Rasprava o novim ministrima

Rasprava o novim ministrima

subota, 31. avg 2013, 07:30 – 18:07

Poslanici raspravljali o novim ministrima u Vladi Srbije. Sednicu obleležila
oštra polemika Ivice Dačića i Aleksandra Vučića sa poslanicima DS-a. Nastavak sednice u ponedeljak, kada bi novi ministri trebalo da polože zakletvu.

18.00 – Skupština završila rad za danas. Nastavak sednice u ponedeljak u 11 časova. 

15.45 – Žustra polemika Ivice Dačića i Borisilava Stefanovića. 

13.00 – Polaganje zakletve ministara odloženo za ponedeljak, saznaje RTS.

12.25 – Dosadašnji tok rasprave obeležio dijalog potpredsednika PUPS-a Milana Krkobabića i Aleksandra Vučića.

10.45 – Nastavljena rasprava u Skupštini Srbije.

Skupština Srbije raspravljala je o novim članovima kabineta premijera Ivice Dačića. Današnje zasedanje obeležila je oštra polemika opozcije i premijera i vicepremijera, Ivice Dačića i Aleksandra Vučića. Poslanici se u klupe vraćaju u ponedeljak, kada bi novi ministri trebalo da polože zakletvu.

Novi-ministri.jpg

Polemišući sa šefom poslaničke grupe URS-a Vladimirom Ilićem o „Simpu“, premijer Ivica Dačić rekao je da nikada nije bio član nijednog organa te kompanije, kao što su to bili pripadnici nekih stranaka.

„I Milosavljević i Šutanovac su bili članovi odbora `Simpa`. Boris Tadić je primao Dragana Tomića. Ne mogu Tomić i `Simpo` da vam budu dobri samo za slikanja i kada otvore pogon u Trgovištu, a onda šta ćemo sa 5.000-6.000 radnika – nema veze“, rekao je Dačić navodeći da „Simpo“ nije ekspozitura SPS-a.

Dačić je istakao i da u pregovorima oko „Simpa“ nije učestvovao on, već kabinet prvog potpredsednika vlade i Ministarstvo finansija.

Šef poslaničke grupe SDPS-a Milorad Mijatović rekao da je rekonstrukcija vlade temeljna, što je znak da je vladajuća koalicija spremna za suštinske i temeljne reforme u svim oblastima.

Mijatović je rekao da SDPS daje punu podršku radu rekonstruisane vlade, sa nadom da će prvi rezultati biti brzo vidljivi, posebno u oblasti ekonomske politike gde, kako kaže, nema konzistentne, dugoročne politike, već se uglavnom sprovode kratkoročne mere koje daju privid da se nešto dešava.

Poslanička grupa SPO-DHSS podržaće izbor novih ministara u Vladi Srbije, rekla je zamenica predsednika te poslaničke grupe Olgica Batić.

Batićeva je, međutim, premijera Srbije Ivicu Dačića upitala da li se rukovodio „onom aristotelovskom“ da su svi muškarci jednaki pred zakonom, pa zato nema nijedne žene među kandidatima za ministre.

Kandidatima za ministre obratio se ovlašćeni predstavnik URS-a Predrag Marković i poručio im da vode računa o tome kakvim ljudima i sa koliko novca raspolažu, kao i o zakonima koji im stoje na raspolaganju.

Potpredsednik PUPS-a i generalni direktora PTT Srbije Milan Krkobabić poručio je svim penzionerima u Srbiji da su njihove penzije sigurne dok god je aktuelna Vlada na vlasti.

Govoreći o ekonomiji, Krkobabić je pohvalio „Srbijagas“ i PTT Srbije kao profitabilna preduzeća, tvrdeći da je PTT Srbija ostvarila višemilionski profit u evrima od kada je on direktor.

Prvi potpresednik Vlade Aleksandar Vučić je odgovorio da „veoma ceni“ Krkobabićev optimizam ali, kako je rekao za sebe, on nije takav tip.

„Kada govorimo o profitabilnosti javnih preduzeća, možda su PTT Srbija i EPS ostvarile profit, ali nije `Srbijagas`, koji nije zaradio 200 miliona evra, već je dužan 200 miliona evra“, istakao je Vučić.

Na Krkobabićev komentar da će PUPS podržati novu, rekonstruisanu vladu, ali da se ne mogu praviti uštede na račun penzionera, Aleksandar Vučić je rekao da je plan vlade da pravi uštede na račun onih koji „imaju malo više, a ne na račun socijalno ugroženih“.

