Nikolić: Srbija danas nema neprijatelje

nedelja, 05. okt 2014, 12:08 – 19:36

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić
izjavio je u spomen-parku u Jajincima da je Srbija oprostila
zločincima, ali da zločine nikada neće zaboraviti.

Srbija nema neprijatelje i sarađuje sa svima koji to iskreno žele i koji u toj saradnji sa nama razgovaraju kao sa sebi ravnima, rekao je Tomislav Nikolić na komemoraciji u Jajincima.

Predsednik Tomislav Nikolić na komemorativnoj svečanosti u Jajincima kod Beograda, upisao se u spomen-knjigu.

„I da sve nestane, i da svi zaborave, mi nosimo ranu na duši, opomenu, sećanje i poštovanje, inače ne bi bili Srbi“, napisao je Nikolić.

Predsednik Srbije je uz vojne i državne počasti odao počast svim žrtvama stradalim na tom mestu tokom Drugog svetskog rata.

„To je ta državnička strategija kojoj smo posvećeni da naša jedinstevna pozicija raskrsnice nikada više ne bude povod za sukob i da je istaknemo kao svoju prednost, izgrađujemo u svesti Evrope i sveta kao prirodno susretanje različitosti, dobronamernu kuću na putu u kojoj se sarađuje dogovara, grade prijateljstva i ostvaruju zajednički interesi“ rekao je Nikolić, prenosi Tanjug.

Nikolić je istakao da dobrosusedske odnose u regionu, Evropi i svetu Srbija gradi kao savesna i ka budućnosti okrenuta zajdenica mrtvih, živih i budućih.

„Mrtvi nas uče, budućima smo posvećeni“, poručio je predsednik Srbije. Prema njegovim rečima, sećanje na grad nevino stradalih ovde u Jajincima čuvaćemo zauvek.

„Njihovo stradanje je deo našeg kolektivnog pamćenja, istorijski ožiljak na duši i države i društva koji nas obavezuje da u ime svih nevino mučenih i ubijenih Srba, Jevreja i Roma ostanemo onaj deo svesti i savesti čovečanstva koji čini sve da se ovakvi zločini ma gde u svetu ne ponove“, podvukao je Nikolić.

Polaganje-venaca.jpg

Kako je rekao, ako iko ima pravo da opominje u ime nevino stradalih i da poziva svet na mir, razum i pomirenje, onda je to Srbija. „Činimo to ponosni na pretke, odgovorni prema potomcima“, podvukao je predsednik Srbije.

„Istorija Srbije je stalno stradanje, svaka sila je udarala na nas, zato je naš namučeni narod napisao istoriju slobodarstva koji nikad nije osvajao nego se branio i odbranio, dovodeći se na ivicu opstanka“, rekao je Nikolić.

Predsednik Nikolić je naveo da je oktobar poseban mesec prošaran tugom i srećom, kao i čitava naša istorija.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.