Novi ministri preuzimaju dužnost

utorak, 03. sep 2013, 13:50 – 19:00

Posle polaganja zakletve, novi ministri preuzimaju dužnost u rekonstruisanoj Vladi Srbije. Vlada, u kojoj će sedeti 11 novih ministara, danas održala prvu sednicu na kojoj je, između ostalog, potvrđeno da je Tanja Miščević i zvanično šef pregovaračkog tima sa EU.

Prvog radnog dana, novi ministri preuzimaju dužnost od dosadašnjih kolega. Rekonstruisani kabinet Ivice Dačića danas je održao i prvu sednicu. Jedanaest novih ministara položilo je sinoć zakletvu pred poslanicima.

Vlada Srbije imenovala je na sednici Tanju Miščević za šefa Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije EU. 

Razrešeni dužnosti državni sekretari u ministarstvima u kojima je došlo do zamene ministara u procesu rekonstrukcije vlade. Nebojša Rodić razrešen dužnosti direktora BIA, a Milan Pajević je razrešen dužnosti direktora Kancelarije za evropske integracije. Vlada je donela rešenje da ministar bez portfelja Aleksandar Vulin vodi Kancelariju za Kosovo i Metohiju.

Imenovan ministar Branko Ružić za predsednika Kadrovske komisije Vlade Srbije.

Dužnost ministra saobraćaja od Milutina Mrkonjića preuzeo je Aleksandar Antić. Na primopredaji ministarske funkcije, Antić je najavio da će njegovi prioriteti biti nastavak izgradnje velikih infrastrukturnih projekata i održavanje postojeće infrastrukture.

Kako je istakao, najveći izazovi su saobraćajni koridodori 10 i 11 i stavljanje u funkciju svih potencijala saobraćaja, kako bi se omogućio ekonomski razvoj, ekonomski rast i otvaranje novih radnih mesta.

Antić je najavio da će za sedam do 10 dana predstaviti plan rada Ministarstva saobraćaja. „Nisam ja graditelj, ali sam tokom karijere u gradskoj upravi Beograda učestvovao u velikim infrastrukturnim projektima i imam iskustvo u njihovom organizovanju“, rekao je Antić.

Antić je kao primere naveo izgradnju mosta Zemun-Borča preko Dunava, saobraćajnu obilaznicu oko Beograda i rekonstrukciju mosta „Gazela“.

Aleksandar Antic.png

I ministar omladine i sporta Vanja Udovičić započeo je prvi radni dan u svom kabinetu. Njega je u Ministarstvu omladine i sporta dočekala dosadašnja ministarka Alisa Marić, predala mu dužnost i obavestila ga o obavezama koje ga očekuju, navodi se u saopštenju.

„Pred svima nama je veliki posao. Svestan sam da neće biti nimalo lako i da će biti puno izazova. Osećam veliku obavezu da pomognem svojoj državi, a kao sportista znam da se na kraju računa samo rezultat“, rekao je Udovičić. Skupština Srbije je sinoć, posle trodnevne rasprave, izabrala novu Vladu, a Udovičić je, kao nestranačka ličnost, izabran za ministra omladine i sporta.

Vanja Udovicic.png

Novi ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije Branko Ružić prvog radnog dana sastao se sa glavnim pregovaračem u razgovorima sa EU Tanjom Miščević. Oni su počeli rad na upoznavanju sa dokumentima za otvaranje pregovora o članstvu i proces evrointegracija.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Tomislav Jovanović naglasio je da je vreme da radimo, a ne da se bavimo birokratijom i dodao da Vlada Srbije mora da „ide brže“ nego do sada i to se očekuje od svih resora, a najviše od obrazovanja i nauke koji moraju da daju smernice kuda dalje.

Tomislav-Jovanovic.jpg

Jovanović je prvog radnog dana u funkciji ministra, odmah nakon sastanka sa saradnicima u Ministarstvu, posetio Univerzitet u Beogradu i prisutvovao sednici Rektorskog saveta Konferencije univerziteta Srbije (KONUS).

Obrazovanje i nauka moraju da daju smernice, rekao je Jovanović i naveo da su ove oblasti u svakoj državi investicija koja treba da vrati uloženo i da doprinese nečem boljem.  Jovanović je danas preuzeo dužnost od dosadašnjeg ministra Žarka Obradovića koji ga je upoznao sa organizacijom i stanjem u resoru prosvete i nauke, kao i sa predstojećim obavezama.

Ministar bez portfelja Aleksandar Vulin, koji je ostao i direktor Kancelarije za KiM rekao je da će Srbi izaći na lokalne kosovske izbore pod uslovom da oni budu statusno neutralni optuživši zvaničnu Prištinu da čini sve da briselski sporazum ne zaživi.

Novoizabrani ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Dragan Glamočić, rekao je da bi do četvrtka moglo da bude nađeno rešenje za problem zbog kojeg poljoprivrednici protestuju.

Dragan-Glamocic.jpg

„Učiniće se sve što se može. Sa prvim potpredsednikom vlade, Aleksandrom Vučićem, je dogovoreno da se taj problem reši. Nadam se da ćemo rešenje imati ako je moguće do četvrtka“, rekao je Glamočić neposredno pred početak prve sednice rekonstruisane Vlade Srbije dodajući da je počastvovan što ima priliku da obavlja taj posao.

Vulin, je prvog radnog dana kao ministar, u Gazivodama kod Zubinog Potoka položio kamen temeljac za regionalni vodovod za tri srpske opštine na severu Kosova ocenivši da se Priština bez svake sumnje pokazala kao najveća prepreka za izlazak Srba na izbore.

Rekao je da je Priština pokazala da je postala nezadovoljna onim što je u Briselu dogovoreno i da je jedini način da to svoje nezadovoljstvo ispolji – da sporazum ne zaživi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.