Stejt department: Vlada Srbije čini napore, ali trgovina ljudima i dalje postoji

Srbija je i dalje mesto gde postoji trgovina ljudima, a ona predstavlja i tranzitno područje ka drugim državama, pri čemu Vlada Srbije i pored značajnih napora, još ne ispunjava standarde koji bi doveli do eliminacije ovog problema, navodi se u godišnjem izveštaju Stejt departmenta.

Godišnji izveštaj konstatuje da u Srbiji, što je navedeno i za veliku deo drugih država, postoji trgovina ljudima, pri čemu su žrtve muškarci, žene i deca.

Oni su prinuđeni na seks trafiking, prinudni rad i prošnju, navodi Stejt department, ističući da najveći deo seks trafikinga vode srpske kriminalne grupe u severnoj Italiji, Nemačkoj, Crnoj Gori, BiH, Austriji i Švedskoj.

Takođe, pominje se i organizovani prinudni rad u zemljama EU, Azerbejdžanu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i u „građevinskom sektoru“ u Rusiji.

Kada su u pitanju žrtve koje nisu državljani Srbije, a nalaze se u tranzitu kroz našu zemlju, tu Stejt department ističe građane Crne Gore, BiH, Bugarske, Rumunije i Moldavije.

Romska deca u Srbiji se primoravaju na prošnju i na sitne krađe, dodaje se u izveštaju.

 

Iako se Vlada Srbije kritikuje zbog neispunjavanja standarda koji bi doveli do eliminacije trgovine ljudima, navodi se da je istraženo više slučajeva i da se počinioci osuđuju.

Takođe, povećano je finansiranje programa identifikacije i zaštite žrtava, kao i porodica usvojiteljskih porodica koje primaju decu žrtve ove vrste kriminala.

Međutim, ta sredstva nisu dovoljna za punu rehabilitaciju žrtava, ocenjuje Stejt department, pa su nevladine organizacije i dalje prinuđene da se oslanjaju na međunarodne donatore radi pružanja pravne pomoći i reintegracije žrtava u društvo.

Predlaže se da sudovi sprovedu pun set mera za zaštitu žrtava, sprečavanje pretnji svedocima, kao i za zaustavljanje sekundarne viktimizacije.

Uz to, Stejt department kao jednu od mera navodi i neophodnost stvaranja osećaja kod policajaca i socijalnih radnika za probleme sa kojima se suočavaju romska deca i njihove porodice, zarad zaštite od trgovine ljudima.

U zaključku se navodi da je 47 osoba tokom prošle godine osuđeno za trgovinu ljudima, gde su kazne išle od šest meseci do deset godina zatvora. Tokom ove godine, kako piše u izveštaju, MUP Srbije je podneo krivične prijave protiv 65 ljudi.

Navodi se i da su u februaru 2013. godine pred Specijalnim sudom za organizovani kriminal četiri osobe osuđene na kazne od 10 do 15 godina zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.