Šefovi diplomatija EU o Srbiji

Šefovi diplomatija EU o Srbiji

ponedeljak, 24. jun 2013, 07:30 – 11:34

Ministri spoljnih poslova EU danas će raspravljati o napretku u
primeni sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Konačnu odluku o tome da li treba pokrenuti pregovore o članstvu sa Srbijom doneće šefovi država i vlada 28. juna.

Šefovi diplomatija zemalja članica Evropske unije danas i sutra zasedaju u Luksemburgu, gde će raspravljati o tome da li treba pokrenuti pregovore o članstvu sa Srbijom, ali će tek šefovi država i vlada 28. juna doneti konačnu odluku.

Zgrada u Briselu.jpg

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton izjavila je, uoči sastanka, da će šefove diplomatija EU izvestiti o napretku koji je postignut između Srbije i Kosova, kao i da će o tome više biti reči na sutrašnjem ministarskom sastanku u Luksemburgu.

Šef nemačke diplomatije Gvido Vetservele izjavio je da Srbija i Kosovo pokazuju volju i energiju da primene sporazum o normalizaciji odnosa i da je ta činjenica opšte priznata.

„Vidimo da Srbija i Kosovo zaista pokušavaju da sprovedu ono što je odlučeno na političom nivou i želeo bih da to otvoreno priznam“, rekao je Vestervele uoči sastanka.

Šef švedske diplomatije Karl Bilt rekao je novinarima dolazeći na sastanak u Luksemburgu da se nada da će Savet doneti pozitivnu odluku o Srbiji i da se proces proširenja Evropske unije mora nastaviti.

Zvaničnici u Evropskoj komisiji smatraju da postupak pregovora svakako treba da počne, čak i ako ne bude utvrđen tačan datum početka.

Očekuje se da će odluka svakako biti da se „krene u pregovore“ i da će Evropskoj komisiji odmah biti naloženo da spremi pravila za „pregovarački okvir“.

Pregovori između Evropske unije i Srbije, međutim, zvanično bi počeli „međuvladinom konferencijom“, a za sada se samo spekuliše kada bi to moglo da se desi.

Inače, ministri spoljnih poslova EU će najpre „politički pretresti“ da li je u primeni sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine ostvaren „vidljiv i postojan napredak“, što je glavni uslov EU za pokretanje pregovora o članstvu sa Srbijom i sporazumu o pridruživanju s Kosovom.

Sutra će Savet ministara EU u formatu „opšti poslovi“ najverovatnije usvojiti stav da pregovore s Beogradom i Prištinom treba početi, ali će konačnu odluku, uključujući eventualne datume, vrlo verovatno doneti šefovi država ili vlada dva dana kasnije u Briselu.

U međuvremenu, s pažnjom se očekuje odluka nemačkog parlamenta, Bundestaga, o pokretanju pregovora sa Srbijom i Kosovom.

Visoki zvaničnici Evropske komisije Ketrin Ešton i Štefan File su u pismu šefovima diplomatija EU predložili da se pokrenu pregovori o članstvu sa Srbijom i sporazumu o pridruživanju s Kosovom.

U pismu se navodi da su Beograd i Priština ostvarili vidan napredak u normalizaciji odnosa, što je bio ključni uslov da EU odobri pregovore sa Srbijom i Kosovom.

Posle pregovora u noći između četvrtka i petka visoka predstavnica EU Ketrin Ešton saopštila je da su premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hašim Tači su „postigli saglasnost o nizu otvorenih pitanja, posebno o policiji, pravosuđu i opštinskim izborima“.

Eštonova je naglasila da će zemlje članice EU izvestiti da su „dve strane učinile opipljive korake ka vidljivom i postojanom poboljšanju svojih odnosa“.

