Novčane kazne ili društveno-koristan rad za poslanike

Podeli vest:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Grad PrijepoljeGrad PrijepoljeGrad Prijepolje
MARKETING

Nepoštovanje poslovnika, diskusija van teme dnevnog reda, korišćenje neprimerenih reči može dovesti do izricanja novčane kazne za poslanika koja bi mogla biti zamenjena društveno korisnim radom, najavila je predsednica skupštine Maja Gojković. Pre odluke, konsultovaće se sa Odborom za administrativna pitanja.

Predsednik Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja Zoran Babić rekao je da podržava predsednicu u tim namerama, zato što su narodni poslanici koji su opomenuti na sednicama narodne skupštine zbog upotrebe neprimerenih reči, neprimerenih izraza.

“Vidim da im je bilo mnogo teže to što su kažnjeni finansijki, to što su za tu opomenu dobili sedam hiljada dinara kazne od plate, a da im nije stalo do toga da su narušili ugled Narodne skupštine”, naveo je Babić.

Niti je po zakonu, niti u duhu parlamentarizma, ocenjuje deo opozicije. Pojedini ideju vide kao lošu “metaforu političkog folklora” koji se koristi u Narodnoj skupštini.

Gordana Čomić iz DS-a rekla je da ako neko želi da odredbe poslovnika preimenuje u zakon o prekršajima ili krivični zakon to prvo mora da se uradi da bi finansijske kazne po poslovniku bile moguće prevesti na društveno koristan rad.

Janko Veselinović iz SDS-a rekao je da što se tiče ove ideje nisu do kraja upoznati sa elementima da li bi to značilo i smeštaj u određenom zatvorenom prostoru, određenu odeću ,brojeve, ili bi na vratima imali rešetke, da li bi bile dozvoljene posete, i da li bi u to bili uključeni i članovi odnosno oni koji su glasali za opoziciju.

“Tek posle toga moći ćemo da kažemo da li je to apsolutna diktatura koja za sada nema do kraja prepoznatljivo lice”, naveo je Veselinović.

Društveno-koristan rad je rad koji nije profitabilan i ne vređa ljudsko dostojanstvo. Moguće je, kažu stručnjaci, poslaničke kazne preimenovati u društveno koristan rad ali je važno proceniti kakvu vrstu rada treba izreći kom licu.

Predsednik Prekršajnog apelacionog suda Zoran Pašalić rekao je da je članom 35 tačno rečeno kako se može odrediti kazna i rad u javnom interesu.

“Faktički to se sprovodi tako što neko lice odlazi u ustanovu gde će obavljati rad u javnom interesu i obavlja u pogledu dužine sati,
odnosno dana koliko taj rad traje, svakako je potrebno da se prilagodi onome zbog čega je sankcija izrečena”, rekao je Pašalić.

Sud može odrediti da se neplaćena novačna kazna zameni radom u javnom
interesu, s tim što osam sati rada zamenjuje 1000 dinara novačne kazne, a rad ne može trajati duže od 360 sati. Sve novčane kazne poslanika u ovom sazivu Narodne skupštine slile su se na račun republičkog Fonda za lečenje dece u inostranstvu.

MARKETING

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

POVEZANE VESTI

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Grad Prijepolje

Grad Prijepolje se nalazi u jugozapadnom delu Srbije na tromeđi Bosne...

Istorija Prijepolja

Na prostoru Prijepolja postoje ostaci ljudskog stanovanja još iz praistorijskog oba...

Kulturno istorijski spomenici

Ibrahim – pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju. Prvi put...

Most sultana Mehmeda Fatiha

Prvi pomeni mosta na Limu datiraju kada i o Prijepolju, jer...

Kanjon Mileševke

Klisure reka Lima i Mileševke, koja se uliva u Lim kod...

Reka Lim

Reka Lim Prijepolje jedna od najlepših reka Srbije. Izvire iz Plavskog...

Sahat Kula

Sahat-kula u Prijepolju je izgrađena u 16. veku. Prepoznatljiva je kao...

Ibrahim – pašina džamija

Ibrahim-pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju, prvi put se pominje...

Manastir Mileševa

Manastir Mileševa je srpski srednjovekovni manastir. Nalazi se na šestom kilometru...

Sopotnica

Sopotnica se nalazi u jugozapadnom delu Srbije, nedaleko od Prijepolja, na...

Kuća Jusufagića

Kuća Jusufagića predstavlja tipičnu begovsku kuću ovih prostora. Građena je na...

Park narodnih heroja

Park pored reke Mileševke u Vakufu, nazvan je Park narodnih heroja...

Rimska nekropola Kolovrat

Kolovrat je naselje i nekropola na ušću Seljašnice u Lim, kod...

Kompleks “Boško Buha”

Memorijalni kompleks „Boško Buha“ se nalazi u selu Jabuka, kod Prijepolja...

MARKETING
Grad PrijepoljeGrad PrijepoljeGrad Prijepolje
MARKETING