Nikolić: Ako Jahjaga nastavi da insistira na nezavisnosti, dijalog neće ići u dobrom pravcu

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Štampaj
Facebook
Email
WhatsApp
Nikolić: Ako Jahjaga nastavi da insistira na nezavisnosti, dijalog neće ići u dobrom pravcu

Tanjug, Beta | 06. 02. 2013. – 08:43h izmena vesti 00:22h
| Foto: FoNet | Komentara: 262

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je posle susreta sa Atifete Jahjagom da ako kosovska predsednica nastavi da insistira na nezavisnosti Kosova, dijalog Beograda i Prištine ne može ići u dobrom pravcu.

Posle prvog susreta Nikolić – Jahjaga, koji je oko 18.30 završen u kabinetu šefice evropske diplomatije Ketrin Ešton, predsednik Srbije je rekao da se on u tom razgoovoru „kretao u okviru Rezolucije“ Srbije, dok je Jahjaga, kako kaže, „nažalost, uz udžbeničku priču o ljudskim pravima i EU insistirala da dve nezavisne države treba da sarađuju“.

– Rekao sam na sastanku da ako Kosovo nastavi da insistira na nezavisnoj državi taj dijalog ne može da se pomeri u pravcu da omogući da pronađemo zajedničko rešenje koje bi moglo da omogući sve potom – i bolji život i članstvo u EU – naglasio je Nikolić u uključenju za B92, posle trojnog sastanka u Briselu.

 

Po Nikoliću, „za prvi sastanak, kao upoznavanje, može se reći da je bilo koristi“, ali „očigledno je da svi ljudi koji razgovaraju insistiraju na nezavisnosti, a to Srbija zaista ne može da prihvati kao temu“.

 

Na molbu da prokomentariše špekulacije da je ovaj sastanak samo „poslednji korak ka priznavanju“ kosovske nezavisnosti, Nikolić je rekao da susret „sigurno nije motivisan željom da priznamo Kosovo, već da se strasti smire“.

– Želja Srbije je mir na Balkanu, bez Srbije nema nezavisnosti Kosova i Metohije niti članstva u UN… Poslednja stvar koju bih uradio je da odobrim to – zaključio je Nikolić.

Upitan da li će se ponovo susresti sa predsednicom privremenih institucija u Prištini Atifete Jahjagom, Nikolić je kazao da će se to još videti.

– Ako bi trebalo nešto operativno da se radi, morali bismo da nađemo zajedničke teme. A ukoliko se sastajemo da ponavljamo jedni drugima stavove onda može i to – odgovorio je Nikolić, dodajući da se Severna i Južna Koreja godinama sastaju da „kažu dobar dan i da se raziđu“, ali da to nije put.
– Gubimo dragoceno vreme, a svet ne može da nas čeka – istakao je predsednik Srbije.

Osvrćući se na briselski susret, Nikolić je u uključenju za Televiziju Prva kazao da bi takvi sastanci mogli i da pomognu, ali da nije optimista jer nije video veliku želju da se dođe do rešenja.

– Ako Priština misli da nastavi da pregovara kao da pregovoraju država sa državom, nećemo daleko da stignemo. Mislim da je to jasno i Eštonovoj i Jahjagi. Ostaje da predstavnici vlada nastave da razgovaraju, dobro bi bilo da dođu do rešenja. Ostaje da implementairamo ono što je dogovoreno i da se nadamo da je knjiga razgovora otvorena i da će biti nastavljena – kazao je on.

Upitan kada može da se očekuje ponovni susret, Nikolić je rekao – „samo ukoliko bude rezultata na ostalim nivoima, u tehničkim dogovorima predstavnika vlada“.
– Onda je vreme da i mi to potvrdimo autoritetom – zaključio je.

 

 

Jajhaga: Ovo je bio susret sa predsednikom susedne države

Predsednica Kosova ocenila je večeras da je sastanak sa predsednikom Srbije
bio prvi sastanak kao predsednika nezavisne i suverene države. 

– Atmosfera tokom sastanka, koji je trajao nešto više od dvadeset minuta, je bila konstruktivna. Pružili smo opštu podršku procesu normalizacije odnosa između dve zemlje, koja daje značajan doprinos miru i stabilnosti… Ja sam se susrela sa liderima svih zemalja regiona. Posle ovog sastanka, ostaje samo sastanak sa predsednikom BiH. Ovo je bio susret sa predsednikom susedne države i deo mojih diplomatskih aktivnosti – kazala je Jahjaga za dnevnik Radio-televizije Kosova.