MARKETING

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

POVEZANE VESTI

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Grad Prijepolje

Grad Prijepolje se nalazi u jugozapadnom delu Srbije na tromeđi Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore.
Pročitaj više

Most sultana Mehmeda Fatiha

Prvi pomeni mosta na Limu datiraju kada i o Prijepolju, jer se sa njegove lijeve obale morao preći most pa doći u Prijepolje.
Pročitaj više

Kanjon Mileševke

Klisure reka Lima i Mileševke, koja se uliva u Lim kod Prijepolja, nalaze se u jugozapadnoj Srbiji.
Pročitaj više

Kompleks “Boško Buha”

Memorijalni kompleks „Boško Buha“ se nalazi u selu Jabuka, kod Prijepolja i posvećen je pionirima i omladincima.
Pročitaj više

Reka Lim

Reka Lim Prijepolje jedna od najlepših reka Srbije. Izvire iz Plavskog jezera i teče dužinom od 174 kilometra.
Pročitaj više

Park narodnih heroja

Park pored reke Mileševke u Vakufu, nazvan je Park narodnih heroja jer je u njemu postavljena bista četvorice heroja.
Pročitaj više

Rimska nekropola Kolovrat

Kolovrat je naselje i nekropola na ušću Seljašnice u Lim, kod današnjeg Prijepolja, Srbija.
Pročitaj više

Istorija Prijepolja

Na prostoru Prijepolja postoje ostaci ljudskog stanovanja još iz praistorijskog oba pa sve do današnjih dana.
Pročitaj više

Kulturno istorijski spomenici

Ibrahim – pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju. Prvi put se pominje u „Putopisu“ Evlije Čelebije.
Pročitaj više

Sahat Kula

Sahat-kula u Prijepolju je izgrađena u 16. veku. Prepoznatljiva je kao jedan od simbola Prijepolja.
Pročitaj više

Aco Pejović

Aco Pejović (Prijepolje, 18. april 1972) je pop pevač. Odrastao je u malom naselju Kolovrat sa braćom Predragom i Radojicom. Priznao je da su poput mnogih dečaka bili nestašni i da su svako leto čekali da se kupaju na Limu i prave brane.
Pročitaj više

Manastir Mileševa

Manastir Mileševa je srpski srednjovekovni manastir. Nalazi se na šestom kilometru od Prijepolja na reci Mileševci.
Pročitaj više

Ibrahim – pašina džamija

Ibrahim-pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju, prvi put se pominje u Putopisu Evlije Čelebije iz 1664. godine.
Pročitaj više

Sopotnica

Sopotnica se nalazi u jugozapadnom delu Srbije, nedaleko od Prijepolja, na planini Jadovnik.
Pročitaj više

Kuća Jusufagića

Kuća Jusufagića predstavlja tipičnu begovsku kuću ovih prostora. Građena je na brežuljku iznad centra grada.
Pročitaj više

Stećci u Hrtima

Stećci u selu Hrta, kao redak primer srednjovekovnog groblja čija su nadgrobna obeležja.
Pročitaj više

Dženan Lončarević

Dženan Lončarević (Prijepolje, 10. april 1975) je pop pevač. Muzičku karijeru započeo je po lokalnim kafićima i klubovima, a javnost ga je upoznala kada su snimci njegovih nastupa počeli da se šire po internetu.
Pročitaj više

Vlade Divac

Vlade Divac (Prijepolje, 3. februar 1968) je proslavljeni bivši jugoslovenski i srpski košarkaš. Od 2009. godine je predsednik Olimpijskog komiteta Srbije. Vlade Divac je trenirao košarku od malena u rodnom Prijepolju.
Pročitaj više

Nemanja Petrić

Nemanja Petrić (Prijepolje, 28. jul 1987) je srpski odbojkaš. Visok je 202 cm i igra na poziciji primača servisa u ruskoj ekipi Belogorje. Početak Petrićeve profesionalne karijere usko je povezan sa Igorom Kolakovićem.
Pročitaj više

Nadir Dacić

Nadir Dacić (Prijepolje, 4. januar 1969) iz Cetanovića, od oca Hafiza i majke Safe, rođene Batkić. U rodnome mjestu završio je osnovnu školu, Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu. Fakultet za islamske studije u Novom Pazaru.
Pročitaj više
MARKETING

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2024. Sva prava zadržana.