Pregovori o rekonstrukciji vlade: Mrkonjić, Kalanović, Knežević i Bačević na listi za smenu

Rekonstrukcija Vlade Srbije trebalo bi da bude završena u drugoj polovini jula, a glasanje o rekonstruisanoj vladi na dnevnom redu Skupštine Srbije naći će se 27. jula, na prvu godišnjicu aktuelne vlade. Kako saznaje “Blic”, ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić najbliži je odlasku iz Nemanjine 11, dok se premijer Ivica Dačić zasad uspešno opire smeni ministra prosvete Žarka Obradovića.

Lideri ključnih stranaka vladajuće koalicije počeli su razgovore o rekonstrukciji Vlade Srbije. Prvi potpredsednik Vlade i lider SNS Aleksandar Vučić razgovarao je prvo odvojeno sa predsednicima SPS i URS Ivicom Dačićem i Mlađanom Dinkićem, a zatim su održali i zajednički trojni sastanak.

 

Vučić je na sastanku sa Dačićem tražio da zbog skandala sa malom maturom bude razrešen dužnosti ministar prosvete, ali premijer je odbio tu mogućnost svestan da Obradović uživa veliku ugled u stranci, naročito među članovima u unutrašnjosti.

 

Tako je, bar zasad, Mrkonjićeva smena najizvesnija, kada je reč o socijalistima.

– Kada se govori o SNS, još nije odlučeno da li će to biti ministar poljoprivrede Goran Knežević ili ministar rudarstva i prostornog planiranja Milan Bačević. Dogovor je i da se iz Vlade „pročisti“ veliki broj pomoćnika ministara, državnih sekretara, kao i direktora javnih preduzeća – navodi izvor našeg lista.

Među članovima Vlade koji bi mogli da izgube funkciju je i ministarka regionalnog razvoja Verica Kalanović, kojoj se zamera pristrasnost pri dodeli novca lokalnim samopuravama.

Zamenik šefa poslanika SNS Zoran Babić uveren je da će do rekonstrukcije doći verovatno u narednih 15 do 20 dana.

– Rekonstrukcija će biti suštinska, a ne kozmetička kao što je bilo u nekim prethodnim vremenima. Ona će obuhvatiti ne samo ministre, već i državne sekretare i pomoćnike – istakao je Babić.

 

 

Na pitanje čijim radom nisu zadovoljni u SNS, Babić je odgovorio da unutar stranke postoji dogovor da se sve zamerke na račun funkcionera prvo iznesu na sednici Glavnog odbora, a ne u medijima i da će nakon te sednice predsednik stranke ili neko od potpredsednika izaći sa konkretnim stavom.

Zamenik šefa poslaničke grupe SPS Đorđe Milićević smatra da rekonstrukcija može biti novi impuls za rad Vlade i da je SPS spreman da položi račune. Portparol URS Marko Selaković ponavlja da je URS takođe spreman na razgovore o rekonstrukciji ako se, i kada se premijer Dačić i prvi potpredsednik Vučić dogovore da se o tome razgovara.

 

Povodom ocena da Mlađan Dinkić treba da ode sa mesta ministra finansija, Selaković je rekao da, “ako bilo ko misli da može bolje da radi taj posao, neka slobodno kaže”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U Četvrtak deo Prijepolja bez struje

Elektrodistribucija Srbije doo Beograd, Pogon Prijepolje, obaveštava kupce da će u četvrtak, 14. septembra u perodu od 08:00h do 16:00h, bez napaja električnom energijom biti

Nešto više »

Nеsvakidašnji gеst prеdsеdnika opštinе Prijеpoljе: Drago Popadić novac za kupovinu novog službеnog automobila prеusmеrio na oprеmanjе vrtića – na taj način smanjеnе listе čеkanja

Prеdsеdnik opštinе Prijеpoljе učinio jе nеsvakidašnji gеst kada jе srеdstva iz budžеta opštinе, oprеdеljеna za kupovinu novog vozila za prvog čovеka opštinе, prеusmеrio za rеnoviranjе

Nešto više »

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.