Posle 10 godina: Đukanović uskoro u zvaničnoj poseti Srbiji

Z. Đorđević | 03. 06. 2013. – 19:10h izmena vesti 17:09h
| Komentara: 0

Crnogorski predsednik Milo Đukanović dolazi ovog meseca u zvaničnu posetu Beogradu, prvu nakon deset godina, saznaje “Blic”.

Đukanović bi u Beogradu trebalo da razgovara sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, premijerom Ivicom Dačićem i prvim potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem. Takođe bi trebalo da održi predavanje na Fakultetu političkih nauka, navodi naš izvor.

Tom posetom će biti biti stavljena tačka na period zategnutih odnosa Srbije i Crne Gore, čije je otopljavanje počelo prošlogodišnjom pobedom Tomislava Nikolića na predsedničkim izborima.

Kako saznajemo, prošlonedeljna poseta potpredsednika crnogorske vlade Igora Lukšića bila je takođe i u funkciji pripreme posete Đukanovića Beogradu. Sa Đukanovićem je pre dve nedelje u Crnoj Gori razgovarao premijer Srbije Ivica Dačić, dok je predsednik Nikolić boravio u zvaničnoj poseti Podgorici sredinom januara ove godine, i to prvog dana izborne kampanje za tamošnje predsedničke izbore.

 

Mnoga međusobno nerešena pitanja

 

Dobri lični odnosi Nikolića i Đukanovića razvijaju se još od 2008. godine, a ujedinio ih je isti politički protivnik – Boris Tadić, na koga su u Podgorici gledali kao na političara koji se nedopustivo direktno meša u unutrašnje stvari Crne Gore. Tokom prethodnih nekoliko godina, Nikolić i Đukanović su se sastajali u Crnoj Gori, ali i u inostranstvu.

Đukanović nije bio u zvaničnoj poseti Beogradu od sahrane premijera Zorana Đinđića u martu 2003. godine, a od tada je veoma često kritikovao politiku Srbije. Međutim, u poslednjih nekoliko meseci Đukanović ne štedi reči hvale za novo rukovodstvo u Srbiji.

– Smatram da vode konstruktivnu politiku prema Crnoj Gori i regionu i da se Srbija napokon okrenula sebi i donela neke veoma teške i mudre odluke. Danas Srbija opet ima uslove da zauzme onu poziciju koja joj zahvaljujući njenoj veličini i ukupnim potencijalima pripada, a to znači da bude lokomotiva ili jedan od prvih vagona kompozicije sa zapadnog Balkana koji ide ka ciljevima evropskog razvoja – rekao je nedavno Đukanović u intervjuu za list “Pobjeda”.

Srbija i Crna Gora imaju mnoga nerešena pitanja koja bi trebalo da se nađu na stolu tokom ragovora – od dvojnog državljanstva, preko pitanja Srpske pravoslavne crkve, do izuzetno loše infrastrukture koja povezuje dve zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.