Saznajemo: Tanja Miščević glavni pregovarač sa EU

I.M.J, Tanjug, Beta | 01. 09. 2013. – 15:18h izmena vesti 17:14h
| Foto: O. Bunić | Komentara: 38

Tanja Miščević, nekadašnja direktorka Kancelarije za evrointegracije prihvatila je ponudu prvog potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića da preuzme poziciju glavnog pregovarača sa Evropskom unijom, potvrđeno je za „Blic“ u Vladi Srbije.

Prethodnih dana se spekulisalo da bi Miščevićeva mogla da preuzme ovu funkciju, ali do danas tu informaciju niko nije potvrdio.

 

Tanja Miščević izjavila je Tanjugu da je prihvatila ponudu prvog potpredsedniika Vlade Srbije da preuzme mersto šefa pregovaračkog tima Srbije za pregovore o članstvu u Evropskoj uniji.

– Razgovarali smo o tome kako proces evropskih integracija funkcioniše, kakvo je njegovo ustrojstvo, kakva su iskustva drugih, šta se procesom postiže, koji su naši ciljevi i u tome smo našli potpunu podudarnost – rekla je Miščević.

Miščević je rekla da je rado prihvatila poziciju glavnog pregovarača Srbije.
Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić predložio je ranije danas Miščevićevoj da preuzme poziciju šefa pregovaračkog tima Srbije za pregovore o članstvu u Evropskoj uniji.

 

Profesorka Fakulteta političkih nauka (FPN) Univerziteta u Beogradu Tanja Miščević, bila je na čelu Kancelarije Vlade Srbije za pridruživanje EU od maja

2005. do 30. oktobra 2008.

 

Rođena je 6. avgusta 1966. godine u Zemunu, gde je završila osnovnu školu i gimnaziju.

 

Diplomirala je na FPN u Beogradu 1989. na smeru za međunarodne odnose, a 1997. magistrirala na smeru za međunarodno pravo i organizacije s tezom „Pridruženo članstvo Evropske unije“. Doktorirala je 2002. odbranom teze „Uloga odluka međunarodnih organizacija u savremenom razvoju međunarodnog prava“.

 

Specijalizaciju iz oblasti Evropske unije stekla je na poslediplomskim studijama „Evropske studije u politici“ na FPN, zatim na Univerzitetu u Bonu i na Evropskom koledžu u Brižu.

 

Najpre je radila kao poslovni sekretar u privatnoj firmi, a zatim u Institutu za međunarodnu politiku i privredu, kao istraživač-saradnik.

Na FNP je bila demonstrator za engleski jezik, asistent pripravnik na predmetu Međunarodne organizacije, a zatim docent.

 

Predavala je kao gostujući profesor na Univerzitetu u Bonu, u Centru za evropske integracije, na Diplomatskoj akademiji Ministarstva inostranih poslova Republike Hrvatske, na Ekonomskom fakultetu u Podgorici. Voditelj je modula Međunarodne organizacije na Diplomatskoj akademiji MSP SCG.

 

Od 2001. rukovodila je Odeljenjem za evropske studije G17 Instituta u Beogradu. U periodu 2003-2004. bila je koordinatorka obuke administracije Srbije i Crne Gore za pitanja EU. Od maja 2005. je bila na čelu Kancelarije Vlade Srbije za
pridruživanje Evropskoj uniji. Na sopstveni zahtev te dužnosti je razrešena 30. oktobra 2008, a potom je bila urednik Službenog glasnika Republike Srbije.

 

Vlada Srbije postavila je 26. novembra 2010. Tanju Miščević za državnog sekretara u Ministarstvu odbrane. Prethodno je od aprila 2009. do novembra 2008. bila članica i potpredsednica Odbora Agencije za borbu protiv korupcije.

 

Autorka je većeg broja članaka iz oblasti teorije i prakse funkcionisanja međunarodnih vladinih organizacija, institucionalne strukture EU i politike proširenja EU. Dobitnica je nagrade Doprinos godine Evropi 2006.

 

Nije član nijedne stranke. Govori engleski i ruski jezik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U Četvrtak deo Prijepolja bez struje

Elektrodistribucija Srbije doo Beograd, Pogon Prijepolje, obaveštava kupce da će u četvrtak, 14. septembra u perodu od 08:00h do 16:00h, bez napaja električnom energijom biti

Nešto više »

Nеsvakidašnji gеst prеdsеdnika opštinе Prijеpoljе: Drago Popadić novac za kupovinu novog službеnog automobila prеusmеrio na oprеmanjе vrtića – na taj način smanjеnе listе čеkanja

Prеdsеdnik opštinе Prijеpoljе učinio jе nеsvakidašnji gеst kada jе srеdstva iz budžеta opštinе, oprеdеljеna za kupovinu novog vozila za prvog čovеka opštinе, prеusmеrio za rеnoviranjе

Nešto više »

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.