Izvinjenje Adera zbog zločina nad Srbima

sreda, 26. jun 2013, 10:39 – 12:09

Predsednik Mađarske Janoš Ader u obraćanju poslanicima u srpskom parlamentu rekao da Mađarska osuđuje sve one Mađare koji su u Drugom svetskom ratu počinili zločine nad nevinim Srbima i zatražio oproštaj za te zločine.

Poslanicima Skupštine Srbije danas se, na posebnoj sednici, obratio predsednik Mađarske Janoš Ader, koji se izvinio za mađarske zločine nad Srbima u Drugom svetskom ratu. Ader je pre sednice razgovarao sa predsednikom parlamenta Nebojšom Stefanovićem.

„Ja, kao predsednik Mađarske, molim za oproštaj za zločine koje su, u ime Mađarske, u Drugom svetskom ratu Mađari počinili protiv nevinih Srba“, izjavio je Ader, obraćajući se poslanicima na posebnoj sednici u Skupštini Srbije.

Slobodna demokratska Mađarska osuđuje one koji su postupali protiv nevinih Srba, umnožavajući njihove patnje, rekao je Ader.

Počinjeni zločini ne mogu biti poništeni, ali obostrano praštanje i međusobno izvinjenje mogu, prema njegovim rečima, ojačati poverenje između Srbije i Mađarske.

„Ne želimo da našoj deci u nasledstvo ostavimo smrt, laži i mržnju, već život, pravednost i saradnju“, rekao je Ader.

Ader je podsetio na izjavu predsednika Srbije Tomislava Nikolića tokom posete Budimpešti o tome da su dve zemlje otvorile novu stranicu u svojim odnosima i ostavile iza sebe nesporazume, kao i da je nužno skinuti teret prošlosti s budućih generacija i da je došlo vreme za međusobna izvinjenja.

„Mi, današnji Mađari i današnji Srbi, jedinstveni stojimo na strani nevinih žrtava. Mi ne želimo da našoj deci u nasledstvo ostavimo smrt, laž i mržnju, već život, pravednost i saradnju“, poručio je Ader.

Mađarski predsednik je rekao da usvajanje Deklaracije o osudi akata protiv civilnog mađarskog stanovništva u Vojvodini tokom 1944. i 1945. godine, u Skupšitni Srbije prošle nedelje, predstavlja važan istorijski korak koji, posle sedam decenija, stavlja pečat na jedno poglavlje bolne zajedničke istorije, ali i otvara novu perspektivu u odnosima dva naroda i dve države.

„Izgovorili ste ono što je bilo bolno, što se 70 godina činilo nemogućim izgovoriti. Izgovorili ste da je kolektivna krivica neodrživa. Izgovorili ste da mogu da postoje ljudi koji su grešni, ali da narod ne može biti greša“, rekao je Ader.

Ader je ocenio da Deklaracija potvrđuje privrženost Srbije evropskim vrednostima i daje primer drugima kako se može doprineti uspostavljanju moralnog poretka „koji je u prošlosti bio izopačen“.

Pre obraćanja poslanicima mađarski predsednik je razgovarao sa šefom srpskog parlamenta Nebojšom Stefanovićem.

Nebojsa-Stefanovic-i-Janos-.jpg

Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović zahvalio se predsedniku Mađarske Janošu Aderu na podršci njegove zemlje evrointegraciji Srbije, a Ader je izrazio nadu da će Srbiji 28. juna biti određen datum za početak pregovora sa EU.

Stefanović je izrazio spremnost na zajednički rad u cilju unapređenja položaja nacionalnih manjina, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

Predsednik skupštine je istakao značaj daljeg unapređenja međuparlamentarnih odnosa i najavio svoju posetu parlamentu Mađarske u oktobru.

Predsednik Mađarske je rekao da će Mađarska uvek podržavati Srbiju na evropskom putu i ponudio pomoć kroz razmenu iskustava.

Predsednici Mađarske i Srbije, Janoš Ader i Tomislav Nikolić položili su vence na spomenik mađarskim žrtvama stradalim u Drugom svetskom ratu u Čurugu i posetili muzej Topalov Magacin i Crkvu Vaznesenja Gospodnjeg.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.