Srbija očekuje dobre vesti iz Brisela

Podeli vest:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Srbija očekuje dobre vesti iz Brisela
Grad PrijepoljeGrad PrijepoljeGrad Prijepolje
MARKETING

ponedeljak, 17. jun 2013, 15:49 – 18:28

Svi su od Srbije očekivali dobre vesti, a sada Srbija iz Brisela očekuje dobre vesti na Vidovdan, rekao premijer Ivica Dačić posle razgovara sa irskom ministarkom za evropske poslove. Lusindom Krejton kaže da je Vlada Srbije učinila mnogo više nego što se od nje očekivalo. Vučić: Očekujem pozitivnu odluku i skori početak pregovora.

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da su svi od Srbije očekivali dobre vesti, a da sada Srbija iz Brisela očekuje dobre vesti na Vidovdan.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton saopštila je da je pozvala predsednika Vlade Srbije Ivicu Dačića i kosovskog premijera Hašima Tačija u Brisel u četvrtak, 20. juna, na razgovore o napretku u sprovođenju plana primene sporazuma.

Eštonova je ujedno pozdravila razmenu oficira za vezu između Beograda i Prištine.

“Ovo je još jedno konkretno postignuće u kontekstu primene (briselskog sporazuma) i važan korak ka normalizaciji odnosa”, stoji u saopštenju Eštonove upućenom medijima.

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton i komesar za proširenje Štefan File informisaće krajem ove nedelje zemlje članice o napretku implementacije briselskog sporazuma, rekao je Tanjugu Fileov portparol Peter Stano.

Dačić je na konferenciji za novinare posle sastanka sa sa ministarkom za evropska pitanja Republike Irske Lusindom Krejton rekao da je klima veoma pozitivna, ali da nije vreme samo za podršku, pohvalu i aplauze, već za konkrentan potez, a to znači određivanje datuma i početak pregovora za članstvo u EU.

“Kao što su svi očekivali od Srbije dobre vesti, sada mi očekujemo iz Brisela dobru vest na Vidovdan”, poručio je premijer Srbije.

Dačić je rekao da EU nije zakazala sastanak 28. juna zbog Srbije, ali da im je u svakom slučaju ukazao šta taj datum znači za Srbiju.

“I kada je već tako da to bude prvi Vidovdan sa srećnim i lepim vestima”, poručio je Dačić.

Dačić je najavio i da će se 20. juna održati sastanak sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem i da nakon toga očekuje “da će Ketrin Ešton zajedno sa Štefanom Fileom uputiti pismo državama članicama koje bi, ako sve bude teklo u skladu sa onim što se dešava na sastancima radnih grupa i na terenu, sadržalo pozitivnu preporuku, odnosno poziv za države članice da daju pozitivno mišljenje”.

Premijer Srbije je rekao da je iz litvanskog parlamenta najavljeno da će ratifikovati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom, što bi, kako je podvukao, bila pozitivna vest uoči “Vidovdanskog samita EU”.

Dačić je zahvalio Irskoj, koja predsedava EU do 1. jula, na tome što je svesrdno podržavala i podržava Srbiju na evropskom putu, irskom premijeru i ministarki Krejton i ostalim političkim faktorima, koji su, kako je rekao, dosta truda uložili dajući podršku Srbiji.

“Mi bismo bili veoma zadovoljani kada bi irsko predsedavanje EU završilo pozitivnom odlukom o određivanju datuma za početak pregovora o članstvu u EU” rekao je premijer.

Primena sporazuma teče planiranim tokom

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da je razmena oficira za vezu između Beograda i Prištine još jedan dokaz da implementacija briselskog sporazuma teče planiranim tokom i istakao da oficiri nemaju diplomatski status.

Aleksandar-Vucic-i-Lusinda-.jpg

Vicepremijer Aleksandar Vučić rekao na sastanku sa ministarkom za evropske poslove Republike Irske Lusindom Krejton da je Srbija učinila sve što je neophodno za dobijanje datuma i da očekuje pozitivnu odluku iz Brisela.

Krejton je ocenila da je Vlada učinila mnogo više nego što se od nje očekivalo i nada se da će EU to pozitivno oceniti. “Optimista sam povodom određivanja datuma i početka pregovora EU sa Srbijom”, istakla je Krejtonova.

Vučić je, kako je saopšteno iz kabineta vicepremijera, još jednom naveo sve uslove koje je Srbija ispunila u procesu pridruživanja EU i dodao da je sada red na EU da oceni da li je Srbija zaslužila da dobije datum za početak pregovora.

“Srbija je učinila sve što je bilo neophodno za dobijanje datuma. Očekujem pozitivnu odluku iz Brisela i skori početak pregovora”, naglasio je Vučić.

“Sigurno je da će biti zloupotrebe u smislu predstavljanja da je reč o nekim ambasadorima. Nisu otvorene kancelarije za vezu, nego su oficiri za vezu razmenjeni. Kancelarije za vezu su druga stvar, to je viši nivo od onoga koji smo dogovorili”, precizirao je Dačić.

