Srbi traže više mesta u kosovskoj skupštini

Podeli vest:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Grad PrijepoljeGrad PrijepoljeGrad Prijepolje
MARKETING

subota, 21. dec 2013, 19:30 – 19:36

Srbi i predstavnici drugih manjinskih zajednica traže da i u naredna dva saziva kosovske skupštine, osim zagarantovanih, imaju i dodatna mesta. Da bi ova inicijativa bila usvojena potrebno je da za nju u kosovskoj skupštini glasa dve trećine, odnosno 80 poslanika. Trenutno te podrške nema.

Na Kosovu i Metohiji, do kraja januara treba da budu okončane izborne reforme za parlamentarne izbore. Neizvesno je da li će te reforme omogućiti Srbima i ostalim manjinskim zajednicama da, kao i do sada, imaju 20 zagarantovanih, ali i dodatna mesta u kosovskoj skupštini – koja bi dobili na izborima.

Kada bi parlamentarni izbori na Kosovu bili održani sutra, Srbi i druge manjinske zajednice bi po postojećim pravilima mogli da osvoje najviše 20 mesta, od 120 koliko ih ima u skupštini.

Politički bi bili na margini odlučivanja. Stoga je grupa od 25 poslanika manjinskih zajednica pokrenula inicijativu da se Srbima, Bošnjacima, Romima i drugima omogući da imaju dodatna mesta i u naredna dva saziva skupštine Kosova.

“Cilj je da ono što je bilo da sada da se nastavi u takvom duhu i čak kada bi uslovi bili normalni ova inicijativa treba da ostane zauvek”, kaže Nenad Rašić, šef grupe podnosilaca inicijative.

Da bi ova inicijativa bila usvojena potrebno je da za nju u skupštini Kosova glasa dve trećine, odnosno 80 poslanika. Trenutno te podrške nema. Najbrojnija opoziciona stranka, Demokratski savez Kosova je protiv dodatnih mesta za Srbe i druge zajednice.

“Mi smo za to da se ispoštuje Ustav, kojim je naglašeno da će pripadnici srpske zajednice završiti sa dva mandata i da je to po zakonu sasvim dovoljno”, kaže Ismet Bećiri iz Demokratskog saveza Kosova.

Inicijativu Srba i drugih manjinskih zajednica podržavaju sve stranke vladajuće većine na Kosovu i uticajni krugovi međunarodne zajednice.

“Mi očekujemo da će Kosovo ispuniti sve svoje obaveze u pogledu prava manjinskih zajednica. Kada kažem politički lideri, mislim na sve političke lidere. Podrška manjinskih zajednica biće važna kada se bude usvajao novi zakon o izborima”, kaže američka ambasadorka u Prištini Trejsi Džejkobson.

O uslovima učešća Srba na parlamentarnim izborima, predviđenim za septembar iduće godine, razgovaralo se i na poslednjim rundama dijaloga u Briselu. Beograd je postavio određene zahteve.

“Svakako da ostane broj rezervisanih mesta, ali da se razjasne neke nejasnoće pošto smo čuli da će se ići u pravcu da se interno raseljenima onemogući pravo da glasaju, što je za nas neprihvatljovo jer to bi značilo da se rezultati etničkog čišćenja legalizuju”, kaže ministar bez portfelja zadužen za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin.

Raseljenih sa Kosova ima oko 230.000. Među njima pravo glasa ima najmanje polovina. Dobijanjem prava da glasaju, uz Srbe na Kosovu, značilo bi da u kosovskoj skupštini Srbi mogu da postanu treća, a možda i druga politička snaga.

MARKETING

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

POVEZANE VESTI

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Grad Prijepolje

Grad Prijepolje se nalazi u jugozapadnom delu Srbije na tromeđi Bosne...

Istorija Prijepolja

Na prostoru Prijepolja postoje ostaci ljudskog stanovanja još iz praistorijskog oba...

Kulturno istorijski spomenici

Ibrahim – pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju. Prvi put...

Most sultana Mehmeda Fatiha

Prvi pomeni mosta na Limu datiraju kada i o Prijepolju, jer...

Kanjon Mileševke

Klisure reka Lima i Mileševke, koja se uliva u Lim kod...

Reka Lim

Reka Lim Prijepolje jedna od najlepših reka Srbije. Izvire iz Plavskog...

Sahat Kula

Sahat-kula u Prijepolju je izgrađena u 16. veku. Prepoznatljiva je kao...

Ibrahim – pašina džamija

Ibrahim-pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju, prvi put se pominje...

Manastir Mileševa

Manastir Mileševa je srpski srednjovekovni manastir. Nalazi se na šestom kilometru...

Sopotnica

Sopotnica se nalazi u jugozapadnom delu Srbije, nedaleko od Prijepolja, na...

Kuća Jusufagića

Kuća Jusufagića predstavlja tipičnu begovsku kuću ovih prostora. Građena je na...

Park narodnih heroja

Park pored reke Mileševke u Vakufu, nazvan je Park narodnih heroja...

Rimska nekropola Kolovrat

Kolovrat je naselje i nekropola na ušću Seljašnice u Lim, kod...

Kompleks “Boško Buha”

Memorijalni kompleks „Boško Buha“ se nalazi u selu Jabuka, kod Prijepolja...

MARKETING
Grad PrijepoljeGrad PrijepoljeGrad Prijepolje
MARKETING