Svetska banka odbacuje tvrdnje da je predlagala mere Vladi Srbije

Svetska banka (SB) saopštila je danas da u razgovorima sa predstavnicima Vlade Srbije nije preporučivala konkretne cifre vezane za plate i broj zaposlenih u javnom sektoru, niti u pogledu penzija, ocenjujući da konkretne mere ekonomske politike treba da definišu nadležni u Srbiji.

Kancelarija SB u Beogradu je navela u saopštenju, koje je odgovor pisanje dnevnog lista „Novosti“, da su predstavnici te međunarodne finansijske institucije proteklih meseci razgovarali sa predstavnicima srpske vlade o potrebi da se uspostavi održivi srednjoročni makroekonomski i fiskalni okvir, koji stimuliše privredni rast i otvaranje novih radnih mesta, kao i zaštitu najosetljivijih grupa stanovništva.

„Suprotno onome što je navedeno u članku, Svetska banka nije preporučila konkretne brojeve vezane za plate u javnom sektoru, broj zaposlenih, ni za penzije“, navodi se u saopštenju Svetske banke.

Prema oceni te finansijske institucije, konkretne mere postizanja ciljeve makro-ekonomske politike definišu nadležni u Srbiji, uzimajući u obzir socijalno-ekonomsku situaciju u zemlji.

„Mi ćemo nastaviti razgovore o fiskalnoj stabilnosti, reformi javnih i državnih preduzeća sa novom vladom kada ona bude imenovana“, dodaje SB u saopštenju.

Povodom istog napisa u „Novostima“, reagovala je i Misija MMF-a, koja je saopštila da u razgovorima sa predstavnicima vlasti u Srbiji nije predložila konkretne mere potrebne za fiskalne uštede i podsetila da je stav te institucije da mere koje budu usvojene treba budu društveno prihvatljive.

Stalni predstavnik MMF-a u Srbiji Daehaeng Kim u saopštenju za javnost poručio je da Misija MMF-a nije predlozila konkretne mere potrebne za fiskalne uštede.
Prema njegovim rečima „pregovori o potencijalnom programu sa MMF-om će se nastaviti po formiranju nove vlade“.

Prema pisanju „Večernjih Novosti“, ekonomski program lidera SNS Aleksandra Vučića, koji će činiti i okosnicu njegovog premijerskog ekspozea, predviđa tri osnovne tačke a to su – velike strukturne reforme u zemlji, finansijska konsolidacija državnog budžeta i podsticajne mere.

Prema pisanju lista, tokom pripreme pograma za novu Vladu Vučić je bio pod stalnim pritiskom MMF i Svetske banke.

Pomenute međunarodne finansijske institucije, od budućeg premijera traže da Vlada u narednom periodu smanji penzije za 25 odsto, a plate u javnom sektoru za 20 odsto, kao ii da se, prema njihovim „računicama“, u javnom sektoru otpusti 15 odsto zaposlenih.

Kako navode „Novosti“, tokom razgovora Vučić je preneo da razume njihove zahteve, ali da neće pristati da se u Srbiji zakoči život, naglasivši sagovornicima da je nasledio katastrofalno stanje i uz podsećanje da su 2008. i 2009. penzije povećane za 22 odsto, a da je prethodna vlast za pet godina stvorila rupu u budžetu od sedam milijardi evra.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U Četvrtak deo Prijepolja bez struje

Elektrodistribucija Srbije doo Beograd, Pogon Prijepolje, obaveštava kupce da će u četvrtak, 14. septembra u perodu od 08:00h do 16:00h, bez napaja električnom energijom biti

Nešto više »

Nеsvakidašnji gеst prеdsеdnika opštinе Prijеpoljе: Drago Popadić novac za kupovinu novog službеnog automobila prеusmеrio na oprеmanjе vrtića – na taj način smanjеnе listе čеkanja

Prеdsеdnik opštinе Prijеpoljе učinio jе nеsvakidašnji gеst kada jе srеdstva iz budžеta opštinе, oprеdеljеna za kupovinu novog vozila za prvog čovеka opštinе, prеusmеrio za rеnoviranjе

Nešto više »

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.