Ministarstvo regionalnog razvoja: Nema roka za uvođenje privremenog organa u Beogradu

Podeli vest:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Ministarstvo regionalnog razvoja: Nema roka za uvođenje privremenog organa u Beogradu
Grad PrijepoljeGrad PrijepoljeGrad Prijepolje
MARKETING

Iako Zakon o lokalnoj samoupravi ne predviđa rok do kog treba izabrati privremeni organ nakon razrešenja gradonačelnika Beograda, iz Ministarstva regionalnog razvoja i lokalne samouprave poručuju da će to biti učinjeno u najkraćem roku, što očekuju i pojedine stranke u gradskom parlamentu.

Kako je Dragan Đilas 24. septembra razrešen sa dužnosti gradonačelnika, nastupio je njegov tehnički mandat, koji će trajati sve do izbora privremenog organa.

To je potvrdio i državni sekretar u Ministarstvu regionalnog razvoja i lokalne samouprave Dragan Stevanović koji je rekao da ne postoji rok do kada treba imenovati privremeni organ u glavnom gradu i da će dok se to ne uradi, Dragan Đilas biti gradonačelnik u tehničkom mandatu.
 

Prema Stevanovićevim rečima, 25. oktobra počinju radnje za uvođenje privremenog organa, jer se u skladu sa zakonom nije ispunio uslov da mesec dana od razrešenja gradonačelnika bude imenonovan novi, kao i njegov tim.
 

Vladi Srbije će biti prosleđen predlog rešenja o imenovanju privremenog organa i predlog odluke o raspuštanju Skupštine grada Beograda. Ona bi trebalo, kaže Stevanović, da na prvoj narednoj sednici usvoji odluke i imenuje privremeni organ, predsednika i četiri člana.
 

I predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović kaže da najpre Vlada Srbije treba da donese odluku o formiranju privremenog veća za Beograd, a da nakon toga teku rokovi u kojima treba da donese odluku o raspisivanju izbora u glavnom radu.
 

– Ne mogu da kažem kada će nadležno ministarstvo (Ministarstvo regionalnog razvoja i lokalne samouprave) dati preporuku Vladi i kada će ona održati sednicu i raspustiti Skupštinu grada, a zatim i imenovati privremeni organ. To nije u mojim rukama. Tek kada Vlada bude donela odluku počinju da teku rokovi koje ja imam kao predsednik Skupštine – rekao je Stefanović.
 

Đilas je ranije danas rekao da se stvorila zabuna oko toga da će on u tehničkom mandatu biti do sutra, ističući da će se 24. oktobra, formalno ispuniti preduslov da u prestonici budu uvedene privremene mere.
 

Na pitanje da li će Demokratska stranka, čiji je lider, pristati da se u privremenom veću izaberu članovi po formuli “dva plus jedan plus jedan plus jedan” i da li je za njih to prihvatljivo, on je rekao da nikakvu ponudu još nisu dobili i da će o tome odlučiti gradski odbor stranke.
 

Njegov stranački kolega i odbornik DS u Skupštini grada Božidar Đelić ukazao je da se neposredno pred uvođenje prinudne uprave u Beogradu ne zna ko će zameniti dosadašnjeg gradonačelnika i njegov stručni tim, iako su oni koji su smenili Dragana Đilasa tvrdili da će to učiniti za tri dana.
 

– Jedino što pouzdano znamo jeste da se ništa ne zna. Oni koji su smenili gradonačelnika tvrdili su tada da će imati za tri dana ime gradonačelnika i tima stručnih ljudi, ali od toga se ništa nije dogodilo. Ovo je prvi put da se Beograd uvodi u vanredno stanje što nas svakako zabrinjava i nije dobro ni za Srbiju –  rekao je Đelić.
 

S druge strane, šef odborničke grupe SNS u Skupštini Beograda Aleksandar Jovičić, tvrdi da će Vlada Srbije izabrati kvalitetan tim i poručuje Beograđani nemaju razloga za brigu zbog uvođenja privremenog organa.
 

Kaže da ko god bude bio izabran, da će pošteno i odgovorno raditi svoj posao u interesu Beograđana i pokušati na sve načine da unapredi rad u daljem periodu.
 

– U ovom trenutku ne znam ko će biti članovi i iz kojih stranaka, ali ne sumnjam u nameru Vlade Srbije da to budu ljudi koji mogu ponuditi jedan novi koncept ekonomske i i socijalne politike u glavnom gradu – zaključio je Jovičić.
 

Potpredsednica SNS Zorana Mihajlović poručila je da će izbori u Beogradu biti održani za nekoliko meseci, navodeći da se radi na tome kako će izgledati privremeno veće u glavnom gradu, kako bi grad funkcionisao dok se ne raspišu izbori.
 

Da će tim koji vodi Beograd ostati na vlasti još neki dan tvrdi i član Gradskog veća Nikola Nikodijević, iz Socijalističke partije Srbije.
 

– Svi organi koji su u tehničkom mandatu, odnosno gradonačelnik i gradsko veće, ostaju da rade do imenovanja privremenog organa – rekao je Nikodijević.

 

Na pitanje da li su socijalisti razgovarali sa SNS o formiranju privremenog organa, Nikodijević kaže da će o njegovom sastavu razgovarati kada se stranke izjasne da li žele da u njemu imaju članove.
 

Skupština grada Beograda, na sednici 24. septembra razrešila je gradonačelnika Begrada Dragana Djilasa, lidera DS.

MARKETING

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

POVEZANE VESTI

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Grad Prijepolje

Grad Prijepolje se nalazi u jugozapadnom delu Srbije na tromeđi Bosne...

Istorija Prijepolja

Na prostoru Prijepolja postoje ostaci ljudskog stanovanja još iz praistorijskog oba...

Kulturno istorijski spomenici

Ibrahim – pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju. Prvi put...

Most sultana Mehmeda Fatiha

Prvi pomeni mosta na Limu datiraju kada i o Prijepolju, jer...

Kanjon Mileševke

Klisure reka Lima i Mileševke, koja se uliva u Lim kod...

Reka Lim

Reka Lim Prijepolje jedna od najlepših reka Srbije. Izvire iz Plavskog...

Sahat Kula

Sahat-kula u Prijepolju je izgrađena u 16. veku. Prepoznatljiva je kao...

Ibrahim – pašina džamija

Ibrahim-pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju, prvi put se pominje...

Manastir Mileševa

Manastir Mileševa je srpski srednjovekovni manastir. Nalazi se na šestom kilometru...

Sopotnica

Sopotnica se nalazi u jugozapadnom delu Srbije, nedaleko od Prijepolja, na...

Kuća Jusufagića

Kuća Jusufagića predstavlja tipičnu begovsku kuću ovih prostora. Građena je na...

Park narodnih heroja

Park pored reke Mileševke u Vakufu, nazvan je Park narodnih heroja...

Rimska nekropola Kolovrat

Kolovrat je naselje i nekropola na ušću Seljašnice u Lim, kod...

Kompleks “Boško Buha”

Memorijalni kompleks „Boško Buha“ se nalazi u selu Jabuka, kod Prijepolja...

MARKETING
Grad PrijepoljeGrad PrijepoljeGrad Prijepolje
MARKETING