Srbija i Makedonija zaslužuju datum

Podeli vest:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Srbija i Makedonija zaslužuju datum
Grad PrijepoljeGrad PrijepoljeGrad Prijepolje
MARKETING

ponedeljak, 03. jun 2013, 14:59 – 19:15

Premijeri Ivica Dačić i Nikola Gruevski složili se da su Srbija i Makedonija ispunili sve kriterijume za početak pregovora sa EU. Ne očekujem zeleno svetlo, niti bilo kakve uslovne datume, već konkretan datum za početak pregovora sa EU, poručio premijer Ivica Dačić nakon zajedničke sednice vlada Srbije i Makedonije.

Premijeri Ivica Dačić i Nikola Gruevski saglasili su se da su Srbija i Makedonija ispunile sve kriterijume za početak pregovora sa Evropskom unijom i dodali da dve zemlje treba da sarađuju tokom tog procesa. Dačić rekao da Srbija ne očekuje zeleno svetlo, niti bilo kakve uslovne datume, već konkretan datum za početak pregovora.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić istakao je u razgovoru sa predsednikom makedonske vlade Nikolom Gruevskim da je Srbija dala veliki doprinos stabilnosti regiona odlučnošću da reši problem Kosova i Metohije.

Nikolić je ponovio da je stabilnost regiona jugoistočne Evrope jedan od prioriteta politike koju vodi državni vrh Srbije.

Predsednik Srbije je dodao i da je Srbija u poslednjih godinu dana dala veliki doprinos toj stabilnosti tako što je pokazala odlučnost da se jednom za svagda, razgovorima i obostranim kompromisima, reši problem Kosmeta, saopšteno je iz Nikolićevog kabineta.

Nikolić očekuje da će Srbija krajem juna dobiti datum za pregovore sa EU i poželeo je da i Makedonija uspešno okonča svoj put evrointegracija.

Premijer Gruevski je rekao da su odnosi Makedonije i Srbije uvek bili na visokom nivou i istakao potrebu da se oni i dalje unapređuju, pre svega na ekonomskom planu.

Predsednik vlade Makedonije smatra da su Srbija i Makedonija ispunile sve kriterijume za početak pregovora sa EU.

“Mislimo da odluka o datumu treba da bude doneta sada i da za nekoliko meseci treba da otpočnu pregovori”, rekao je Dačić na konferenciji za novinare nakon zajedničke sednice vlada Srbije i Makedonije.

Upitan da prokomentariše izjavu direktora vladine Kancelarije za evropske integracije Milana Pajevića da Evropski savet 28. juna najverovatnije neće odrediti tačan datum, već da će dati zeleno svetlo Evropskoj komisiji da preduzme korake neophodne za početak pregovora, Dačić je upitao “kada će Srbija dobiti datum ukoliko ga ne dobije sada, posle svega što je učinila u stabilizaciji prilika u regionu”.

Premijer je naglasio da je Srbija uradila svoj deo posla i da, ne samo što je dogovorila briselski sporazum, već je potpisala i plan za njegovu primenu.

“Sada je na Savetu EU da li će to da vrednuje ili ne”, rekao je Dačić.

“Nije nam potrebna doza uspavljivanja ili sreće koja bi zaobišla suštinsko pitanje. Mislimo da ta odluka treba da bude doneta sada i da već u narednih nekoliko meseci otpočnemo pregovore”, podvukao je Dačić.

Premijer je rekao i da zemlje u regionu imaju slične probleme na putu ka EU i da je sada reč o “specifičnim uslovima” koje druge zemlje u ranijem periodu nisu imale.

“Ali, ne možemo da se žalimo na međunarodni poredak, kao male zemlje možemo samo zajedno da delujemo, da budemo jači i zemlje regiona treba da imaju zajednički interes”, naglasio je premijer Srbije.

Gruevski Nikolic.jpg

Premijeri Nikola Gruevski i Ivica Dačić složili su se da se Makedoniji i Srbiji postavljaju uslovi koji nisu bili postavljani drugim zemljama na putu evropskim integracijama.

“Ali to nas neće obeshrabriti da nastavimo tim putem”, rekao je Gruevski na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Dačićem u “Palati Srbija”.

Skandinavski model saradnje

Dačić je rekao da je danas održana prva zajednička sednica vlada Srbije i Makedonije koja je protekla u “veoma konstruktivnoj atmosferi uzajamnog razumevanja i prijateljstva”.

“Ovim pokazujemo privrženost daljem jačanju saradnje i bilateralnih odnosa. Želimo da sarađujemo i na putu ka EU … Bili bismo srećni kada bi zaživela incijativa za regionalno povezivanje kao što je to slučaj u nekim drugim regionima poput Skandinavije”, rekao je Dačić.

Premijer Srbije je istakao da treba podstaći ekonomsku saradnju, ukazavši da je spoljnotrgovinska razmena koja iznosi oko 600 miliona evra, dobra.

Dačić je dodao da odnosi treba da budu unapređeni i u infrastrukturi, posebno pomenuvši završetak Koridora 10, izgradnju kraka Južnog toka ka Makedoniji i saradnju u energetici.

Gruevski je izrazio nadu da će u budućnosti biti rešeno i otvoreno pitanje pravoslavnih crkava Makedonije i Srbije, ukazujući da odnosi država Makedonije i Srbije treba da budu primer i za rešenje pitanja tih crkava.

“Država ne može da donosi odluke u ime crkve, ali želi da podstakne dijalog crkava i sporazumno rešenje otvorenih pitanja. Države Srbija i Makedonija su spremne da to učine”, dodao je Dačić.