Premijer Srbije je dodao da se očekuje da oni doprinesu u olakšavanju svakodnevnih problema sa kojima se možemo suočiti u implementaciji svih sporazuma.

“Oni nemaju diplomatski status – to nisu ambasadori”, istakao je Dačić.

Prema njegovim rečima, sve je potpuno usaglašeno u skladu sa onim što je dogovoreno u Briselu.

“To je još jedan dokaz da implementacija teče tokom kojim smo i planirali i zato i očekujemo pozitivnu odluku Evropskog saveta”, naglasio je Dačić.

Ministarka za evropska pitanja Republike Irske Lusinda Krejton izjavila je da će ta zemlja, koja trenutno predsedava Evropskom unijom, učiniti sve što je u njenoj moći na samitu šefova evropskih država i vlada 28. juna dođe do pozitivnog ishoda za Srbiju.

Krejton je, posle sastanka sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem, pohvalila briselski sporazum postignut u aprilu, ocenivši da je reč o istorijskom sporazumu i istakla da je sada neophodna primena.

Ona je rekla da Irska dobro zna da su za pregovore kakve Beograd vodi sa Prištinom neopohodni velika hrabrost i teški kompromisi, kao i da se u procesu ispunjavanja sporazuma može naići na teškoće i otežavajuće okolnosti.

“Ali, nastavak rada na tom procesu i traganje za rešnjem ključno je da se zadrži zamah u naporima da se poboljša žvot ljudi na terenu. Mi u Irskoj znamo, iz ličnog iskistva, koliko je krajnja nagrada vredna, a verujem da će isto važiti za Srbiju”, navela je Krejton.

Zaključci Evropskog saveta iz decembra prošle godine bili su jasni, podsetila je ona, a kada je reč o Kosovu i Metohiji, značili su da Beograd treba da nastavi da radi na “vidljiviom i održivom napretku” odnosa sa Prištinom.

“Pozdravljamo istorijski sporazum o normalizaciji koji je postignut u aprilu. Očigledno, sada je neophodna implementacija. Premijer mi je dao najnovije informacije o napretku u tom procesu, i mi cenimo njegovu posvećenost da se to uradi”, kazala je Krejton.

Krejton je u razgovoru sa predsednikom Skupštine Srbije Nebojšom Stefanovićem rekla jda će Irska će od Nemačke zatražiti podršku za otvaranje pregovora EU i Srbije.

Nebojša Stefanović je rekao da očekuje da će Irska, kao predsedavajuća EU dok kraja juna, dati snažan pozitivni signal da se Srbiji odobri datum početka pregovora.

Predsednik parlamenta je konstatovao da je od prošlog susreta sa Lusindom Krejton, septembra prošle godine, postignut značajan napredak Srbije u reformama i u ispunjavanju evropskih standarda, kao i da je period od januara i početka irskog predsedavanja EU, dobar period za Srbiju u Evropi.

MARKETING

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

POVEZANE VESTI

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Grad Prijepolje

Grad Prijepolje se nalazi u jugozapadnom delu Srbije na tromeđi Bosne...

Prijepolje kroz vrijeme

To je u stara vremena bio veliki šeher. Kad je Osvajač...

Istorija Prijepolja

Na prostoru Prijepolja postoje ostaci ljudskog stanovanja još iz praistorijskog oba...

Kulturno istorijski spomenici

Ibrahim – pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju. Prvi put...

Most sultana Mehmeda Fatiha

Prvi pomeni mosta na Limu datiraju kada i o Prijepolju, jer...

Kanjon Mileševke

Klisure reka Lima i Mileševke, koja se uliva u Lim kod...

Reka Lim

Reka Lim Prijepolje jedna od najlepših reka Srbije. Izvire iz Plavskog...

Sahat Kula

Sahat-kula u Prijepolju je izgrađena u 16. veku. Prepoznatljiva je kao...

Ibrahim – pašina džamija

Ibrahim-pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju, prvi put se pominje...

Manastir Mileševa

Manastir Mileševa je srpski srednjovekovni manastir. Nalazi se na šestom kilometru...

Sopotnica

Sopotnica se nalazi u jugozapadnom delu Srbije, nedaleko od Prijepolja, na...

Kuća Jusufagića

Kuća Jusufagića predstavlja tipičnu begovsku kuću ovih prostora. Građena je na...

Park narodnih heroja

Park pored reke Mileševke u Vakufu, nazvan je Park narodnih heroja...

Rimska nekropola Kolovrat

Kolovrat je naselje i nekropola na ušću Seljašnice u Lim, kod...

Kompleks “Boško Buha”

Memorijalni kompleks „Boško Buha“ se nalazi u selu Jabuka, kod Prijepolja...

Prijepolje na društvenim mrežama

MARKETING
Grad PrijepoljeGrad PrijepoljeGrad Prijepolje
MARKETING