"Sutra o pozivnom broju za Kosovo"

sreda, 07. avg 2013, 10:32 – 11:19

Pregovori Beograda i Prištine oko telekomunikacija su završeni i obe strane trebalo bi sutra da se izjasne o predlogu za međunarodni pozivni broj za Kosovo.

Ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić rekao je da su pregovori Beograda i Prištine oko telekomunikacija završeni i da bi sutra obe strane trebalo da se izjasne o predlogu za međunarodni pozivni broj za Kosovo.

Ministar-Rasim-Ljajic.jpg

„Sutra je rok da se izjasnimo o poslednjem predlogu koji je na stolu. Pokušaćemo danas u konsultacijama i s Briselom i s Prištinom da nađemo neko rešenje, ali novih razgovora neće biti“, naveo je Ljajić za televiziju „Pink“.

Objasnio je da najavljeni sastanak premijera Ivice Dačića i Hašima Tačija zavisi od uspeha tehničkog dijaloga oko telekomunikacija i energetike.

„Ako se postigne dogovor o telekomunikacijama i energetici, onda će biti sastanka dva premijera 27. avgusta, ako ne bude dogovora – neće biti ni sastanka. Zato bi bilo važno da dođemo do kompromisnog rešenja“, rekao je Ljajić.

Naveo je da uvek ima problema s kosovskim pregovaračima, koji u Brisel dolaze s novim uslovima i koji na svakom novom sastanku menjaju prethodne dogovore.

„Oni koriste tu priliku u kojoj se mi nalazimo, to što je nama važno da otvorimo pregovore (sa EU) u januaru. I misle da će zatezanjem tog kanapa, nas primorati na popuštanje. Mi znamo dokle možemo da idemo, moramo da branimo ono što je naše“, istakao je Ljajić.

Ranije je Ljajić rekao da su se dve strane načelno dogovorile oko međunarodnog pozivnog broja Kosova, kao i da je dogovoreno da Telekom Srbija dobije licencu za fiksnu telefoniju na celoj teritoriji Kosova.

Upitan o šefu pregovaračkog tima Srbije, on je naveo da još nije kasno da se izabere pošto zvanično pregovori sa EU nisu ni počeli i naglasio da reč pregovori nije adekvatna za ono što očekuje Srbiju pred ulazak u EU.

„To je pogrešna predstava, ovde nema pregovora, to je usaglašavanje, mi moramo da usaglasimo naše zakone sa evropskim, jako malo mi tu možemo da tražimo nešto za nas. Možda jedino da razgovaramo oko rokova ili zaštite nekog proizvoda koji je za nas izuzetno bitan“, istakao je Ljajić.

Upitan o rekonstrukciji vlade, Ljajić je rekao da je ona bila temeljna, da je vlada poptuno promenjena i da će od njenog uspeha, odnosno neuspeha, zavisiti da li će biti vanrednih izbora. „Loša stvar je što to sve predugo traje“, ocenio je Ljajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.