaj sporazum koji je na snazi ne govori o izmeni simbola ili logoa ali takođe ne mogu da prejudiciram da li će se on naći na glasačkim listićima“, izjavila je Daka za Tanjug.

Ona je podsetila da je između Kosova i Srbije 19. aprila potpisan sporazum, da se on bazira na zakonima Kosova, odnosno tačka 11 tog sporazuma predviđa da će izbori na Kosovu biti održani prema kosovskim zakonima i međunarodnim standardima.

Takođe je navela da je na osnovu tog sporazuma 4. jula postignuto šest ostalih pravila u vezi s tehničkim pitanjima i profesionalnim pitanjima i ulogom OEBS-a, ali ne i o tome kakav će biti logo na glasačkim listićima.

Daka, koja je i članica tehničkog tima u pregovorima u Briselu, nije želela da komentariše izjave pojedinih albanskih političkih lidera na Kosovu o tome „da bi se moglo naći neko kreativno rešenje za logo Republike Kosovo na glasačkim listićima u srpskim sredinama“, jer, kako je rekla, to joj ne dozvoljava funkcija.

Ponovila je da se nalazi na čelu nezavisne komisije, koja će, kako je potvrdila, sprovesti bilo koji sporazum koji se bude postigao a koji ima snagu zakona.

Predsednica Centralne izborne komisije naglasila je da to telo ne deli glasačke listiće na one za Srbe i za Albance, odnosno da su oni isti za sve, a kad je reč o severu Kosova navela je da raspolažu preliminarnim listama glasača, a da liste dobijaju iz Ministarstva unutrasnjih poslova koja radi na njihovom ažuriranju.

„Tako mi kao CIK dobijama finalnu listu glasača. Znači da budemo jasni, nije posao CIK-a da sačini liste, nego to radi civilni sektor MUP-a koji se bavi isključivo tim poslom. Ja ne mogu da govorim o brojkama koliko je na spiskovima za glasanje, ali građani koji imaju primedbe da nisu na glasačkim listama imaju mogućnost da u zakonskom roku, ako ispunjavaju sve uslove, budu ubačeni na spiskove“, rekla je Daka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.