Mrkić: Obaveštajna služba

Ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić izjavio je da obnavljanje diplomatske obaveštajne službe pri tom ministarstvu ne znači stvaranje „Džejms Bondova“ već pouzdanog kanala informisanja za najviše državno rukovodstvo.

Mrkić je za RTS rekao da ne stvaramo službu punu „Džejms Bondova“ (britanskog filmskog tajnog agenta), koji će uletati kroz prozore i kupiti neka dokumenta sa stolova.

„Nema tu nikakve velike tajnovitosti, niti se radi o akcijama koje bi bile usmerene protiv nekoga“, rekao je on povodom najave obnavljanja Službe za istraživanje i dokumentaciju MIP-a, koja ne radi od 2007. kada je zakonom izostavljena iz obaveštajnog sistema.

Mrkić je rekao i da smo „osetili posledicu ukidanja te službe“, istakavši „da su pravovremena saznanja važna da se ispune spoljno politički ciljevi jedne države“, kao i da sva ministarstva spoljnih poslova imaju i diplomatko obaveštajni deo.

„Najvažnije je to što je kanal komuniciranja pouzdan – i veoma je bitno da izvor uvek bude zaštićen i, naravno, da onda to što stigne u centar vidi veoma ograničen broj ljudi i da naše rukovodstvo, državni vrh bude najbolje i najblagovremenije informisan“, objasnio je on.

Služba za istraživanje i dokumentaciju (SID) je osnovana 1949. godine i zahvaljucjuhi angažovanju njenih pripadnika brojne prvovremene informacije su stizale do državnog vrha.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.