Polemika Dačića i Stefanovića

Deo popodnevne rasprave u Skupštini o novim ministrima obeležila je polemika premijera Ivice Dačića i šefa poslanika Demokratske stranke Borislavaa Stefanovića o tome da li je premijer Zoran Đinđić podelio ekspoze prilikom sastava vlade u januaru 2001. godine, pre nego što ga je izneo pred poslanicima.

Dačić je, odgovarajući Stefanoviću na primedbu da je poslanicima podeljen ekspoze neposredno pre nego što ga je izložio, citirao i deo izlaganja Đinđića kada je izabran za premijera Srbije.

Premijer Dačić je pročitao da je Đinđić 24. jaunara 2001. godine za skupštinskom govornicom rekao – program vlade je onaj sa kojim je DOS pobedio na izborima, mi ćemo ga u pauzi zajedno sa ekspozeom podeliti poslanicima i sve što piše u programu je naša obaveza.

– Toliko o ekspozeu. A, kada je reč o kandidatima za potpredsednike, pročitao je imena kandidata i imena budućih ministara – rekao je Dačić.

U polemiku se uključio poslanik LDP-a Žarko Korać i rekao da je od tada prošlo 13 godina, ali i ustvrdio da nije tačno da Đinđić nije imao ekspoze i da ništa nije rekao, navodeći da je kazao da je program DOS-a program vlade.

Dačić se ponovo prijavio da govori, rekavši, na dobacivanje nekih opozicionih poslanika, da se ponovo javlja i da na to ima pravo.
– Imam pravo da se javim za reč u svakom momentu – ja sam predsednik Vlade Republike Srbije – istakao je Dačić.
 

Premijer je naveo i da nije ni rekao da Đinđić nije imao ekspoze, ali da jeste da se on delio u pauzi, a da je traženo od njega (Dačića) da svoj ekspoze da unapred.

– I tražili ste da dajem biografije kandidata. Ono što niste radili, nemojte tražiti od mene – poručio je Dačić i naglasio da ne želi na bilo koji način bilo šta negativno da kaže o ubijenom premijeru Đinđiću.

– To nije bio cilj mojih replika – poručio je Dačić i ocenio da je mnoge ideje koje su u to vreme bile započete, nažalost, tek ova vlada uspela da realizuje.

U raspravu se uključio i šef poslanika SNS Zoran Babić koji se osvrnuo na reči Stefanovića da borbe protiv korupcije i kriminala nema.

– Kada mu se dokaže (Stefanoviću) da je podignuto 180 optužnica, najmanje što sam mogao da očekujem je da izađe i da se izvini. Neka kaže oprostite, bio sam nateran i rekao mi Dragan Đilas da moram da napadnem SNS – kazao je Babić.

Poslanik LDP-a Bojan Đurić je Dačiću zamerio da je govorio van tačke dnevnog reda, ali i kazao da je aktuelni premijer omogućio posle godinu dana od ubistva Đinđića da se izabere nova vlada koja je vodila upravo suprotnu politiku u odnosu na Đinđićevu.
 

Još jednom je reagovao Dačić, koji je objasnio da kada je pominjao da su neke od ideja Đinđića i način rada realizovani u ovom periodu imao u vidu da su članovi porodice Zorana Đinđića govorili da neki ljudi iz ove vlade podsećaju na Đinđića.
– Ne znate vi valjda bolje od njih – dodao je Dačić.

On je kazao da nema potrebe nikome da se pravda, da mu je Đinđić bio poltički protivnik i dodao: „A vi vidite gde je vaša stranka daleko od tih ideja“.

Na primedbu Stefanovića da neki nemaju pravo da se nađu u istoj rečenici sa Đinđićem, Dačić je zamolio da se ne vređaju drugi ljudi, jer svako ima svoje dostojanstvo i mišljenje o ljudima i događajima.
 

– Nisam uvredio Đinđića i nemate pravo da me vređate da ne mogu biti u istoj rečenici sa njim. Naučite da poštujete druge, jer sam ja birao reči kada sam govorio o Đinđiću i voleo bih da se tako prema njemu odnose njegovi politički naslednici u raznim strankama – rekao je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.