Otvoren put jačanju ekonomske saradnje

četvrtak, 06. jun 2013, 11:03 – 19:50

Poseta ukrajinske državne delegacije Srbiji otvara put jačanju ekonomske saradnje i zaustavljanju pada trgovinske razmene, ocenili predsednici Tomislav Nikolić i Viktor Janukovič. Odluku o ulaganju u smederevsku Železaru donećemo posle stručne analize, kaže ukrajinski šef države. Potpisano šest sporazuma kojima se omogućava unapređenje saradnje u više oblasti.

Predsednici Srbije i Ukrajine Tomislav Nikolić i Viktor Janukovič složili su se da su dve zemlje strateški opredeljene za EU, a da će prioritet u međusobnoj saradnji biti prvenstveno ekonomija. 

Predsednici Srbije i Ukrajine razmenili su ordenje za zasluge u jačanju saradnje dve zemlje.

Janukoviču je dodeljen Orden Srbije na lenti za zasluge u utvrđivanju i jačanju saradnje Ukrajine i Srbije, a Nikolić je dobio orden Ukrajine za zasluge prvog stepena za jačanje saradnje dve države.

Nikolić i Janukovič ocenili su da poseta ukrajinske državne delegacije Srbiji otvara put jačanju ekonomske saradnje i zaustavljanju pada trgovinske razmene, koji postoji još od 2008. godine kada je dostigla rekordni iznos od 858,9 miliona dolara.

Nikolić je rekao da je to prva zvanična poseta Janukoviča Srbiji, kao i da je sa svojim kolegom razmotrio veliki broj pitanja, pre svega u oblasti ekonomije i energetike.

„Konstatovali smo da je obim trgovinske razmene u padu i na tome ćemo morati intenzivno da radimo. Međuvladina komisija dve zemlje imaće dosta posla. Srbija i Ukrajina posebno razvijaju svoje potencijale na polju energetike. Dogovorili smo se da nastavimo razgovore na temu potpisivanja sporazuma o slobodnoj trgovini“, rekao je Nikolić.

Predsednik Srbije rekao je da se nada da će se češće sretati sa predsednikom Ukrajine pošto je to očigledno u interesu građana dve zemlje.

„I Srbija i Ukrajina su strateški opredeljene ka EU… i dve zemlje čine maksimalne napore na ispunjenju svih uslova kako bi evropski put postao realnost u najkraćem mogućem roku“, poručio je predsednik Srbije.

Janukovič je izjavio da je za Ukrajinu veoma zanimljivo uspešno iskustvo Srbije u njenim odnosima sa EU i najavio je da će dve strane nastaviti da aktivno vode dijalog čiji je cilj uzajamna podrška na putu evrointegracija. 

„Tokom posete je potpisano više sporazuma u oblasti investicija, obrazovanja i kulture. Predsednik Janukovič i ja smo potpisali zajedničku izjavu u kojoj smo proklamovali pravce saradnje dve zemlje“, rekao je Nikolić.

Nikolić je rekao da je sa Janukovičem dogovorio saradnju u međunarodnim organizacijama, kao i jačanje saradnje u oblasti energetike i ekonomije.

Janukovič je ukazao da postoji „neiskorišćeni potencijal za ekonomsku saradnju“, kao i da je u planu održavanje ukrajinsko-srpskog biznis foruma u Srbiji. Taj forum bi, prema njegovim rečima, trebalo da doprinese razvoju ekonomske saradnje i dodatno motiviše preduzetnike iz obeju zemalja i pomogne im.

Nikolić je izrazio nadu da će dve države intezivirati kontakte, a Janukovič je rekao da Ukrajina ove godine očekuje posetu premijera Srbije.

Janukovič je najavio i jačanje saradnje između regiona jer će to, kako je istakao, doprineti ne samo razvoju samih regiona, infrastrukture i svakodnevnog života građana, već i povećanju robne razmene između dve zemlje. 

Razmena-ordenja.jpg

Predsednik Srbije zahvalio je Ukrajini na učešću njenog međunarodnog kontigenta na Kosovu i Metohiji i na principijelnom stavu i podršci očuvanju teritorijalnog integriteta Srbije.

Janukovič je rekao da su veze dve države tesne i da su stvoreni dobro uslovi za dalje jačanje saradnje.

„Dnevni red danas je bio bogat, potpisali smo važne sporazume o saradnji u raznim oblastima, dogovorili se o jačanju bilateralne saradnje, saradnji u međunarodnim organizacijama, posebno u OEBS-u“, rekao je Janukovič.

On je rekao da postoji veliki neiskorišćeni potencijal za saradnju, međusobnu trgovinu i investicije i kao primer naveo saobraćaj, mašinogradnju, energetiku.

Janukovič je rekao da je današnja poseta faktički otvara put radu međuvladine mešovite komisije za ekonomsku saradnju.

Nikolić i Janukovič su se složili da će saradnju unapređivati i u okviru ukrajinskog predsedavanja OEBS-om ove godine, odnosno srpskog 2015. godine. 

