SPS i SNS dele resor za evropske integracije

Lideri SNS i SPS Aleksandar Vučić i Ivica Dačić saglasili su se da se formira posebno ministarstvo za evropske integracije. Kako saznaje “Blic”, dogovoreno je da jedna stranka da ministra, a druga glavnog pregovarača za EU, što praktično znači da oba posla neće obavljati ista osoba, o čemu se do sada spekulisalo.

Pet meseci nakon što je prvi put rekonstrukcija pomenuta u javnosti, nisu poznata imena svih ministara koji će zameniti smenjene, a ne zna se ni ukupan broj ministarstava. Takođe, Vučić i Dačić nisu ni blizu dogovora o glavnom pregovaraču, mada je EU više puta zbog toga slala prigovore. Iako se kao glavni kandidat za tu poziciju pominjao Nikola Selaković, ministar pravde, “Blic” saznaje da je to malo verovatno.

– U EU smatraju da nije dobro da pregovarač bude politička ličnost, zbog čega su poslali signale da se nađe neko drugi umesto Selakovića. Ni Vučić se ne bi lako odrekao njega, jer nema adekvatnu zamenu za resor pravde – navodi sagovornik “Blica”.
 

Iako se precizno ne znaju sva personalna rešenja, naprednjaci i socijalisti podelili su većinu ministarstava. Najsporniji je resor poljoprivrede, jer je, kako navodi naš izvor, teško naći stručnu osobu koja nije pod uticajem nijednog lobija.
– Traži se rešenja prihvatljivo za obe stranke. Ono što je Dačić do sada predlagao nije bilo prihvatljivo za Vučića i obrnuto. Takođe, dve stranke se ne otimaju za ministarstva sporta i kulture i ti resori će na kraju služiti za potkusurivanje – tvrdi naš izvor.

Ne zna se ni ko će doći na mesto ministra saobraćaja Milutina Mrkonjića, ali je gotovo sigurno da će taj resor zadržati socijalisti. I mada se spekuliše da bi resor privrede mogao da dobije Siniša Mali, Vučićev savetnik za ekonomiju, naš sagovornik blizak lideru SNS kaže da to ipak nije realna opcija.

– Mali nije zainteresovan za tu poziciju. Takođe, predsednik naprednjaka nije odustao od dovođenja stranca na ministarsko mesto i razgovara se sa nekoliko kandidata. Ako ne bude postignut dogovor, nije isključeno da stranac bude savetnik ministra privrede – kaže naš izvor.

Osim ministarstva za evrointegracije, rekonstruisana Vlada trebalo bi da dobije i resor životne sredine, jer se toj oblasti u EU poklanja velika pažnja. Takođe, izvesno je da će doći do razdvajanja Ministarstva finansija i privrede. Zbog svega toga od septembra kabinet Ivice Dačića mogao bi da ima tri ministarstva više i jedno potpredsedničko mesto manje nego do sada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.