Jeremić: Vraćam se u Skupštinu Srbije

Predsedavajući Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Vuk Jeremić rekao je danas da će se po okončanju angažmana u svetskoj organizaciji vratiti u Skupštinu Srbije kao samostalni poslanik i da planira da u Beogradu osnuje institut koji bi se bavio strategijom razvoja u 21. veku.

– Nisam član nijedne stranke. Biću u Skupštini Srbije nezavisni poslanik. Najviše bih voleo da se posvetim pitanjem održivog razvoja. Voleo bih da u Beogradu osnujem institut uz pomoć univerziteta Kolumbija (iz SAD) koji bi bio prva akademska institucija koja bi se u našem delu sveta bavila modernim razvojem i strategijom za 21. Vek – kazao je Jeremić za Radio-televiziju Srbije u direktnom uključenju iz Njujorka.

Jeremić bio je u Demokratskoj stranci (DS), ali je isključen iz te stranke jer se nije odazvao pozivu predsednika DS Dragana Đilasa koji je tražio od svih bivših ministara iz DS da vrate poslaničke mandate. On je u prethodnoj vladi bio ministar spoljnih poslova Srbije. Govoreći o predsedavnju u Generalnoj skupštini UN, Jeremić je kazao da je 67. zasedanje bilo izuzetno dinamično i zanimljivo.

– Najvažnije od svega je da su pod predsedavanjem Srbije u UN položeni temelji nove razvojne strategije za 21. vek, strategije održivog razvoja koja u 21. veku neće imati samo ekonomsku komponentu već i socijalnu i komponentu očuvanja životne sredine – kazao je Jeremić.

Istakao je i da je tokom jednogodošnjeg predsedavanja Srbije Generalnom skupštinom UN postignut istorijski međunarodni sporazum o trgovini oružjem koji je prvi put u istoriji regulisao to pitanje, i da je posle 65 godina čekanja Palestina dobila stolicu u UN.

On je naveo da je Srbija 20 godina pošto je bila isključena iz UN dobila poverenje većine sveta i mogućnost da govori s najveće svetske pozornice o stvarima od velikog interesa za Srbiju.

Jeremić je kazao da je tokom njegovog predsedavnja u Generalnoj skupštini UN o stavovima Srbije o Haškom tribunalu govorio predsednik Tomislav Nikolić, da je „prijatno zampamćen“ koncert Viva Voksa, da je u ime svih sportista govorio teniser Novak Đoković, da je patrijarh srpski Irinej govorio na kulturnoj debati u ime hrišćana, a da je govorio i novi ministar kulture Ivan Tasovac.

– Imali smo ogroman broj sastanaka sa svetskim liderima, s predsednicima, premijerima i biznismenima najmoćnijih zemalja sveta i na svakom mestu i na svakom sastanku govorili smo o Srbiji – kazao je Jeremić i dodao da očekuje da će Srbija moći da iskoristi ostvarene kontakte.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.