Predata jedinstvena srpska lista

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Štampaj
Facebook
Email
WhatsApp

sreda, 04. sep 2013, 19:30 – 20:02

Centralnoj izbornoj komisiji predata jedinstvena srpska lista za lokalne izbore na Kosovu i Metohiji pod nazivom Građanska inicijativa Srbija, saznaje RTS. Rok za prijavu lista ističe u ponoć.

Poslednjeg dana prijavljivanja za lokalne izbore koji će biti održani 3. novembra na Kosovu i Metohiji, u kosovskoj Centralnoj izbornoj komisiji stižu srpke liste iz centralnog Kosova, Kosovskog pomoravlja ali i sa severa Kosova. Kako RTS saznaje, predata je i jedinstvena srpska lista, pod nazivom Građanska inicijativa Srbija. Rok za predaju ističe u ponoć.

Premijer Ivica Dačić rekao je da će vlada Srbije pozvati Srbe na Kosovu da izađu na izbore, jer je to od nacionalnog značaja.

„Mi ćemo kao država poslati jedinstvenu poruku da smatramo da je u našem nacionalnom i državnom interesu da se izađe na lokalne izbore“, naveo je Dačić u Vlasotincu.

Time se, kako je rekao, ne pomažu prištinske vlasti, već se legitimišu Srbi.“Da prestanu više da budu paralelni organi i institucije, koje niko ne uvažava na Zapadu, već neko ko će imati ravnopravan tretman“, istakao je srpski premijer.

Zajedno sa albanskim, goranskim i crnogorskim prijavljeno je više od 81 lista.

Od srpskih političkih stranaka, građanskih inicijativa i pojedinaca, kosovska Centralna izborna komisija do sada je primila 15 lista.

Prijavljeni su kandidati za gradonačelnike i odbornike u svim opštinama, kako onim sa većinsko albanskim stanovništvom tako i onima na severu Kosova.

Svoje kandidate u opštinama u kojima su Srbi većina predavale su i albanske političke partije. Pred komisijom je i jedinstvena srpska lista. Izgled listića, ali i to što Srbi nisu dobili člana u izbornoj komisiji neki su od problema koji prate izborni proces.

Premijer Ivica Dačić kaže da to govori da oni samo na rečima žele da Srbi na pravi način učestvuju na izborima i da očigledno imaju neke omiljene srpske liste koje treba pustiti.

„Dogovorili smo se da bez obzira na sve probleme, da bi u srpskom interesu bilo da postoji jedna jedinstvena srpska lista, da bude sastavljena od najvažnijih srpskih faktora na Kosovu i Metohiji, gde je to moguće“, kaže Dačić.

Liste za tri opštine severa Kosova i svoju kandidaturu za mesto gradonačelnika Kosovoske Mitrovice predao je i bivši državni sekretar u ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović.

U međuvremenu na nekoliko lokacija u Kosovskoj Mitrovici postavljeni bilbordi kojima se pozivaju građani da ne učestvuju na izborima.

Kandidat građanske inicijative „Srbija demokratija pravda“ Oliver Ivanović kaže da je važno da u ovoj politici postoji podrška države.

„Sigurno je da ima ljudi koji misle drugačije, koji će biti protiv izbora do samog kraja, ali na to imaju paravo. Ali nemaju pravo da se koriste nasiljem, stvarajući atmosferu nebezbednosti i straha među ljudima koji misle o budućnosti“, kaže Ivanović.

„Sigurno je da još manje imaju prava da koriste državne resurse kao direktori javnih preduzeća, kao predsednici odština, da koriste i budžet Republike Srbije kako bi radili protiv odluka vlade“, ističe Ivanović.

Vulin: Ovo je jedini način

Samostalna liberalna stranka svoje ljude kandiduje za devet opština, uključujući i Leposavić i Kosovsku Mitrovicu.

Demokratska stranka će u većini mesta izaći samostalno na izbore i to kao građanska inicijativa, a u dve opštine će najverovatnije biti na jedinstvenoj srpskoj listi.

Da bi Beograd pozvao Srbe da izađu na birališta s jedinstvenom listom čekala se potvrda da je nov izborni materijal statusno neutralan.

Ministar bez portfelja Aleksandar Vulin rekao je da bi Srbi da bi opstali i ostali na Kosovu i Metohiji moraju da preuzmu sudbinu u svoje ruke.

„Oni moraju da vladaju Kosovom i Metohijom, i ovo je jedini način. Niko nije srećan što ove izbore nije raspisao Nebojša Stefanović, ali ovo je način da pobedimo“, poručio je Vulin.

Iako se jedinstvene liste čekaju, poznata su imena kandidata na srpskoj listi u opštinama južno od Ibra.

Kandidat za gradonačelnika Gračanice je Branimir Stojanović, opštine Štrpce Ivan Redžić, opštine Klokot Srećko Spasić, opštine Parteš Dragan Nikolić, Novog Brda Svetislav Ivanović i za opštinu Ranilug, Gradimir Mikić.

NE PROPUSTITE

MARKETING
MARKETING
Grad PrijepoljeGrad PrijepoljeGrad Prijepolje
MARKETING

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

POVEZANE VESTI

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Grad Prijepolje

Grad Prijepolje se nalazi u jugozapadnom delu Srbije na tromeđi Bosne...

Prijepolje kroz vrijeme

To je u stara vremena bio veliki šeher. Kad je Osvajač...

Istorija Prijepolja

Na prostoru Prijepolja postoje ostaci ljudskog stanovanja još iz praistorijskog oba...

Kulturno istorijski spomenici

Ibrahim – pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju. Prvi put...

Most sultana Mehmeda Fatiha

Prvi pomeni mosta na Limu datiraju kada i o Prijepolju, jer...

Kanjon Mileševke

Klisure reka Lima i Mileševke, koja se uliva u Lim kod...

Reka Lim

Reka Lim Prijepolje jedna od najlepših reka Srbije. Izvire iz Plavskog...

Sahat Kula

Sahat-kula u Prijepolju je izgrađena u 16. veku. Prepoznatljiva je kao...

Ibrahim – pašina džamija

Ibrahim-pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju, prvi put se pominje...

Manastir Mileševa

Manastir Mileševa je srpski srednjovekovni manastir. Nalazi se na šestom kilometru...

Sopotnica

Sopotnica se nalazi u jugozapadnom delu Srbije, nedaleko od Prijepolja, na...

Kuća Jusufagića

Kuća Jusufagića predstavlja tipičnu begovsku kuću ovih prostora. Građena je na...

Park narodnih heroja

Park pored reke Mileševke u Vakufu, nazvan je Park narodnih heroja...

Rimska nekropola Kolovrat

Kolovrat je naselje i nekropola na ušću Seljašnice u Lim, kod...

Kompleks “Boško Buha”

Memorijalni kompleks „Boško Buha“ se nalazi u selu Jabuka, kod Prijepolja...

Dešavanja u gradu

16 апр
Tue 18:00
Dom Kulture, Prijepolje

BABA JAGA – SINH

Prijepolje na društvenim mrežama

Grad Prijepolje

Poslovni vodič

MARKETING
Grad PrijepoljeGrad PrijepoljeGrad Prijepolje
MARKETING
×