 

Ona je istakla da je pružena snažna podrška dijalogu koji vode premijeri Kosova i Srbije, koji za cilj ima normalizaciju odnosa i rešenje problema sa kojima se susreću građani. Kosovska predsednica je ocenila da razgovori doprinose dobrosusedskim odnosima.

 

Jahjaga je rekla da je danas imala mnogobrojne susrete sa zvaničnicima EU, NATO i predstavnicima SAD i na tim sastancima je ocenjeno da je Kosovo postiglo izuzetan napredak u ispunjavanju uslova za evropske integracije.

 

Upitana ko je najveći dobitnik susreta sa predsednikom Nikolićem, Jahjaga je rekla da su dobitnici „naše dve zemlje, region i mir i stabilnost, ne samo u našim zemljama već i šire“.

– Razgovori između predstavnika dve zemlje su jedini način za rešenje svih problema u odnosima između dve zemlje – rekla je Jahjaga.

 

Kabinet Atifete Jahjage saopštio je ranije danas da se ona, pre sastanka sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem u Briselu, susrela sa predsednikom Evropskog Saveta Hermanom van Rompejom sa kojim je razgovarala o aktuelnom stanju na Kosovu i njegovim evroatlanskim težnjama.

Rompej je tokom sastanka istakao da je za sve zemlje Zapadnog Balkana evropska perspektiva jasna i otvorena i da one treba da rade na izgradnji mostova obostrane saradnje, navodi se u saopštenju uz isticanje da visoko ceni dosadašnji tok razgovora o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

Jahjaga je zahvalila Rompeju za njegovu lićnu podršku i podršku institucija Evropske unije jasnoj evropskoj perspektivi Kosova i cele regije.

Ona je istakla da je Kosovo ostvarilo znacajan napredak u ispunjavanju kriterijuma za pocetak pregovora o Sporazumu za stabilizaciju i pridruživanju, i ispunjavanje kriterijuma za liberalizaciju viza da bi gradani Kosovo slobodno putovali kao i svi ostali u regionu.

Ona je podvukla da su kosovske institucije i celo društvo posveceni izgradnji pravne države istakla da su borba protiv korupcije i organizovanog kriminala prioriteti.

Jahjaga je istakla da je Kosovo faktor mira i stabilnosti u regionu, da podržava dijalog Beograda i Prištine, uz posredovanje EU i snažnu podršku SAD.

Njen današnji susret sa Nikolićem je, rekla je, „u funkciji normalizacije i relaksacije odnosa izmedu Republike Kosovo i Republike Srbije, dve države koje teže članstvu u EU“, navedeno je u saopštenju.

 

Jahjaga se susrela sa Rasmusenom

Predsednica Kosova razgovarala je danas sa generalnim sekretarom NATO-a, Andersom Fog Rasmusenom o aktuelnoj situaciji na Kosovu, tokom koga su istakli značaj stabilnosti i mira za region Jugoistočne Evrope.
Kako se navodi u saopštenju Jahjaginog kabineta, Rasmusen je ocenio napredak u oblasti bezbednosti postignut na Kosovu i izrazio opredeljenje NATO-a za obezbeđenje mira i stabilnosti.
On je rekao da će snage Kfora ostati na Kosovu kao garancija mira i stabilnosti i pružanja pomoći u osposobljavanju i transformaciji Bezbednosnih snaga Kosova.
Rasmusen je, takođe, ocenio značaj procesa dijaloga između premijera Ivice Dačića i Hašima Tačija, uz posredovanje Ketrin Ešton i podržao usvajanje održvih sprorazuma i rešenja za prevazilaženje problema u odnosima dve zemlje.
Kako piše u saopštenju, Jahjaga je zahvalila Rasmusenu za veliki doprinos koji Kfor daje kao garant mira i bezbednosti, ne samo na Kosovu već i u celom regionu.
Ona je, takođe, zahvalila Kforu i NATO-u za podršku Bezbednosnim snagama Kosova i postizanje evropskih standarda i koordinaciju sa NATO-om.
Jahjaga je dodala da podržava dijalog koji vode premijeri, pošto je to jedini način i put za normalizaciju odnosa između, kako je navela, „dve zemlje koje imaju gorku prošlost, ali koje streme da se pridruže evropskoj porodici i NATO-u“.

