Konkretan napredak u dijalogu

petak, 21. jun 2013, 08:18 – 08:41

Tokom dijaloga Beograda i Prištine na visokom nivou postignut konkretan napredak i saglasnost o mnogim pitanjima, saopštila visoka predstavnica EU Ketrin Ešton. Napredak postignut u oblastima pravosuđa, policije i lokalnih izbora, rekla je Eštonova i istakla da će o tome obavestiti države članice EU.

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton saopštila je jutros da je tokom dijaloga Beograda i Prištine na visokom nivou postignut konkretan napredak i saglasnost o mnogim pitanjima, uključujući pravosuđe, policiju i lokalne izbore i da će o tome obavestiti države članice EU.

Dijalog Beograd Pristina.jpg

Eštonova je na radnoj večeri, koja je počela sinoć i trajala skoro šest sati, razgovarala sa predsednikom Vlade Srbije Ivicom Dačićem, prvim potpredsednikom Aleksandrom Vučićem i kosovskim premijerom Hašimom Tačijem.

„Uradili smo dobar posao i postigli konkretan napredak“, poručila je Ešton u pisanom saopštenju i dodala da će o detaljima obavestiti države članice EU, uoči ministarskog saveta u Luksemburgu sledeće nedelje.

Ketrin Ešton je odala priznanje Ivicu Dačiću i Hašimu Tačiju zbog odlučnosti i napornog rada.

„Preduzeti su konkretni koraci prema jasnom i održivom poboljšanju odnosa između dve strane“, saopštila je portparolka Eštonove Maja Kocijančič.  

Delegaciju Beograda predvodili su premijer Ivica Dačić i vicepremijer Aleksandar Vučić, koji nisu komentarisali ishod ove runde dijaloga.

Hašim Tači je nakon razgovora izjavio da je došlo do približavanja stavova dve strane, ali ne i konačnog dogovora.

Dve strane nisu uspele da se usaglase oko dva ključna pitanja – struje i telekomunikacija.

Sastanak je završen svega nekoliko časova pre nego što će Eštonova i komesar EU za proširenje Štefan File zemljama članicama EU uputiti pismo o napretku u sprovođenju sporazuma i unutrašnjim reformama u Srbiji.

Tehnički dijalog po radnim grupama nastavlja se danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.