Nastavak razgovora o primeni sporazuma

utorak, 04. jun 2013, 15:19 – 18:23

Ove nedelje nastavljaju se razgovori o sprovođenju briselskog sporazuma na nivou radnih grupa, rekao savetnik predsednika i član pregovaračkog tima Marko Đurić. Naročito je važna radna grupa za izmenu zakonskog okvira na Kosovu i Metohiji, istakao Đurić.

Savetnik predsednika Srbije i član beogradskog pregovaračkog tima Marko Đurić izjavio je da očekuje da će u nastavku razgovora Beograda i Prištine o implementaciji briselskog sporazuma teme biti konstituisanje Zajednice srpskih opština, policija, pravosuđe, telekomunikacije, energetika, kao i izmene zakonskog okvira na Kosovu i Metohiji.

Đurić je u Tanjugu rekao da će se u Briselu ove sedmice nastaviti razgovori na nivou radnih grupa koje dogovaraju elemente za sprovođenje briselskog sporazuma i kao veoma važnu pomenuo radnu grupu „za izmenu zakonskog okvira na Kosovu i Metohiji“.

Kako je istakao, ta bi radna grupa trebalo da se „uhvati u koštac sa ogromnim izazovom prilagođavanja kosovskog zakonodavstva institucijama koje treba da budu integrisane u sistem“, ali i da radi na prilagođavanju čitavog složenog pravnog okvira potrebama zajednice srpskih opština i njenim nadležnostima.

Đurić je napomenuo da Srbija, iako pritisnuta rokovima i zahtevima pojedinih članica EU da što pre uđe u implementaciju, neće u razgovorima koji se vode u okviru radnih grupa praviti kompromise na uštrb budućeg položaja zajednice srpskih opština.

Naveo je da u razgovorima s beogradske strane učestvuju predstavnici resornih ministarstava i rukovodioci tima za implementaciju, tako da će u svakoj radnoj grupi osim stručnjaka iz ministarstava biti zastupljeni i „ljudi koji imaju određenu poltičku i reprezentativnu ulogu i koji su ovlašćeni da vode sam sastanak“.

S naše strane, napomenuo je Đurić, nije nedostajalo konsturktuvnosti ni u jednom trenutku, ali je dodao da je neophodno da Priština bude spremna da se okrene konceptu integracija nasuport koncepta razgradnje koji, kako je rekao, zagovaraju pojedini poltički krugovi u Prištini.

„U narednim danima imaćemo mnogo konkretnije sadržaje oko kojih treba da postignemo saglasnost sa Prištinom“, zaključio je Đurić.

Nova runda tehničkog dijaloga 

U Briselu će sutra početi nova runda tehničkog dijaloga Beograda i Prištine o sprovođenju sporazuma o normalizaciji odnosa, a glavne teme biće policija, pravosuđe, električna energija i telekomunikacije.

Kao i prošli put, beogradsku delegaciju će predvoditi savetnik predsednika Srbije Marko đurić i koordinator odbora za implementaciju Aleksandar Vulin, dok će na čelu ekspertskog tima za pitanja telekomunikacije biti budući oficir za vezu u Prištini Dejan Pavićević.

Sa druge strane stola biće kosovski vicepremijeri Edita Tahiri i Hajredin Kuči uz prisustvo funkcionera i stručnjaka za pojedine oblasti, dok će Evropsku komisiju predstavljati Fernado Đentilini, direktor za Zapadni Balkan u Evropskoj službi spoljnih poslova i blizak saradnik Visoke predstavnice EU Ketrin Ešton.

Kako je Tanjugu rečeno u briselskim diplomatskim krugovima, prvi deo sastanka počeće sutra ujutru razgovorima o policiji na ekspertskom nivou, a u četvrtak će se nastaviti u punom sastavu.

Prošla runda dijaloga o ovim pitanjima završena je prošle nedelje uz izvestan napredak, ali bez dogovora o mnogim važnim pitanjima, za šta zvanični Beograd krivi pokušaje prištinske delegacije da nametne rešenja koja nisu u okviru sporazuma parafiranog 19. aprila.

Kada je reč o telekomunikacijama, Tanjug iz izvora bliskih srpskom pregovaračkom timu saznaje da je načelno dogovoreno da Kosovo dobije međunarodni pozivni broj (383 ili 384), ali nije dogovoreno da li da taj broj bude registrovan posebno (kao što traži Priština) ili kao jedan od pozivnih brojeva za Srbiju, na čemu insistira Beograd.

Spor postoji i oko mobilnih operatera za područje obuhvaćeno Zajednicom srpskih opština (ZSO), a jedno od retkih rešenih pitanja odnosi se na razmenu oficira za vezu između Beograda i Prištine.

Očekuje se da sutrašnja sesija, koja će se odvijati paralelno po radnim grupama na više nivoa bude izuzetno intenzivna, ne samo zbog velikog broja složenih tema, nego i zbog rokova dogovorenih na poslednjem briselskom susretu Dačića i Tačija.

Prema akcionom planu koji je tada parafiran, pitanja struje i telekomunikacija trebalo bi rešiti već polovinom juna, kao i obaviti mnoge tehničke pripreme za formiranje ZSO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.