 

Trojni sastanak Nikolića, Jahjage i Eštonove počeo je danas, koji je počeo oko 17 sati, završen je večeras nešto posle 17.30 sati, u zgradi Evropske spoljne službe (EEAS), na briselskom trgu Šuman. Sastanku su prisustvovali i savetnik predsednika Srbije za spoljnu politiku Marko Đurić i savetnik Jahjage Ramuš Tahiri.

 

Trojnom sastanku su prethodili odvojeni razgovori Ešton sa Nikolićem i Jahjagom.

Nešto posle 17 časova počeo je razgovor Atifete Jahjaga i Ketrin Ešton.

Jahjaga je na ulasku u sedište evropske diplomatije u prolazu kratko rekla novinarima da se sa Tomislavom Nikolićem sastaje kao predstavnica suverene, nezavisne države.

– Ovde smo ravnopravni. Ovo je otvaranje novog poglavlja na našem putu evroatlantskih integracija – rekla je Jahjaga.

 

Pre njenog sastanka sa Eštonovom, šefica evropske diplomatije imala je sastanak sa srpskim predsednikom Tomislavom Nikolićem, a usledio je „trojni“ susret, koji Brisel smatra veoma značajnim.

Nikolić je uoči susreta ocenio da sastanak ne može biti protokoloran, iako je, s obzirom na to da je reč o njihovom prvom susretu, tako zamišljen. On će Eštonovoj, kako je rekao Tanjugu, preneti da je Srbija svoju poziciju precizirala skupštinskom Platformom o Kosovu i Metohiji i da od nje ne može da odstupi.

– To je prilika da Jahjaga čuje direktno, a ne posredstvom medija, ono što možda ne voli da čuje, da Srbija ima svoju Rezoluciju, koju je donela na osnovu Platforme, i da niko ko predstavlja Srbiju ne može niti želi od toga da odstupi – poručio je tada Nikolić.

 

Današnji sastanak u Briselu bio je prvi susret Nikolića i Jahjage u okviru dijaloga Beograda i Prištine. 

 

NE PROPUSTITE

MARKETING
MARKETING
Grad PrijepoljeGrad PrijepoljeGrad Prijepolje
MARKETING

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

POVEZANE VESTI

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Grad Prijepolje

Grad Prijepolje se nalazi u jugozapadnom delu Srbije na tromeđi Bosne...

Prijepolje kroz vrijeme

To je u stara vremena bio veliki šeher. Kad je Osvajač...

Istorija Prijepolja

Na prostoru Prijepolja postoje ostaci ljudskog stanovanja još iz praistorijskog oba...

Kulturno istorijski spomenici

Ibrahim – pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju. Prvi put...

Most sultana Mehmeda Fatiha

Prvi pomeni mosta na Limu datiraju kada i o Prijepolju, jer...

Kanjon Mileševke

Klisure reka Lima i Mileševke, koja se uliva u Lim kod...

Reka Lim

Reka Lim Prijepolje jedna od najlepših reka Srbije. Izvire iz Plavskog...

Sahat Kula

Sahat-kula u Prijepolju je izgrađena u 16. veku. Prepoznatljiva je kao...

Ibrahim – pašina džamija

Ibrahim-pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju, prvi put se pominje...

Manastir Mileševa

Manastir Mileševa je srpski srednjovekovni manastir. Nalazi se na šestom kilometru...

Sopotnica

Sopotnica se nalazi u jugozapadnom delu Srbije, nedaleko od Prijepolja, na...

Kuća Jusufagića

Kuća Jusufagića predstavlja tipičnu begovsku kuću ovih prostora. Građena je na...

Park narodnih heroja

Park pored reke Mileševke u Vakufu, nazvan je Park narodnih heroja...

Rimska nekropola Kolovrat

Kolovrat je naselje i nekropola na ušću Seljašnice u Lim, kod...

Kompleks “Boško Buha”

Memorijalni kompleks „Boško Buha“ se nalazi u selu Jabuka, kod Prijepolja...

Dešavanja u gradu

16 апр
Tue 18:00
Dom Kulture, Prijepolje

BABA JAGA – SINH

Prijepolje na društvenim mrežama

Grad Prijepolje

Poslovni vodič

MARKETING
Grad PrijepoljeGrad PrijepoljeGrad Prijepolje
MARKETING
×