Saznajemo: Tanja Miščević glavni pregovarač sa EU

Saznajemo: Tanja Miščević glavni pregovarač sa EU

I.M.J, Tanjug, Beta | 01. 09. 2013. – 15:18h izmena vesti 17:14h
| Foto: O. Bunić | Komentara: 38

Tanja Miščević, nekadašnja direktorka Kancelarije za evrointegracije prihvatila je ponudu prvog potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića da preuzme poziciju glavnog pregovarača sa Evropskom unijom, potvrđeno je za „Blic“ u Vladi Srbije.

Prethodnih dana se spekulisalo da bi Miščevićeva mogla da preuzme ovu funkciju, ali do danas tu informaciju niko nije potvrdio.

 

Tanja Miščević izjavila je Tanjugu da je prihvatila ponudu prvog potpredsedniika Vlade Srbije da preuzme mersto šefa pregovaračkog tima Srbije za pregovore o članstvu u Evropskoj uniji.

– Razgovarali smo o tome kako proces evropskih integracija funkcioniše, kakvo je njegovo ustrojstvo, kakva su iskustva drugih, šta se procesom postiže, koji su naši ciljevi i u tome smo našli potpunu podudarnost – rekla je Miščević.

Miščević je rekla da je rado prihvatila poziciju glavnog pregovarača Srbije.
Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić predložio je ranije danas Miščevićevoj da preuzme poziciju šefa pregovaračkog tima Srbije za pregovore o članstvu u Evropskoj uniji.

 

Profesorka Fakulteta političkih nauka (FPN) Univerziteta u Beogradu Tanja Miščević, bila je na čelu Kancelarije Vlade Srbije za pridruživanje EU od maja

2005. do 30. oktobra 2008.

 

Rođena je 6. avgusta 1966. godine u Zemunu, gde je završila osnovnu školu i gimnaziju.

 

Diplomirala je na FPN u Beogradu 1989. na smeru za međunarodne odnose, a 1997. magistrirala na smeru za međunarodno pravo i organizacije s tezom „Pridruženo članstvo Evropske unije“. Doktorirala je 2002. odbranom teze „Uloga odluka međunarodnih organizacija u savremenom razvoju međunarodnog prava“.

 

Specijalizaciju iz oblasti Evropske unije stekla je na poslediplomskim studijama „Evropske studije u politici“ na FPN, zatim na Univerzitetu u Bonu i na Evropskom koledžu u Brižu.

 

Najpre je radila kao poslovni sekretar u privatnoj firmi, a zatim u Institutu za međunarodnu politiku i privredu, kao istraživač-saradnik.

Na FNP je bila demonstrator za engleski jezik, asistent pripravnik na predmetu Međunarodne organizacije, a zatim docent.

 

Predavala je kao gostujući profesor na Univerzitetu u Bonu, u Centru za evropske integracije, na Diplomatskoj akademiji Ministarstva inostranih poslova Republike Hrvatske, na Ekonomskom fakultetu u Podgorici. Voditelj je modula Međunarodne organizacije na Diplomatskoj akademiji MSP SCG.

 

Od 2001. rukovodila je Odeljenjem za evropske studije G17 Instituta u Beogradu. U periodu 2003-2004. bila je koordinatorka obuke administracije Srbije i Crne Gore za pitanja EU. Od maja 2005. je bila na čelu Kancelarije Vlade Srbije za
pridruživanje Evropskoj uniji. Na sopstveni zahtev te dužnosti je razrešena 30. oktobra 2008, a potom je bila urednik Službenog glasnika Republike Srbije.

 

Vlada Srbije postavila je 26. novembra 2010. Tanju Miščević za državnog sekretara u Ministarstvu odbrane. Prethodno je od aprila 2009. do novembra 2008. bila članica i potpredsednica Odbora Agencije za borbu protiv korupcije.

 

Autorka je većeg broja članaka iz oblasti teorije i prakse funkcionisanja međunarodnih vladinih organizacija, institucionalne strukture EU i politike proširenja EU. Dobitnica je nagrade Doprinos godine Evropi 2006.

 

Nije član nijedne stranke. Govori engleski i ruski jezik.

