Nema dogovora u Briselu, nastavak 4. marta

sreda, 20. feb 2013, 17:31 – 18:26

Ketrin Ešton zadovoljna napretkom nove runde pregovora Beograda i Prištine. Dogovor o institucijama nije postignut, ali je ostvaren napredak. Nastavak 4. marta. Dačić: Srpska strana „stavila na sto“ predlog o zajednici srpskih opština.

Peta runda dijaloga premijera Srbije Ivice Dačića i Hašima Tačija završena je u Briselu bez dogovora o institucijama na severu Kosova. Ketrin Ešton je „zadovoljna značajnim napretkom“.

Dacic-Eston-Taci.jpg

Dominirala tema jučerašnjih razgovora u Briselu bila je Osnovni sud u severnoj Mitrovici, koji je pod patronatom Euleksa, a u okviru kosovskog pravosuđa, saznaje Tanjug iz briselskih diplomatskih krugova.

Taj sud ne funkcioniše već pet godina jer lokalno stanovništvo ne dozvoljava da sudije i tužioci uđu u zgradu Suda.

Za popodnevni deo bilo je predviđeno da se razgovara o razmeni oficira za vezu između Beograda i Prištine. Ovo pitanje je u načelu dogovoreno tokom prethodne runde dijaloga, ali detalji u vezi sa statusom oficira su ostali neusaglašeni.

Paralelno sa premijerima, o ovom problemu su u istoj zgradi, ali odvojeno, razgovarali članovi radnih grupa, saznaje Tanjug.

Premijer Srbije rekao je da dogovor o institucijama na severu Kosova nije postignut, ali je ostvaren izvestan napredak i srpska strana je „stavila na sto“ predlog o zajednici srpskih opština.

„Mi nećemo dozvoliti nikakvo demontiranje institucija, dok se ne dogovorimo šta će ih zameniti“, rekao je Dačić novinarima.

Prema njegovom mišljenju, očekivanja međunarodne zajednice da će tokom današnje runde doći do velikog proboja bila su preterana.

„Kada bi problem srpsko-albanskih odnosa mogao da se reši za dva dana, neko bi to sigurno uradio pre mene“, dodao je srpski premijer.

Razlog zbog kojeg su razgovori u ovoj rundi trajali dva dana su važne teme, ali i namera da napredak u dijalogu bude konstatovan u aprilskom izveštaju Evropske komisije, koji se očekuje 16. aprila.

Dačić je objasnio da pitanje zajednice srpskih opština uključuje brojna složena pitanja: sudstvo, bezbednost, zdravstvo i obrazovanje. „Međutim, mi smo zadovoljni što se o ovoj temi sada ozbiljno razgovara“, istakao je premijer.

Srpski premijer je dodao da se danas isključivo razgovaralo o zajednici srpskih opština, a da su sva druga otvorena pitanja sporedna u odnosu na to. On se, kako je rekao, u razgovorima rukovodio Platformom i Rezolucijom o Kosovu.

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton rekla je da su Dačić i Tači imali „detaljne“ razgovore i da se iz Brisela vraćaju „u svoje glavne gradove na konsultacije“, te da će se vratiti u Brisel 4. marta.

„Premijeri su zadovoljni značajnim napretkom, kao i ja“, navodi se u saopštenju Eštonove.

Kosovski premijer Tači izjavio je novinarima da dogovor o pitanju „paralelnih struktura na severu Kosova“ nije postignut.

Tači je rekao da su „svi svesni“ da paralelne strukture Srbije na Kosovu treba rasformirati što je brže moguće.

„Bezbednosne strukture će biti rasformirane, a biće pronađene druge mogućnosti u pogledu sistema obrazovanja, zdravstva, civilnih službenika, da se prilagode ili transformišu“, rekao je Tači.

Kosovski premijer je rekao da će stručne grupe nastaviti da rade na razjašnjavanju drugih detalja u vezi sa pitanjima o kojima je razgovarao sa Dačićem i ocenio da su sastanci sa srpskim premijerom bili konstruktivni.

Portparolka Eštonove Maja Kocijančič rekla je danas da će se „dijalog voditi sve dok bude otvorenih pitanja“.

Juče je, pre zajedničkog radnog ručka, Eštonova imala odvojene sastanke sa Dačićem i Tačijem.

Dačić se, posle razgovora u kabinetu Ketrin Ešton, sastao i sa američkim diplomatom zaduženim za Balkan Filipom Rikerom.

Nakon tog susreta iz Vlade Srbije saopšteno je da je Riker pozitivno ocenio nastojanja srpske vlade da dijalogom dođe do prihvatljivih rešenja koja će obezbediti stabilnost i da je ponovio da Vašington pruža punu podršku nastavku dijaloga i da SAD podržava evropsku perspektivu Srbije.

Riker je u ponedeljak u Briselu razgovarao i sa Tačijem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U Četvrtak deo Prijepolja bez struje

Elektrodistribucija Srbije doo Beograd, Pogon Prijepolje, obaveštava kupce da će u četvrtak, 14. septembra u perodu od 08:00h do 16:00h, bez napaja električnom energijom biti

Nešto više »

Nеsvakidašnji gеst prеdsеdnika opštinе Prijеpoljе: Drago Popadić novac za kupovinu novog službеnog automobila prеusmеrio na oprеmanjе vrtića – na taj način smanjеnе listе čеkanja

Prеdsеdnik opštinе Prijеpoljе učinio jе nеsvakidašnji gеst kada jе srеdstva iz budžеta opštinе, oprеdеljеna za kupovinu novog vozila za prvog čovеka opštinе, prеusmеrio za rеnoviranjе

Nešto više »

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.