O srpskoj listi u Briselu

subota, 07. sep 2013, 19:25 – 19:36

Glavna tema razgovora novog sastanka u Briselu biće pripreme za lokalne izbore na Kosovu i Metohiji, a prema najavama, najviše pažnje biće posvećeno nazivu srpske jedinstvene liste Srbija, koju albanska strana ne prihvata.
Razgovaraće se i o pitanjima struje i telekomunikacija.

U Briselu se u nedelju nastavljaju razgovori Beograda i Prištine. Trojnom sastanku Ketrin Ešton sa dvojicom premijera Ivicom Dačićem i Hašimom Tačijem, prisustvovaće i vicepremijer Aleksandar Vučić. Glavna tema razgovora biće pripreme za lokalne izbore na Kosovu i Metohiji, a prema najavama, najviše pažnje biće posvećeno nazivu srpske jedinstvene liste Srbija koju albanska strana ne prihvata.

Od kako su Srbi predali jedinstvenu listu Srbija, ne prestaju polemike oko njenog naziva. Centralna izborna komisija nagoveštava mogućnost da takav naziv ne bude prihvaćen, a negodovanje Prištine stiglo je i do Brisela.

Ministar bez porfelja i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin kaže da je razgovarao sa predstavnicima EU o toj listi i da su ga oni izvestili da albanska strana, odnosno privremene institucije u Prištini stvaljaju primedbe na tu listu, odnosno samo na ime liste.

„Nisam dobio utisak od predstavnika EU da i oni imaju isto mišljenje“, rekao je Vulin.

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun zahteve da se menja ime liste, vidi kao još jednu u nizu prepreka koje Priština stalno postavlja, a koje nisu u skladu sa postignutim sporazumom.

„To je za nas nepovratno stanje, mi ne možemo sad da odustanemo od naziva te liste, tako da ćemo imati neku novu situaciju koja će biti problematična, ali koja će biti razrešena na sastanku Hašima Tačija sa premijerom Srbije i sa prvim potpredsednikom Vlade“, kaže Drecun.

Aleksandar Vulin tvrdi da će sve odlučivati zajedno sa Srbima s Kosova i da ukoliko bude eventualnih promena, moraće biti promenjeno uz njihovu saglasnost.

Osim organizacije lokalnih izbora, teme sastanka trebalo bi da budu i pitanja struje i telekomunikacija. Prethodnih dana pominjalo se da u Briselu očekuju značajan napredak, čak i konačan dogovor oko tih pitanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.