Janjić: Izbori su obaveza Srba

Leskovac – Predsednik Aktivne Srbije, politički analitičar, Dušan Janjić izjavio je FoNetu da su Srbi sa sever Kosova, na osnovu briselskog sporazuma, u obavezi da izađu na lokalne izbore.

Srbi sa severa Kosova, kao i ostali Srbi sa Kosova, obavezani su briselskim sporazumom, koji su aprila 2013.godine potpisali premijeri Dačić i Tači, da idu na lokalne izbore, objasnio je Janjić.

 

Oni su obavezani da se uključe u kosovski ustavni, zakondavni i institucionalni sistem, rekao je Janjić, ali je dodao da je, s druge strane, „tačno da ih niko nije uključio u pregovore i da im je ovo i nametnuta obaveza“.

 

– Ali, to je sada činjenica koja jasno kaže srpskoj zajednici da se mora osloniti na sebe samu, da Srbi moraju sami da donese odluke o svojim životima na Kosovu – smatra Janjić.

 

On je, međutim, ukazao da vlasti u Beogradu kasne u razrešavanju važnih pitanja za izbore, napominjući da još nema ni Nacrta statuta Zajednice srpskih opština.

 

Jedan od glavnih ciljeva izbora je konstituisanje te zajednice, objasnio je Janjić i pozvao se na „novu realnost“, po kojoj je za Srbe izlazak na izbore zakazane za 3.novembar jedina mogućnost da učestvuju u vlasti lokalnih zajednica u kojima žive.

To je jedini put da izgrade kakvu takvu autonomiju, a kroz Zajednicu opština, ocenio je Janjić i konstatovao da Srbi sa Kosova imaju interes da izađu na izbore.

 

Time će Srbi sa Kosova pomoći i Beogradu da izvrši preuzete obaveze u Briselu i da Srbija započne pregovore o članstvu u Evropskoj uniji (EU), smatra Janjić.

 

Srbi će izaći na izbore, izlaznost će biti visoka, predvideo je Janjić, ali naravno niža na severu, nego u ostalim delovima Kosova u kojima Srbi žive.

 

– Nije bitan broj lista, a biće ih po nekoliko u svakoj od opština. Bitno je da se na listama i u budućim organima loklanih zajednica i Zajednice opština nađu oni najbolji – objasnio je Janjić.

 

To nisu ni svi oni koji su mili vlastima u Beogradu, ali ni svi oni koji su bili u institucijama Kosova, rekao je Janjić, već su to oni koji ponude najbolji program i osvoje podršku birača.

 

Janjić je najavio da će njegova stranka Aktivna Srbija učestvovati na kosovskim izborima, jer je posvećena poboljšanju požaja srpske zajednice, jačanju Srbije kroz evropske integracije, a time i angažovana na normalizaciji odnosa Srba i Albanaca.

 

Istovremeno, dodao je Janjić, u čitavoj Srbiji uspostavljamo saradnju s ljudima s Kosova i Metohije da bismo pozvali što više njih da izađu i glasaju. Sada je teško, sada mnogi dižu ruke od Kosova, ali upravo sada treba biti uz Srbe sa Kosova i na Kosovu, zaključio je Janjić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.