Rukovodstvo opština na severu Kosova: Nelegalna odluka o smeni

Podeli vest:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Rukovodstvo opština na severu Kosova: Nelegalna odluka o smeni
Grad PrijepoljeGrad PrijepoljeGrad Prijepolje
MARKETING

Smenjeni čelnici četiri opštine na severu Kosova ocenili su danas da je odluka o njihovom smenjivanju suprotna odredbama Ustava i da za nju nije postojao nijedan zakonski osnov, a jednistveno su ukazali da ne rade u interesu Prištine.

Smenjeni predsednik Opštine Zvečan Dragiša Milović ponovio je na konferenciji za novinare da “je za njega odluka očekivana jer je na svim sastancima koje su čelni ljudi lokalnih samouprava imali sa državnim rukovodstvom Srbije, rečeno da će biti smenjeni ukoliko ne sprovode odluke iz briselskog Sporazuma, i ne budu izašli na izbore”. 

 

“Svi predsednici opština bili su jedinstveni da ne žele da učestvuju na izborima koje raspisuje Atifete Jahjaga i ne žele da krše skupštinske odluke i volju građana da se na te izbore ne izađe”, rekao je Milović.

 

Po njegovom mišljenju, oni koji se zalažu za izbore su se dosetili da nelegalnom smenom legalnih struktura u četiri opštine postignu taj cilj na severu Kosova.

 

“Ne postoji ni jedan zakonski okvir da se raspuste skupštine opština i uvedu privremena veća”, ocenio je Milović i izrazio bojazan da ta odluka može da destabilizuje sever Kosova.

 

Miović je pozvao na mir, slogu i jedinstvo, ističući da ne očekuje da se građani koji ne izađu na izbore, neće kažnjavati kao i da oni koji glasaju, neće biti optuživani.

 

Smenjeni predsednik Opštine Zubin Potok Slaviša Ristić izneo je da “on i njegove kolege nisu mogli da prihvate da na terenu sprovode ono što Vlada zove državnom politikom” jer, kako je rekao “ono što Vlada sprovodi briselskim sporazumima na Kosovu i Metohiji nije državna politika Srbije, već nezavisnog Kosova”.

 

I on je ocenio da je odluka o raspuštanju skupstina opština nezakonita i protivustavna.

 

Raspuštanje je moguće ako Skupština ne zaseda duže od tri meseca, ako ne izabere predsednika i opštinsko Veće u roku od mesec dana od dana konstituisanja SO i ukoliko ne donese budžet u zakonom predviđenom roku, nabrojao je Ristić i naglasio da u slučaju četiri opštine na severu Kosova ne posotji ni jedan od tih zakonskih razloga.

 

On je negirao da mandati odbornicima u Zubinom Potoku i Zvečanu su istekli jer su izbori održani maja 2012, pošto ih je raspisala predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović i istakao da nije postojao ni jedan akt u Srbiji kojim je zabranjeno održavanje tih izbora.

 

“Niko nema pravo da jednom narodu nameće političku volju drugog naroda, u ovom slučaju pokušava se da se prisilno nametne volja albanskog naroda Srbima na Kosovu i Metohiji”, rekao je Ristić.

 

On je poručio da će on i njegove kolege zajedno s narodom koji su predstavljali, nastaviti “mirnu borbu da ostanu deo države Srbije”.

 

“Ta naša borba neće biti motivisana našim povratkom na vlast u opštinama, već da, zajedno s narodom, sprečimo vlast u Srbiji i svetske moćnike da nas silom nateraju da budemo deo države Kosovo”, rekao je Ristić i pozvao narod da ne izađu na izbore. 

 

Dosadašnji predsednik SO Leposavić Slavko Stevanović rekao je da je pre desetak dana zakazao sednicu skupštine te opštine koju će sutra i održati.

 

On je rekao da je “nedopustivo da se vrši pritisak na građane da izađu na izbore”.

 

Smenjeni predsednik Skupštine Opštine Zubin Potok rekao je da su četiri rukovodstva na severu Kosova raspuštena odlukom iz Brisela. 

 

Predsednik SO Zvečan Momčilo Gvozdić je negirao da su smenjeni zato što im je istekao mandat.

 

Smenjeni predsednici nisu dobili zvanično obaveštenje o odluci Vlade, niti znaju imena članova privremenih veča koji će ih zameniti.

MARKETING

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

POVEZANE VESTI

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Grad Prijepolje

Grad Prijepolje se nalazi u jugozapadnom delu Srbije na tromeđi Bosne...

Istorija Prijepolja

Na prostoru Prijepolja postoje ostaci ljudskog stanovanja još iz praistorijskog oba...

Kulturno istorijski spomenici

Ibrahim – pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju. Prvi put...

Most sultana Mehmeda Fatiha

Prvi pomeni mosta na Limu datiraju kada i o Prijepolju, jer...

Kanjon Mileševke

Klisure reka Lima i Mileševke, koja se uliva u Lim kod...

Reka Lim

Reka Lim Prijepolje jedna od najlepših reka Srbije. Izvire iz Plavskog...

Sahat Kula

Sahat-kula u Prijepolju je izgrađena u 16. veku. Prepoznatljiva je kao...

Ibrahim – pašina džamija

Ibrahim-pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju, prvi put se pominje...

Manastir Mileševa

Manastir Mileševa je srpski srednjovekovni manastir. Nalazi se na šestom kilometru...

Sopotnica

Sopotnica se nalazi u jugozapadnom delu Srbije, nedaleko od Prijepolja, na...

Kuća Jusufagića

Kuća Jusufagića predstavlja tipičnu begovsku kuću ovih prostora. Građena je na...

Park narodnih heroja

Park pored reke Mileševke u Vakufu, nazvan je Park narodnih heroja...

Rimska nekropola Kolovrat

Kolovrat je naselje i nekropola na ušću Seljašnice u Lim, kod...

Kompleks “Boško Buha”

Memorijalni kompleks „Boško Buha“ se nalazi u selu Jabuka, kod Prijepolja...

MARKETING
Grad PrijepoljeGrad PrijepoljeGrad Prijepolje
MARKETING