Ljuljzim Peci podneo ostavku

sreda, 19. jun 2013, 17:21 – 23:15

Samo dva dana pošto je stupio na dužnost, prištinski oficir za vezu sa Beogradom Ljuljzim Peci podneo ostavku. Razlog je neslaganje sa izjavama Hašima Tačija. Za Pecijevog naslednika predložen Valdet Sadiku. Kosovsko ministarstvo inostranih poslova saopštava da je, pre nego što je Peci podneo ostavku, već bio pokrenut postupak za njegovu smenu.

Prištinski oficir za vezu sa Beogradom Ljuljzim Peci podneo je ostavku samo dva dana pošto je stupio na dužnost, a ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hodžaj predložio je Valdeta Sadikua za Pecijevog naslednika. Iz istog ministarstva saopštavaju da je protiv Pecija već bio pokrenut postupak za smenu, pre nego što je on podneo ostavku.

Ljuljzim-Peci.jpg

U pismu koje je Peci uputio kosovskoj predsednici Atifeti Jahjagi, navodi se da je razlog za ostavku neslaganje i kritike koje mu je uputio premijer Hašim Tači, zbog izjave beogradskim medijima, uoči stupanja na dužnost.

Peci je tada izjavio da smatra da će doći dan kada će Srbija priznati Kosovo, čime će će se postići puna normalizacija odnosa „između dve države“.

„Bio sam ubeđen da je državna politika u vezi sa potpunom normalizacijom odnosa sa Beogradom upravo priznanje od strane Republike Srbije, ali izgleda da politika nije takva. U takvim okolnostima ne prihvatam da nastavim svoj rad u diplomatskoj službi Kosova“, navodi se u pismu, prenosi prištinski Ekspres.

Ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hodžaj odmah je predložio je Valdeta Sadikua, ambasadora u Hrvatskoj, za Pecijevog naslednika, saopštilo je to ministarstvo.

Prištinski mediji navode i da će kosovska predsednica Atifete Jahjaga već sutra za novog oficira za vezu sa Beogradom imenovati Sedikua, kome mandat na mestu ambasadora u Zagrebu ističe 1. jula.

Peci bi bio smenjen i da nije podneo ostavku

Ministarstvo inostranih poslova Kosova saopštilo je da je protiv Ljuljzima Pecija već bio pokrenut postupak za smenu, pre nego što je on podneo ostavku na dužnost oficira za vezu u Beogradu.

„Peci je to znao, i ostavkom je predupredio smenjivanje“, navodi se u saopštenju u kojem se Peciju zamera što je iznosio svoje političke stavove.

„Bivši ambasador Peci je bio predložen za smenjivanje i njemu je to bilo jasno, a ostavka je korak kojim je hteo da to predupredi“, piše u saopštenju.

Peci je, inače, na funkciju oficira za vezu imenovan na predlog ministra spoljnih poslova Kosova Envera Hodžaja i premijera Hašima Tačija.

„Očekivalo se da će on svoj posao obavljati profesionalno, s visokim moralom, odgovornošću i državnim dostojanstvom, a u konkretnom slučaju i sa građanskom smelošću što mu je u određenim trenucima nedostajalo“, navodi se u saopštenju.

Navodi se i da su pri donošenju odluke o imenovanju Pecija uzeti u obzir i njegovi propusti dok je bio ambasador Kosova u Švedskoj. „Njegov odnos u predstavljanju u Srbiji ima veliki uticaj na razvoj odnosa između dve zemlje, naših naroda i šire“, ukazuje ministarstvo.

„Njegov jednodnevni boravak i povratak u Prištinu, obraćanje na konferenciji za medije jezikom zemlje domaćina, a ne zemlje koju predstavlja, neovlašćeni susreti s predstavnicima države Srbije i njegove pretenzije da iskaže svoje političke stavove, prevazišli su njegova ovlašćenja“, kaže se u saopštenju.

Ministarstvo dodaje da ima i drugih pitanja koja se odnose na bezbednost države, koja još nisu za javnost, te i zato Peci nije bio pravi predstavnik Kosova.

Beograd i Priština razmenili su oficire za vezu u ponedeljak u podne, pošto je Dejan Pavićević stupio na dužnost u Kancelariju EU u Prištini, a Ljuljzim Peci u Misiji EU u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.