MARKETING

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

POVEZANE VESTI

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Grad Prijepolje

Grad Prijepolje se nalazi u jugozapadnom delu Srbije na tromeđi Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore.
Pročitaj više

Most sultana Mehmeda Fatiha

Prvi pomeni mosta na Limu datiraju kada i o Prijepolju, jer se sa njegove lijeve obale morao preći most pa doći u Prijepolje.
Pročitaj više

Kanjon Mileševke

Klisure reka Lima i Mileševke, koja se uliva u Lim kod Prijepolja, nalaze se u jugozapadnoj Srbiji.
Pročitaj više

Kompleks “Boško Buha”

Memorijalni kompleks „Boško Buha“ se nalazi u selu Jabuka, kod Prijepolja i posvećen je pionirima i omladincima.
Pročitaj više

Reka Lim

Reka Lim Prijepolje jedna od najlepših reka Srbije. Izvire iz Plavskog jezera i teče dužinom od 174 kilometra.
Pročitaj više

Park narodnih heroja

Park pored reke Mileševke u Vakufu, nazvan je Park narodnih heroja jer je u njemu postavljena bista četvorice heroja.
Pročitaj više

Rimska nekropola Kolovrat

Kolovrat je naselje i nekropola na ušću Seljašnice u Lim, kod današnjeg Prijepolja, Srbija.
Pročitaj više

Istorija Prijepolja

Na prostoru Prijepolja postoje ostaci ljudskog stanovanja još iz praistorijskog oba pa sve do današnjih dana.
Pročitaj više

Kulturno istorijski spomenici

Ibrahim – pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju. Prvi put se pominje u „Putopisu“ Evlije Čelebije.
Pročitaj više

Sahat Kula

Sahat-kula u Prijepolju je izgrađena u 16. veku. Prepoznatljiva je kao jedan od simbola Prijepolja.
Pročitaj više

Aco Pejović

Aco Pejović (Prijepolje, 18. april 1972) je pop pevač. Odrastao je u malom naselju Kolovrat sa braćom Predragom i Radojicom. Priznao je da su poput mnogih dečaka bili nestašni i da su svako leto čekali da se kupaju na Limu i prave brane.
Pročitaj više

Manastir Mileševa

Manastir Mileševa je srpski srednjovekovni manastir. Nalazi se na šestom kilometru od Prijepolja na reci Mileševci.
Pročitaj više

Ibrahim – pašina džamija

Ibrahim-pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju, prvi put se pominje u Putopisu Evlije Čelebije iz 1664. godine.
Pročitaj više

Sopotnica

Sopotnica se nalazi u jugozapadnom delu Srbije, nedaleko od Prijepolja, na planini Jadovnik.
Pročitaj više

Kuća Jusufagića

Kuća Jusufagića predstavlja tipičnu begovsku kuću ovih prostora. Građena je na brežuljku iznad centra grada.
Pročitaj više

Stećci u Hrtima

Stećci u selu Hrta, kao redak primer srednjovekovnog groblja čija su nadgrobna obeležja.
Pročitaj više

Dženan Lončarević

Dženan Lončarević (Prijepolje, 10. april 1975) je pop pevač. Muzičku karijeru započeo je po lokalnim kafićima i klubovima, a javnost ga je upoznala kada su snimci njegovih nastupa počeli da se šire po internetu.
Pročitaj više

Vlade Divac

Vlade Divac (Prijepolje, 3. februar 1968) je proslavljeni bivši jugoslovenski i srpski košarkaš. Od 2009. godine je predsednik Olimpijskog komiteta Srbije. Vlade Divac je trenirao košarku od malena u rodnom Prijepolju.
Pročitaj više

Nemanja Petrić

Nemanja Petrić (Prijepolje, 28. jul 1987) je srpski odbojkaš. Visok je 202 cm i igra na poziciji primača servisa u ruskoj ekipi Belogorje. Početak Petrićeve profesionalne karijere usko je povezan sa Igorom Kolakovićem.
Pročitaj više

Nadir Dacić

Nadir Dacić (Prijepolje, 4. januar 1969) iz Cetanovića, od oca Hafiza i majke Safe, rođene Batkić. U rodnome mjestu završio je osnovnu školu, Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu. Fakultet za islamske studije u Novom Pazaru.
Pročitaj više
MARKETING

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2024. Sva prava zadržana.