Srpski premijer je najavio da će u narednom periodu biti aktivirane komisije za ekonomsku saradnju i mešovita komisija za prava manjina.

Ocenivši da je današnja, prva zajednička sednica dve vlade, bila odlična prilika za razmenu informacija o aktuelnim pitanjima i situaciji u regionu, Gruevski je rekao da je to bio još jedan dokaz kvaliteta u odnosima, tradicionalnog prijateljstva i saradnje na planu evrointegracija.

Dodao je i da uspešna regonalna saradnja kroz razne inicijative predstavlja potvrdu da su Makedonija i Srbija opredeljene za evropeizaciju regiona, te zaključio da su dobri politički odnosi dve zemlje prava osnova za dalji razvoj ekonomske saradnje i saradnje u oblasti infrastrukture. 

Na zajedničkoj sednici dve vlade, kako je naveo, bio je i konkrentih predloga za projekte u oblasti poljoprivrede, zdravstva i infrastrukture, a upitan da li ima podršku i albanskih ministara u makedonskoj vladi, imajući u vidu da nijedan od njih nije danas došao u Beograd, Gruevski je odgovorio potvrdno, dodavši da se oni ne bave resorima i oblastima koje su bile u centru pažnje današnje sednice.  

Ekonomske mere za izlazak iz krize 

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je da je cilj ekonomskih mera izlazak iz krize, ali ne na teret građana već pronalaženje nekih novih načina za to.

“Smanjiti plate i penzije to zna svako. Ima li nešto novo što neko ne zna, hajde da vidimo”, upitao je Dačić na zajedničkoj konferenciji za novinare.

On je odbacio tvrdnje da se Srbija nalazi pred bankrotom, dodavši da kada Srbija već nije bankrotirala prethodnih 20 godina u mnogo težim vremenima, onda neće ni sada. “Moramo da preživimo, ali vlada nije nikakav zid plača pa da kukamo”, rekao je premijer Srbije.

Odbacivši insinuacije da je današnja sednica vlada otkazana zbog eventualnih neslaganja po pitanju ekonomskih mera, Dačić je kao glavni razlog naveo nedostatak vremena, precizirajući da nije bilo ni predviđeno da se ekonomske mere danas nađu na dnevnom redu i da ništa se neobično ne dešava.

Dačić je podsetio novinare da je juče razgovarao s vicepremijerom Aleksandrom Vučićem, ministrom privrede i finansija Mlađanom Dinkićem i guvernerkom NBS Jorgovankom Tabaković o ekonomskoj situaciji, problemima koji nisu novi i načinima kako da se ti problemi reše.

“S jedne strane imamo fiskalnu disciplinu, potrebu da se dođe do finansijske konsolidacije i smanjenja deficita, ali s druge strane treba da se omogući privredni rast”, rekao je Dačić i dodao da na nije bilo predviđeno da se prilikom jučerašnjeg sastanka donose odluke o ekonomskim merama, niti da se one danas na sednici vlade obelodane.

Premijer je kazao da će razgovori o ekonomskim temama biti nastavljeni i s ostalim predstavnicima koalicije, s ljudima iz Fiskalnog saveta, Saveta za privredni oporavak, Socijalno ekonomskog saveta i s drugima.

“Nema nikakvih dilema niti svađa, samo se radi o tome koje mere primeniti”, dodao je Dačić i istakao da ni u svetu, a kamoli u Srbiji ne postoji jedinstveno mišljenje o tome kako lečiti ekonomski sistem.

MARKETING

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

POVEZANE VESTI

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Grad Prijepolje

Grad Prijepolje se nalazi u jugozapadnom delu Srbije na tromeđi Bosne...

Prijepolje kroz vrijeme

To je u stara vremena bio veliki šeher. Kad je Osvajač...

Istorija Prijepolja

Na prostoru Prijepolja postoje ostaci ljudskog stanovanja još iz praistorijskog oba...

Kulturno istorijski spomenici

Ibrahim – pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju. Prvi put...

Most sultana Mehmeda Fatiha

Prvi pomeni mosta na Limu datiraju kada i o Prijepolju, jer...

Kanjon Mileševke

Klisure reka Lima i Mileševke, koja se uliva u Lim kod...

Reka Lim

Reka Lim Prijepolje jedna od najlepših reka Srbije. Izvire iz Plavskog...

Sahat Kula

Sahat-kula u Prijepolju je izgrađena u 16. veku. Prepoznatljiva je kao...

Ibrahim – pašina džamija

Ibrahim-pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju, prvi put se pominje...

Manastir Mileševa

Manastir Mileševa je srpski srednjovekovni manastir. Nalazi se na šestom kilometru...

Sopotnica

Sopotnica se nalazi u jugozapadnom delu Srbije, nedaleko od Prijepolja, na...

Kuća Jusufagića

Kuća Jusufagića predstavlja tipičnu begovsku kuću ovih prostora. Građena je na...

Park narodnih heroja

Park pored reke Mileševke u Vakufu, nazvan je Park narodnih heroja...

Rimska nekropola Kolovrat

Kolovrat je naselje i nekropola na ušću Seljašnice u Lim, kod...

Kompleks “Boško Buha”

Memorijalni kompleks „Boško Buha“ se nalazi u selu Jabuka, kod Prijepolja...

Prijepolje na društvenim mrežama

MARKETING
Grad PrijepoljeGrad PrijepoljeGrad Prijepolje
MARKETING