Vučić: Uhapsićemo Šarića, ispitaćemo bogatstvo Đilasa

Odgovarajući na pitanja šefa poslanika DS Borislava Stefanovića, Vučić je istakao da garantuje hapšenje narkobosa Darka Šarića, ali i istragu bogatsva lidera DS Dragana Đilasa, kojeg je nazvao jednim od najbogatijih tajkuna u Srbiji.

„Biće istraženo sve i o Vučiću i o Dačiću, ali i sve o jednom od najbogatijih tajkuna u ovoj zemlji, ‘njegovom visočanstvu Draganu Đilasu'“, rekao je Vučić.

Kako je ocenio, Đilasu i Stefanoviću to smeta, jer bi oni da „niko ne sme čak ni da primeti“ da su najbogatiji i da „imaju monopole na šta hoće“.

„Radimo 24 istrage, a među njima ide i ATP Vojvodina i čini mi se da je taj predmet završen. Plašim se da ćete biti iznenađeni, rekao je Vučić.

Poslanici.jpg

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić odbacio je primedbu opozicije da je kandidat za ministra sporta Vanja Udovičić „tvitovao“ i loše pisao o poslanicima i parlamentu.

Vučić je rekao u Skupštini da Udovičić nema Tviter nalog i da je on „miran i vredan i strpljiv“ i sigurno ne bi pisao loše o poslanicima i parlamentu.

„Vanju dugo poznajem. On nema Tviter nalog i to je sa lažnog naloga pušteno. Mogli ste da ga pitate da li je to učinio“, rekao je Vučić, dodajući da bi se i on i Udovičić izvinili da je kandidat za ministra sporta nešto loše pisao na Tviteru.

I premijer Ivica Dačić ukazao je da ne može biti ekonomske konsolidacije bez štednje, kao ni izlaska iz krize bez razvoja.

Dačić je naveo da su penzioneri posledica katastrofalne ekonomske politike koja je dovela do toga da je odnos penzionera i zaposlenih jedan prema jedan.

U polemici sa liderom LDP-a Čedomirom Jovanovićem, Dačić je oštro odbacio odgovornost koalicije koju okupljaju socijalisti za slom penzionog sistema i naveo da je krivac neolibaralna politika, po principu da je tržište sve.

U raspravu se uključio i poslanik DS-a Dragan Šutanovac, koji je upitao Dačića da li ima ideje kakva će biti poreska reforma, i poručio mu da je njegova odgovornost veća nego svih u sali, jer je podržavao loše privatizacije.

Borislav Stefanović kritikovao je rad kabineta premijera Ivice Dačića, istakavši da ne veruje da će njegova rekonstruisana vlada doneti boljitak Srbiji.

Stefanović je upitao zašto je vlada promenjena ako su njeni čelnici insistirali da je ona najbolja i istoriji, zašto su neki ministri smenjeni, a neki nisu i zašto je smenjen ministar poljoprivrede Goran Knežević ako je „afera aflatoksin“ izmišljena.

Govoreći o budućim minsitrima, Stefanović je naveo da su tu dva ministra bez portfelja, jedan ispred SPS-a, a drugi ispred SNS-a, koji su, kako kaže, jedan drugom balans.

Budućeg ministra privrede Stefanović je upitao da li je i dalje stečajni upravnik u 14 preduzeća.

Obraćajući se budućem ministru za regionalni razvoj Igoru Miroviću, Stefanović je upitao da li stoje optužbe za njegovo lično bogaćenje, jer on ne sumnja da je to istina.

Odgovarajući na kritike na račun aktuelne vlade, premijer Ivica Dačić rekao je da je jedina politika DS-a da „kobajagi posvađa stranke unutar vladajuće koalicije, pa da uđe u vlast, jer drugačije ne može“ i upitao kako ta najgora vlada ima najveću većinu ne samo u Skupštini, nego i u narodu.

Ovlašćeni predstavnik DSS-a Nenad Popović je rekao da Vlada Srbije ne može da sprovodi staru politiku prema Kosovu i Metohiji i EU i da očekuje da će u zemlji biti bolje, zbog čega je neophodna ili nova politika ili raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

U toku jučerašnje rasprave, premijer Ivica Dačić u ekspozeu je naveo da će ciljevi rekonstruisane Vlade biti modernizacija zemlje, pravedno rešavanje kosovskog pitanja, zaustavljenje ekonomske krize i zapošljavanje.

Dačić je u ekspozeu ukazao da su javne finansije i privredni sistem u veoma teškom stanju.

Opozicija je kritikovala ekspoze i ocenila da u njemu nema odgovora na glavna pitanja – zbog čega se rekonstrukcija preduzima, da li će biti promene politike i zbog čega je smenjen ministar Mlađan Dinkić.

