Počele pripreme za pregovore: Kako izgleda put ka EU

A. Mrkić | 30. 06. 2013. – 17:06h izmena vesti 17:18h
| Foto: RAS | Komentara: 43

Samo dan posle odluke iz Brisela u Srbiji je počela tehnička organizacija, kao i pripreme za pregovore o članstvu u Evropskoj uniji. Očekuje se da pregovori traju najmanje četiri-pet godina, a ko će biti na čelu centralnog pregovaračkog tima – još nije poznato.

Skrining i priprema pregovaračkog okvira za pristupanje već su počeli, potvrdio je i šef delegacije Evropske unije Vensan Dežer.

“Već smo počeli da radimo na snimanju stanja na terenu, i posebno naglašavam poglavlja 23 i 24 koja se bave pravosuđem, borbom protiv korupcije i ljudskim pravima”, rekao je Dežer.

Nakon iskustva sa Bugarskom i Rumunijom koje nisu u potpunosti ispunile standarde u tim oblastima, EU je u 2011. usvojila novi pristup proširenju koji podrazumeva da se poglavlja 23 i 24 otvaraju na početku pregovora, a zatvaraju na kraju kako bi se zemlja što bolje pripremila za članstvo.

Taj pristup će se prvi put primeniti u slučaju Crne Gore s kojom su pregovori otvoreni u junu 2012. godine. Crna Gora još, međutim, nije usvojila ta dva poglavlja.

Proces pregovora o članstvu je vremenom postao složeniji kako se i samo ustrojstvo Unije menjalo i sticala iskustva u prethodnim krugovima proširenja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.