Ljajić: Očekujemo da EU uvaži neke argumente o zaštiti domaće industrije

Evropska unija ne odustaje od zahteva da se Hrvatskoj omogući da i dalje po povlašćenim uslovima izvozi cigarete u Srbiju, ali iako nam šanse nisu velike, očekujemo da se ipak uvaže neki naši argumenti o zaštiti domaće industrije, izjavio je za RTS potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić.

Prema njegovim rečima, to nije usmereno protiv Srbije jer je to model i pravilo koje Evropska komisija koristi za svoje nove članice.

Upitan da li je tačno da smo završili razgovore sa EU i pristali na zahtev da se ubuduće 1.600 tona cigareta iz Hrvatske uvozi po carinskoj stopi od 15 odsto, Ljajić je objasnio da razgovori nisu završeni i da nije postignut nikakav sporazum.

– Mi smo praktično tamo gde smo bili 1. jula ove godine. Do tada je trebalo da napravimo dogovor o adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ali do toga nije došlo. Nema novih momenata u tome i mi čekamo od Evropske komisije da nastavimo razgovore iako nam šanse nisu velike, da ne stvaramo velika očekivanja, pod velikim smo pritiskom Evropske komisije, ali i država članica. Ali, očekujemo da se uvaže neki naši argument u smislu zaštite naše domaće industrije – rekao je Ljajić.

Prema njegovim rečima, duvanska industrija za nas je važna, a država bi izgubila oko četiri miliona evra razlika u poreskoj stopi.

– Gubitak za duvansku industriju bi verovtno bio veći, s obzirom da oni do sada nisu imali pristup hrvatskom tržištu jer su bili ograničeni vancarinskim barijerama tamošnjih vlasti – rekao je Ljajić.

On je dodao da je prednost u tome što naši proizvođači duvana mogu da izvoze cigarete po carinskoj stopi od nula odsto na hrvatsko tržište, jer je Hrvatska postala članica EU.

Mi insistiramo da se uklone sve vancarinske barijere koje su do sada postojale za izvoz naših cigareta na tom tržištu, naglasio je Ljajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U Četvrtak deo Prijepolja bez struje

Elektrodistribucija Srbije doo Beograd, Pogon Prijepolje, obaveštava kupce da će u četvrtak, 14. septembra u perodu od 08:00h do 16:00h, bez napaja električnom energijom biti

Nešto više »

Nеsvakidašnji gеst prеdsеdnika opštinе Prijеpoljе: Drago Popadić novac za kupovinu novog službеnog automobila prеusmеrio na oprеmanjе vrtića – na taj način smanjеnе listе čеkanja

Prеdsеdnik opštinе Prijеpoljе učinio jе nеsvakidašnji gеst kada jе srеdstva iz budžеta opštinе, oprеdеljеna za kupovinu novog vozila za prvog čovеka opštinе, prеusmеrio za rеnoviranjе

Nešto više »

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.