Ukrajina zainteresovana za Železaru 

Ukrajinski predsenik izjavio je da je njegova zemlja zainteresovna za Železaru Smederevo, ali da će konačnu odluku o stupanju u strateško partnerstvo doneti nakon procene eksperata.

„To pitanje se sada proučava, a konačna odluka biće doneta kada stignu odgovarajući ekspertski zaključci“, rekao je Janukovič.

On je naveo da su u Ukrajini zainteresovani „da kao strateški partneri imaju kontrolni paket akcija ili da se ujedine sa predstavnicima Srbije kako bi se to preduzeće podiglo na noge“.

Ukrajina, dodao je, ima sve sirovine neophodne Železari, ali 800.000 tona čelika godišnje, koje se tamo mogu proizvesti, „nije velika svota“, jer, kako je objasnio, u njegovoj zemlji se godišnje proizvede 35 miliona tona čelika. 

„Tih 800.000 tona, s našeg gledišta, nije mnogo, ali mora se raditi na modernizaciji te fabrike i neophodno je razviti savremenu tehnologiju, a za to su potrebne investicije. Mi znamo kako se to radi, imamo ogromno iskustvo, kao i neophodne sirovine da bismo obezbedili da fabrika radi“, rekao je Janukovič.

Predsednik Nikolić istakao je da je pokretanje Železare za Srbiju veoma važno, jer, je ona „žila kucavica Srbije“, i dodao da je ona predmet razgovora svih državnih funkcionera gde god da se nalaze.

„Sve dok se ne pronađe partner i dok Železara ne krene Srbija neće moći da računa da je sve što je potrebno građanima promenila“, rekao je Nikolić.  

Potpisani međudržavni sporazumi

Predstavnici Srbije i Ukrajine potpisali su šest sporazuma kojima se omogućava unapređenje saradnje u oblasti kulture, obrazovanja, turizma, infrastrukture.

Delegacije Ukrajine i Srbije.jpg

Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović na sastanku sa predsednikom Ukrajine Viktorom Janukovičem, izrazio je nadu da će Srbija krajem juna dobiti datum za otpočinjanje pregovora sa Evropskom unijom.

Kako se navodi u saopštenju Skupštine Srbije, Stefanović je današnju posetu ukrajinske delegacije Srbiji, koju predvodi Janukovič, ocenio kao veoma uspešnu, jer je potpisano šest međudržavnih sporazuma.

Stefanović je izrazio spremnost da parlament ratifikuje postignute sporazume i istakao posvećenost razvoju odnosa Srbije sa prijateljskim zemljama. Predsednik parlamenta je istakao i da je ta institucija spremna da pruži podršku razvoju ukupnih bilateralnih odnosa dve zemlje, a posebno međuparlamentarnoj saradnji na svim nivoima.

Ministar finansija i privrede Srbije Mlađan Dinkić i ministar infrastrukture Ukrajine Volodimir Kozak potpisali su Sporazum između Vlade Srbije i kabineta ministra Ukrajine o saradnji u oblasti turizma.

Ministar obrazovanja Žarko Obradović i njegov ukrajinski kolega Dmitro Tabačnik potpisali su Sporazum između dva Ministarstva o saradnji u oblasti obrazovanja.

Sporazum između Vlade Srbije i kabineta ministara Ukrajine o saradnji u oblasti karantina i zaštite bilja potpisao je ministar poljoprivrede Goran Knežević i prvi zamenik ukrajinskog ministra agrarne politike i hrane Bisjuk Ivan Jurijovič.

Sporazum između Vlade Srbije i kabineta ministara Ukrajine o saradnji u oblasti železničkog saobraćaja potpisali su resorni ministri Milutin Mrkonjić i Volodimir Kozak.

Ministri kulture dve zemlje, Bratislav Petković i Leonid Novohatko, potpisali su Program saradnje u oblasti kulture.

Memorandum o razumevanju i saradnji između Agencije za stran ulaganja i promciju izvoza Srbije i Državne agencije za investicije i upravljanje nacionalnim projektima Ukrajine potpisali su direktor SIEPA Božidar Laganin i načelnik ukrajinske agencije Vladislav Kaskiv. 

Predsednik Ukrajine položio je uz državne i vojne počasti venac na Spomenik neznanom junaku na Avali.

„U našim srcima uvek će goreti plamen sećanja za ljude koji su dali svoj život za mir i sreću budućih pokolenja. Zajedno sa srpskim narodom klanjamo se u znak poštovanja poginulim herojima“, upisao je Janukovič u spomen knjigu.

Jakunovič je na Avalu došao u pratnji Delegacije iz Ukrajine i načelnika Generalštaba generala Ljubiše Dikovića. Ispred spomenika Janukoviča i njegovu Delegaciju dočekao je počasni stroj garde Vojske Srbije.

Janukovič će se tokom dvodnevne posete Beogradu sastati i sa premijerom Ivicom Dačićem i predsednikom srpskog parlamenta Nebojšom Stefanovićem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.