Po završetku rasprave Skupština će glasati o kandidatima za ministre, koji će potom položiti zakletvu.

Kako RTS nezvanično saznaje, polaganje zakletve biće odloženo za ponedeljak, 2. septembar.

MARKETING

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

POVEZANE VESTI

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Grad Prijepolje

Grad Prijepolje se nalazi u jugozapadnom delu Srbije na tromeđi Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore.
Pročitaj više

Most sultana Mehmeda Fatiha

Prvi pomeni mosta na Limu datiraju kada i o Prijepolju, jer se sa njegove lijeve obale morao preći most pa doći u Prijepolje.
Pročitaj više

Kanjon Mileševke

Klisure reka Lima i Mileševke, koja se uliva u Lim kod Prijepolja, nalaze se u jugozapadnoj Srbiji.
Pročitaj više

Kompleks “Boško Buha”

Memorijalni kompleks „Boško Buha“ se nalazi u selu Jabuka, kod Prijepolja i posvećen je pionirima i omladincima.
Pročitaj više

Reka Lim

Reka Lim Prijepolje jedna od najlepših reka Srbije. Izvire iz Plavskog jezera i teče dužinom od 174 kilometra.
Pročitaj više

Park narodnih heroja

Park pored reke Mileševke u Vakufu, nazvan je Park narodnih heroja jer je u njemu postavljena bista četvorice heroja.
Pročitaj više

Rimska nekropola Kolovrat

Kolovrat je naselje i nekropola na ušću Seljašnice u Lim, kod današnjeg Prijepolja, Srbija.
Pročitaj više

Istorija Prijepolja

Na prostoru Prijepolja postoje ostaci ljudskog stanovanja još iz praistorijskog oba pa sve do današnjih dana.
Pročitaj više

Kulturno istorijski spomenici

Ibrahim – pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju. Prvi put se pominje u „Putopisu“ Evlije Čelebije.
Pročitaj više

Sahat Kula

Sahat-kula u Prijepolju je izgrađena u 16. veku. Prepoznatljiva je kao jedan od simbola Prijepolja.
Pročitaj više

Aco Pejović

Aco Pejović (Prijepolje, 18. april 1972) je pop pevač. Odrastao je u malom naselju Kolovrat sa braćom Predragom i Radojicom. Priznao je da su poput mnogih dečaka bili nestašni i da su svako leto čekali da se kupaju na Limu i prave brane.
Pročitaj više

Manastir Mileševa

Manastir Mileševa je srpski srednjovekovni manastir. Nalazi se na šestom kilometru od Prijepolja na reci Mileševci.
Pročitaj više

Ibrahim – pašina džamija

Ibrahim-pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju, prvi put se pominje u Putopisu Evlije Čelebije iz 1664. godine.
Pročitaj više

Sopotnica

Sopotnica se nalazi u jugozapadnom delu Srbije, nedaleko od Prijepolja, na planini Jadovnik.
Pročitaj više

Kuća Jusufagića

Kuća Jusufagića predstavlja tipičnu begovsku kuću ovih prostora. Građena je na brežuljku iznad centra grada.
Pročitaj više

Stećci u Hrtima

Stećci u selu Hrta, kao redak primer srednjovekovnog groblja čija su nadgrobna obeležja.
Pročitaj više

Dženan Lončarević

Dženan Lončarević (Prijepolje, 10. april 1975) je pop pevač. Muzičku karijeru započeo je po lokalnim kafićima i klubovima, a javnost ga je upoznala kada su snimci njegovih nastupa počeli da se šire po internetu.
Pročitaj više

Vlade Divac

Vlade Divac (Prijepolje, 3. februar 1968) je proslavljeni bivši jugoslovenski i srpski košarkaš. Od 2009. godine je predsednik Olimpijskog komiteta Srbije. Vlade Divac je trenirao košarku od malena u rodnom Prijepolju.
Pročitaj više

Nemanja Petrić

Nemanja Petrić (Prijepolje, 28. jul 1987) je srpski odbojkaš. Visok je 202 cm i igra na poziciji primača servisa u ruskoj ekipi Belogorje. Početak Petrićeve profesionalne karijere usko je povezan sa Igorom Kolakovićem.
Pročitaj više

Nadir Dacić

Nadir Dacić (Prijepolje, 4. januar 1969) iz Cetanovića, od oca Hafiza i majke Safe, rođene Batkić. U rodnome mjestu završio je osnovnu školu, Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu. Fakultet za islamske studije u Novom Pazaru.
Pročitaj više
MARKETING

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2024. Sva prava zadržana.